En Sıcak Konular

AFŞİN TERMİK SANTRALINA ''ÇED OLUMLU'' KARARI

8 Nisan 2020 00:48 tsi
AFŞİN TERMİK SANTRALINA ''ÇED OLUMLU'' KARARI Ülke koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde termik santral için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi.

Afşin Termik Santralına ‘ÇED Olumlu’ Kararı
 
Konya’da yapılmak istenen Ilgın Kömürlü Termik Santralı için kömür havzası olarak planlanan üç farklı höyük 1. derece arkeolojik sit alanıyken, sit derecesi düşürülmüş ve 3. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmişti.  Konya’da arkeolojik alanda yapılması planlanan Ilgın kömürlü termik santralı yargıya takıldı. 

Ülke koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde termik santral için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. ÇED raporunda “kömür iyi kullanıldığı takdirde temiz bir yakıttır” denildi.  Projenin ÇED raporunu ise Kanal İstanbul’un da raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik hazırladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ilişkin seragazı emisyonu verilerini açıkladı. Bu dönemde toplam emisyonlarda CO2 eşdeğeri olarak en büyük payı %71,6 ile enerji kaynaklı emisyonlar alırken, bunu sırasıyla %12,5 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, %12,5 ile tarımsal faaliyetler, %3,4 ile atık takip etti.

Hava kirliliği karneleri Türkiye’deki hiçbir kentin DSÖ’nün belirlediği yıllık PM 2.5 sınır değerini karşılamadığını gösteriyor. Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ni Avrupa Birliği’nde geçerli olan hava kalitesi standartları ile uyumlu hale getirerek, PM 2.5 için ulusal sınır değeri tanımlamasını talep ediyor.
Nature’da geçtiğimiz Cuma günü yayımlanan bir makaleye göre ozon seviyelerinin düşmesiyle Kuzey Kutbu’nda şu ana kadar kaydedilen en büyük ozon deliği açıldı.
 
COP26 öncesi 2015’te kararlaştırdığı hedefe bağlı kalan Japonya, Paris Anlaşması’nın mimarlarını hayal kırıklığına uğrattı. Çevre grupları da Japonya’nın hedeflerini sağlamlaştırmasını beklentisindeydi.
 
Koronavirüs Eşitsizlikleri Derinleştiriyor
 
Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla, acil bir kriz durumunda nasıl eylemler alınması gerektiği görüldü. Bilim insanları, koronavirüs krizi yatıştırıldıktan sonra iklimsel çöküş, yoksulluk ve eşitsizlik ile derhal mücadele edilmesi çağrısında bulunuyor.
 
Tüm dünyada etkisini sürdüren koronavirüs salgını nedeniyle yenilenebilir enerji sektörü de büyük bir darbe alabilir.
 
Bugüne kadar Türkiye çapında 290 yenilebilir enerji projesiyle 6.066 MW kurulu gücü finanse etmeyi başaran Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Ece Börü sorularımızı yanıtladı.

Covid-19 ile başa çıkmak adına iki aydır sıkı karantina önlemleri uygulanan Çin’de üretim de durağanlaştı. Enerji talebinin azalmasıyla enerji sektörünü de vuran durağanlık, yenilenebilirleri etkilemedi.

Bitki virologu Dr Safaa Kumari, bölgedeki gıda güvenliğini koruyacak tohumları keşfetti ve hayatını tehlikeye atarak onları Halep’ten kurtardı. Kumari keşfini çiftçilere ücretsiz olarak dağıtmayı planlıyor.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (Global Wind Energy Council- GWEC) yıllık raporuna göre ABD ve Çin, kıyı rüzgar enerjisi gelişiminde piyasadaki en büyük paya sahip. İki ülke, rüzgar enerjisindeki küresel büyümenin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor.

Birleşik Krallık net sıfır emisyon hedefine ulaşmak adına yenilenebilirlere önem veriyor. 26 Mart’ta hükümet tarafından paylaşılan veriler, seragazı emisyonlarında 2018 yılıyla kıyaslandığında %3.6, 2010’a göre ise %28’lik bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.
 
Koronavirüs pandemisi halk sağlığı ve küresel ekonomiler için gün geçtikçe örneğine rastlanmamış küresel bir tehdit oluşturuyor. Krizin hızı, günlük yaşantımızda neden olduğu değişim dışında değerlerimize ve yatırımlarımıza yönelik tehdit olarak da yansıyor.
 
Avrupa Birliği’nin (AB) 27 lideri, 27 Mart ‘ta gerçekleşen altı saatlik bir video konferansın ardından koronavirüs ekonomik toparlanma planını koordine etme konusunda anlaştı.
 
Dünyada hızla yayılan koronavirüs salgını devam ederken, küresel ekonomi yavaşlıyor ve milyonlarca insan geçim derdiyle mücadele ediyor. Kâr amacı gütmeyen sürdürülebilirlik kurumu Ceres’in başkanı ve CEO’su Mindy Lubber’in mektubunu sizler için çevirdik.
 
Nature4Climate direktörü Lucy Almond, gelecekte daha fazla küresel salgınla karşılaşmamak için koronavirüsle savaşmak üzere hazırlanan ekonomik teşvik paketlerinde ekosistemlerin korunması ve emisyon azaltımlarına yer verilmesi gerektiğini savunuyor.
 
ABD Çevre Koruması Ajansı, devam eden koronavirüs salgını boyunca çevre yasalarını askıya aldı. Bu durumda şirketlere yol açtıkları hava ve su kirlilikleri karşısında hiçbir yaptırım uygulanmayacak.
 
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) uyarısına göre koronavirüs küresel salgını, hava durumu, iklim ve atmosfer gözlemlerinin miktarını ve kalitesini düşürüyor.

 

KAYNAK: İKLİM HABER



Bu haber 958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,012 µs