En Sıcak Konular

İKİ GÜN UZATILAN COP25 HÜSANLA SONUÇLANDI

21 Aralık 2019 09:56 tsi
İKİ GÜN UZATILAN COP25 HÜSANLA SONUÇLANDI İklim kriziyle mücadelede ülkelerin yol haritalarının tartışıldığı COP25, 2-15 Aralık tarihleri arasında Madrid’de gerçekleşti.

İki Gün Uzatılan COP25 Hüsranla Sonuçlandı

İklim kriziyle mücadelede ülkelerin yol haritalarının tartışıldığı COP25, 2-15 Aralık tarihleri arasında Madrid’de gerçekleşti. Resmi müzakerelerle sonuç bildirgesi üzerinde anlaşılamayan zirve, iki gün daha uzatıldı ama sonuç hüsran oldu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve birçok sivil toplum kuruluşu, COP25’i hayal kırıklığı olarak niteledi. Ancak, iklim krizine karşı mücadelede umutsuzluk ve vazgeçiş lüksümüz yok. Greta’nın zirvede yaptığı konuşmada da söylediği gibi, umut var. Politikacılarda veya şirketlerde değil, umut bizde, halkta. Aksi takdirde, zirvenin ilk haftasının sonunda Madrid sokaklarını, acil iklim eylemi isteyen 500 bin insan doldurmazdı. 

15 Aralık’ta sona eren COP25’te elde edilen sonuçlar hayal kırıklığına neden oldu. Delegeler, geçtiğimiz hafta Madrid sokaklarını dolduran yüz binlerce insanın talepleri yerine, petrol, gaz ve kömür şirketlerini dinlemeyi tercih etti. İklim adaleti taleplerinin görmezden gelinmesi, ülkelerin iklim krizi karşısında verdikleri zayıf mücadele büyük tepki topladı.

Madrid’de iki hafta boyunca süren ve anlaşmaya varılamayan meselelerin yer aldığı COP25 15 Aralık’ta sonlandı. Peki COP’ta nelere ulaşıldı, neler eksik kaldı?

Küresel bir karbon ticaret sistemi ve iklim krizine karşı en hassas ülkeler adına kurulacak bir finans sistemi, küresel karbon piyasaları, çifte hesaplama, Kyoto’dan aktartılan krediler gibi konular, COP25 müzakerelerinde anlaşmazlıkların yaşandığı konular oldu.

Madrid’de 2-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen COP25’te, 2015’teki Paris Anlaşması’na uymak adına kuralları düzenlemeye çalışan 190’dan fazla ülkeden müzakereci bir araya geldi. IEA’nın hazırladığı rapor, bu görüşmelerin sonlanmasından hemen sonra yayımlandı. Paris merkezli ajansın raporuna göre, “Düşük karbon yakıtlarının son on yıldaki büyümesine rağmen, gerçekte kömür hâlâ küresel enerji piyasasında çoğunluğunu koruyor. Dünya 2000 yılına oranla %65 daha fazla kömür tüketiyor.”

TBMM’de 2020 Bütçesi’nin görüşmeleri sürüyor. Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. Bakan, Türkiye’nin iklim krizi konusunda ulusal bir politikası olmadığına dikkat çekti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genel bütçe içindeki payının binde 26 olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Türkiye’nin EK-1 listesinden çıkma talebini her taraflar toplantısında dile getirdiklerini belirtirken, Akdeniz’in Deniz Çevresinin ve Kıyı Alanlarının Korunması (Barselona) Sözleşmesi’nin 22. Taraflar Konferansı’nın (COP22) Antalya’nın ev sahipliğinde yapılacağını söyledi.
 
Küresel İklim Grevinde İstanbul’dan “Zirveye Değil Harekete Güven” Çağrısı 

COP25’teki eylemcilere müdahaleyi ve liderlerin iklim krizine karşı eylemsizliğini protesto eden Sıfır Gelecek, Taksim Odakule’den “Zirveye değil harekete güven” diye seslendi. 13 Aralık’ta Taksim Odakule’nin arka tarafında bir araya gelen iklim aktivistleri İspanya’nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği 25. Taraflar Konferansı’nda (COP25) iklim krizine karşı somut adımlar atılmamasını ve bunu protesto eden eylemcilere yönelik müdahaleyi protesto etti.
 
Greta Thunberg, öncülüğünü yaptığı Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) eylemine katılmak için geldiği İtalya’nın Torino kentinde gazetecilere yorulduğunu belirtti ve Noel bayramı sonrası tatil yapacağını söyledi.

ExxonMobil’in alt kuruluşu XTO Enerji’nin Ohio’daki sondaj sahasında geçtiğimiz yıl gerçekleşen bir kaza sonucu salınan metan gazı uydu görüntülerinde ilk kez tespit edildi. Bilim insanları, rutin küresel bir araştırmasını gerçekleştiren bir uyduda, patlayan bir petrol kuyusundan sızan metan gazının ilk kez ölçümünün yapıldığını söyledi. Uydu görüntülerinin iklim krizine karşı mücadelede önemli bir araç olarak kullanılabileceği söyleniyor.

Nükleer Enerji “Yeşil” Enerji Sayılmayacak

Avrupa Parlamentosu’nda kanun yapıcılar, AB’nin sürdürülebilir finans kural kitabı teklifi konusunda uzlaşarak, AB üye ülkeleri arasında devam eden, nükleer enerjinin “yeşil” olup olmadığı tartışmasını sonlandırdı. AP’nin çevre komitesinden, Fransız AP üyesi Pascal Canfin “Doğalgaz ve nükleerin hiçbir koşul altında yeşil yatırım kategorisine dahil edilemeyeceği ve prensip olarak diğer kategorilere de dahil edilemeyeceği kararıyla, bu zor durumun üstesinden geldik” dedi.

Şili, iklim krizi müzakerelerini yönetme konusunda başarısız olduğu eleştirilerine karşı Pazartesi günü, elinden geleni yaptığını ancak dört büyük kirleticinin müzakerelere engel olduğunu söyleyerek kendini savundu. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, geçtiğimiz Pazar günü sona eren tartışmalarda ulaşılan anlaşmaları “yetersiz” olarak tanımlarken, bu yetersizliğin müzakerenin başkanlığını yürüten Şili’den kaynaklandığını söylemenin adil olmadığını belirtti.

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe), iklim krizinin bugün geldiği seviye karşısında iklim dostu ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişin adil olması gerektiğini örneklerle açıklayan yeni raporu, plansız biçimde ve adil dönüşüm esasları olmadan gerçekleşen sektörel değişimlerin, yüksek karbonlu sektörlerde istihdam edilen işçileri ve ailelerini yaşanamaz bir geleceğe terk ettiğine işaret ediyor.

COP25’te, en çok karbon salımı yapan ülkelerden bazılarının iklim eylemi konusundaki isteksizliği, gelecek yıl İskoçya’daki hayati önem taşıyan zirvede İngiltere’nin başarılı olması için omuzlarına siyasi bir yük bindiğini gösteriyor.
 
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından bugün yayımlanan rapora göre, Türkiye ek teşviklerle mevcut destek mekanizmasını güçlendirerek güneş enerjisi sistemlerinin geri ödeme süresini bugün 7 yıla, 2030 yılı itibarıyla ise 2 yıla düşürebilir. (İKLİM HABER)



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,741 µs