En Sıcak Konular

BİLMAN: 'KARAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ CESARETLENDİRECEK'

8 Şubat 2008 16:43 tsi
BİLMAN: 'KARAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİ CESARETLENDİRECEK' Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Belçika'da terör örgütü ve üyelerine ilişkin verilen adli kararın, terör örgütlerini cesaretlendireceğini belirtti.

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Belçika'da terör örgütü ve üyelerine ilişkin verilen adli kararın, terör örgütlerini cesaretlendireceğini belirtti.
     Bilman, DHKP-C terör örgütü hakkında 7 Şubat 2008'de Belçika'da açıklanan mahkeme kararına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Anvers İstinaf Mahkemesinin 7 Şubat tarihli kararının metni alındığında ayrıntılı olarak inceleneceğini ve temyiz etme imkanı olup olmadığının araştırılacağını bildirdi.
     Sözcü, şöyle devam etti:
     "Ancak aldığımız ilk bilgilere istinaden, anılan mahkemenin kararını verirken DHKP-C'nin Türkiye, Almanya veya Hollanda'da terörist faaliyetlerinin Belçika'daki davayı etkilemeyeceği değerlendirmesiyle hareket ettiği doğru ise, bu değerlendirmenin başta BM Güvenlik Konseyi kararları olmak üzere terörle uluslararası mücadelenin temel ilkelerinin bir ihlalini oluşturduğu şüphesizdir.
     Mahkemenin bu değerlendirmesi DHKP-C'yi Mayıs 2002'den bu yana terör örgütleri listesine dahil eden AB Konseyi kararları, dolayısıyla AB hukuku ile de çelişecektir.
     Belçika mahkemesinin kararı teröre binlerce şehit vermiş Türk halkında tepkiyle karşılanmıştır. Bu tür kararların terör örgütlerini cesaretlendireceği kuşkusuzdur."
     Bilman, sürece ilişkin ise şunlara kaydetti:
     "DHKP-C terör örgütünün 7 üyesi hakkında daha önce Kasım 2006'da Belçika Bruges Mahkemesinin verdiği mahkumiyet kararı Belçika Yargıtayı tarafından 19 Nisan 2007 tarihinde bozulmuş ve DHKP-C terör örgütü mensupları Belçika'da işledikleri suçlara ilişkin olarak 8 ve 20 Kasım 2007 tarihlerinde Anvers İstinaf Mahkemesinde yapılan duruşmalarda tekrar yargılanmışlardır.
     Anvers İstinaf Mahkemesinin 7 Şubat 2008 tarihinde davaya ilişkin olarak verdiği kararla sanıklar terör örgütü veya çete mensubu olma suçlarından beraat etmiş, içlerinden üç terörist belgede sahtecilik ve silah bulundurma suçlarından cezaya çarptırılmış, ancak cezaları tecil edilmiştir.
     Cezaya çarptırılan terör örgütü mensupları arasında 9 Ocak 1996 tarihinde Özdemir Sabancı ve çalışma arkadaşlarının ölümüyle sonuçlanan suikastın faillerinden Fehriye Erdal da bulunmaktadır. Halen firarda olan Fehriye Erdal hakkında verilen hüküm adı geçen teröristin Belçika'daki faaliyetlerine ilişkin olup, Erdal'ın Belçika Gand Mahkemesinin 29 Mart 2007 tarihli kararı uyarınca Türkiye'de işlemiş olduğu suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına ilişkin hukuki süreç devam etmektedir.''

Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,359 µs