En Sıcak Konular

KIZILAY ÇANAKKALE ZAFERİNDEKİ ROLÜNÜ NESİLLERE YENİ MÜZE İLE AKTARACAK

5 Ocak 2020 01:03 tsi
KIZILAY ÇANAKKALE ZAFERİNDEKİ ROLÜNÜ NESİLLERE YENİ MÜZE İLE AKTARACAK Türk Kızılay ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Muharebeleri’ndeki kahramanlıkların kamuoyuna daha iyi aktarımı için işbirliğine imza attı.

Kızılay Çanakkale zaferindeki rolünü gelecek nesillere yeni müzeyle aktaracak

Türk Kızılay ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Muharebeleri’ndeki kahramanlıkların kamuoyuna daha iyi aktarımı için işbirliğine imza attı. Gerçekleştirilen işbirliğiyle Çanakkale’de yaralıların tedavi için Ağadere’de hizmet veren Kızılay Mecruhin Hastanesi’ni anlatan müze projesi hayata geçiriliyor. Proje çerçevesinde 18 Mart’ta “Çanakkale Zaferi’nde Kızılay” temalı bir sergi düzenlenecek, ardından binanın kalıcı müzeye dönüştürülmesi sağlanacak.

Çanakkale Savaşı’nın tüm cephelerinde yaralı askerlerin tedavi, bakım ve sevkini gerçekleştiren Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak Türk Kızılay, hastaneleri, hasta vapurları, hemşireleri, çayhaneleri ile tarihi bir görev üstlenmişti. Savaş sırasında yaralı Anzak askerlerine de şifa dağıtan Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Türk halkının merhametini düşman askerlerinden bile esirgemeyen bir hoşgörünün de timsali olmuştu. Bu hizmetlerin gelecek nesillere aktarımı amacıyla kurulması planlanan müzelerden bir tanesi de hayata geçiyor. Ağadere Kızılay Mecruhin/Yaralı Hastanesi Müzesi’nin kurulumu için gerçekleştirilen işbirliği protokolüne Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir imza attı.

Ağadere Kızılay Mecruhin Hastanesi Müzesi, savaş döneminde hizmet verdiği yerinde olacak. Müze sahra hastanesi olarak cephede yaralanan askerlere hizmet veren Ağadere Kızılay Mecruhin Hastanesi’ndeki çalışmaları ziyaretçilerine sunacak.

Kınık, “Amacımız gelecek nesillerin atalarıyla ilgili daha çok bilgiye sahip olması”

Kızılay’ın ülkemizin son 151 yılına şahitlik ettiğine değinen Türk Kızılay Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, “Dedelerimizin yazdığı destanla övündüğümüz Çanakkale Zaferi’nde o dönemin adıyla Hilal-i Ahmer Cemiyeti de gerek yarıların cephe hattından bölgede kurduğu sahra hastanelerinde gerekse İstanbul’daki hastanelerine vapurlarla taşıyarak tedavi edilmesini sağlıyordu. Ayrıca kurduğu çayhaneleriyle de hastanelere ulaşan yaralılara ikramlarda bulunurken cephedeki seyyar Çayhaneleriyle de askerlerimize destek oluyordu. Bunların yanında esir düşen askerlerin aileleriyle iletişim kurmasını da sağlıyordu. Kuracağımız Ağadere Kızılay Mecruhin Hastanesi Müzesi, Çanakkale Destanına sağladığımız katkının anlatılacağı bir parça konumunda yer alıyor. Bunun gibi birkaç müzemiz daha olacak. Amacımız gelecek nesillerin atalarıyla ilgili daha çok bilgiye sahip olması. İnşallah en kısa sürede bitirerek halkımızın hizmetine sunacağız.” ifadesini kullandı.  (Hibya Haber Ajansı)


Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,171 µs