En Sıcak Konular

ANKARA'NIN TEPKİSİ GERİ ADIM ATTIRDI

24 Ağustos 2007 10:41 tsi
ANKARA'NIN TEPKİSİ GERİ ADIM ATTIRDI 1915'teki Ermeni olaylarının tanımına ilişkin tutumunu değiştirmesiyle gündeme gelen ABD'deki Yahudi Kuruluşu Anti-DefamationLeague (ADL-İftira va İnkarla Mücadele Birliği), yeni açıklamasında, Türkiye'nin, Ermenistan ile ortak bir komisyon kurulması y

ADL'in ulusal başkanı Glen Lewy ve ulusal direktörü Abraham Foxman'in imzalarıyla yayınlanan açıklamada, ''iki ülke arasındaki geniş görüş ayrılıklarının çözülmesine katkı için, Türkiye'nın yakın zamanlarda çeşitli defalar önerdiği ortak komisyon kurulmasına, Ermenistan'ın olumlu cevap vermesini sağlayacak bir atmosferi oluşturacak adımlarıcesaretlendirmeliyiz'' denildi.

Bu konunun, ABD Kongresi gibi bir foruma bırakılmasının uygun olmadığı belirtilen ADL'nin açıklamasında, birçok tanınmış tarihçi, insan haklarısavunucusu ve dünya liderinin, bilgi, tecrübe ve yargı yeteneklerini böyle bir konuya ayırabileceğine inanıldığı, ADL'in de, böyle ortamınhazırlanmasına katkıya hazır olduğu kaydedildi.

ADL açıklamasında, Nobel ödüllü Yahudi profesör Elie Wiesel'in, geçen aylarda uzlaşma için Türkiye ve Ermenistan'a somut adımlar önerdiği ifade edilerek,şimdi de Wiesel'in, iki toplumun ortak tarihinin incelenmesi için Türk ve Ermeni uzmanların bir araya gelebileceği bir kurumun oluşturulmasınıdestekleyeceği dile getirildi.

Açıklamada, birçok tarihçinin 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak nitelediği iddia edilerek, ancak bu konunun akademik olarak daha fazla araştırılabileceğikaydedildi.

ADL açıklamasının sonunda, ''ADL ve Amerikan Yahudi toplumu, Türkiye ve Ermenistan'in bunu gerçekleştirmesi yönündeki çabaları desteklemeyedikkatini odaklamalı'' denildi.

Foxman imzasıyla Salı günü yayımlanan açıklamada ADL'in, 1915 olaylarının ''soykırım'' olduğu kanısına vardığı dile getirilmiş, ancak bu konuda Kongre'dentasarılar geçirilmesi yönündeki çabalara ADL'in karşı çıkmaya devam edeceği kaydedilmişti.

Öte yandan Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) adlı başka bir Yahudi kuruluşunun icra direktörü David Harris, teşkilatın internet sitesinde yayımlanan makalesinde, Yahudi toplumunun, ''tarihi gerçekleri korumasıgerektiğini'' yazdı.

Harris, 1993'te ''Yahudi Soykırımının İnkarı'' adlı bir kitap yazan AJC uzmanlarından Kenneth Stern'in, ''Ermeni soykırımının, tartışılabilir bir konu veya eski tarih olarak kabul edilmesi, Yahudi soykırımınıninkarına karşı çıkanlar için iyi bir pozisyon değil'' dediğine işaret ederek, Stern'in haklı olduğu görüşünü ileri sürdü.

Buna karşılık Harris, konu hakkında AJC adına bir hükümde bulunmadı.

AJC'nin iletişim direktörü Kenneth Bandler ise, Jerusalem Post gazetesine açıklamasında, ''daha önce de söylediğimiz gibi bu konu, en iyi şekilde üçüncütaraflarca değil, ilgili taraflarca (Türkiye ve Ermenistan) çözülebilir. ABD devletinin bir kolunun (Kongre'nin), 'soykırım' ilan eden bir tasarıyla bunakarışması yararlı olmaz'' dedi.



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    18,941 µs