En Sıcak Konular

AK PARTİ VE CHP MİLLETVEKİLLERİNİN SAMİMİYET TARTIŞMASI

7 Şubat 2008 02:36 tsi
AK PARTİ VE CHP MİLLETVEKİLLERİNİN SAMİMİYET TARTIŞMASI TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde gerginlikler yaşandı.

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında ''Samimiyet'' tartışması yaşandı.
     Teklifin 2. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Madde üzerinde konuşan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, YÖK Yasası'nın ek 17. maddesinde yapılacak düzenlemede, kız öğrencilerin üniversiteye girerken başlarını nasıl örteceklerinin tanımının yapıldığını ve ''Çene altı'' diye nitelenen formüle yer verildiğini ifade etti. AK Parti yöneticilerinin eş ve çocuklarının, yapılan tanıma uygun şekilde başlarını örtüp örtmediğini soran Dibek, ''(Üniversitelere türbanı getirmek istiyoruz) diye açık açık söyleyin'' dedi.
     Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, ülkeyi yönetenlerin, vatandaşların sorunlarını çözmek için çaba göstermeleri gerektiğini söyledi.
     Şahin, ''Türkiye Cumhuriyeti, halkın iradesinin egemen olduğu ve olacağı bir felsefe üzerine kurulmuştur. Millet adına hareket eden Parlamentonun görevi, milletin sorunları çözmektir'' dedi.
     CHP'li milletvekilleri, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 2. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla, teklif metninden çıkarılması için önerge verdiler.
     Önergesi üzerinde konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, konuyla ilgili endişeler ve kaygılar karşısında Başbakan ve bakanların ''Bize güvenin'' dediğini ifade ederek, ''Size güvenmiyoruz. Çünkü dürüst ve samimi değilsiniz. Öyle değilse Cumhuriyetin ilkelerinin geçerliliğini yitirdiğini söyleyen Başbakanlık Müsteşarını niye anayasal himaye altına alıyorsunuz? Biz bu sözlere karşı 'Hadi canım oradan' diyoruz. Cumhuriyet ve demokrasi, Göbels propagandaları ve Makyavel yöntemlerinin acımasız uygulamalarına muhteris bir kadroya emanet edilemez'' diye konuştu.
     Kendilerine sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, ''Burada samimiyetten, istismardan bahsedenler aynaya bakıp konuşuyor. Aynada kendini görüp konuşuyor'' dedi.
     Önergeler reddedildi.

KORKMAZ: LAİK-ANTİLAİK KAMPLAŞMASI ÜLKEYE KÖTÜLÜK YAPAR
ANKARA - MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, başörtüsü sorununu, ''Laikler-antilaikler'' kamplaşmasına çevirmek isteyenlerin, ülkeye ve vatandaşlara büyük kötülük yapacağını söyledi.
     TBMM Genel Kurulunda, üniversitelerde başörtüsüne serbestlik getiren Anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi üzerindeki görüşmelerinde, MHP grubunun görüşlerini dile getiren Korkmaz, kılık-kıyafet sorununun, siyaset kurumunun istismar alanı olmaktan çıkarılması, hiçbir gencin, kılık-kıyafetinden, başına taktığı örtüden dolayı en temel insan hakkı olan eğitim hakkından mahrum bırakılmaması gerektiğini belirtti.
     CHP grubunun görüşlerini dile getiren Konya Milletvekili Atilla Kart, cumhuriyet tarihi boyunca din eğitiminin verildiğini belirtti. Kart, diyanetin bütçesinin 8 bakanlığının bütçesi kadar ve üniversitelere ayrılan bütçenin 20 katı olduğunu savunarak, bugünkü din eğitiminin laikliği örselediğini ve Aleviliği dışladığını iddia etti.
     Kart, AİHM kararlarında, türbanın, Türkiye'nin siyasi hayatında hep sömürü aracı olarak kullanıldığının hüküm altına alındığını kaydetti.
     AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Türkiye için, kabuk bağlayan ön yargılardan kurtulmanın gerekli olduğunu vurgulayarak, ''Fehim üretmeden, niyet okumadan, problemlerimizi hukukun içinde, iyi niyetle çözelim. Milletimizin ihtiyaçlarına cevap bulalım'' dedi.
     DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bugün Genel Kurul salonunda uzlaşmayı değil, çatışmayı gördüklerini ifade etti.
     Yasakların, ülkeyi nereye götürdüğünün bilindiğini belirten Ata, ''AKP, türbanla ilgili düzenlemeyi yapmadan önce bedel de ödedi, kapatılan siyasi partiler de var. Her özgürlük mücadelesi, temel hak ve özgürlüklere dayanan mücadele belli bedel ödemeyi de gerektirir, bu bedeller de ödenmiştir'' dedi.
     Başörtüsünün siyasal simge olarak kullanılmasının suç olduğunu belirten Ata, böyle kullanılması halinde, bir diğerinin hak ve özgürlük alanının ihlal edileceğini söyledi.
TÜRKÖNE: CUMHURİYETİN TEMEL DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ
ANKARA - AK Parti İstanbul Milletvekili Özlem Piltanoğlu Türköne, ''Cumhuriyetin temel değerlerine dün nasıl sahip çıktıysak, bugün nasıl sahip çıkıyorsak, yarın da aynı şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz'' dedi.
     TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren değişiklik teklifinin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Madde üzerinde konuşan Türköne, Türkiye'nin yüzünün çağdaş medeniyete dönük olduğunu söyledi.
     Türköne, 84 yıl sonra yasaklardan medet umulduğunu söyledi.
     Başörtülülerin, üniversite kapısı önünde bekleyişlerinin, Türkiye'nin eğitim profilinde koca bir gölge olduğunu savunan Türköne, ''Biz eğer bir tersine gidişten, geriye dönüşten bahsedeceksen, bundan daha vahimi düşünemiyorum bile... Eğer mesele değerler meselesiyse, biz, Cumhuriyetin temel değerlerine dün nasıl çıktıysak, bugün nasıl sahip çıkıyorsak, yarın da aynı şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz'' dedi.
     DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, toplumsal mutabakatla çözüm üretilmesinin önemine işaret etti. Özgürlüklerin bir bütün olduğunu belirten Kaplan, Kürtçe konusunda bir düzenleme yapılmamasını eleştirdi. ''Din ve vicdan özgürlüğü kullandığı zaman, üniversiteye bir kardeşimiz başörtüsüyle gittiği zaman sanki laiklik elden gidiyor. Hiç de laiklik elden gitmiyor'' diyen AK Parti İstanbul Milletvekili Mesude Nursuna Memecan, eğitim ve öğrenim hakkı önündeki bu yanlışın düzeltmesi gerektiğini savunarak, ''Utanç verici yasaklarla, kızların en temel haklarının kısıtlandığını'' savundu.
     MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik de düzenlemenin, üniversiteler dışında; ilk ve orta öğretim ile kamu hizmeti verenler açısından da uygulama olanağı sağlayacağı eleştirilerinin haksız olduğunu, bunların ''Çok açık istismar çabaları'' olduğunu söyledi.
     CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, teklifin görüşmeleri nedeniyle ''Milletin Meclise girişine, milletvekillerinin ise meclisten çıkışına yasaklandığını'' belirterek, düzenlemeye tepkilerini gösterenlerin sokaklarda dövüldüğünü savundu.
     CHP Yalova Milletvekili Muherrem İnce, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e, ''Oğlunuz Çağrı Çiçek KPSS'ye girmeden işe başladı mı, gelininiz Seda Çiçek kaç puanla devlet memuru oldu'' diye sordu.
     Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise ''Kız çocuklarını eğitimsiz bırakarak, üniversitelerden uzak tutarak mı laik sistemi koruyacağız? Bu milletin kadınları ayrımcılığa uğramak istemiyor'' dedi.
     1. Madde üzerinde 4 önerge verildi. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in ''Anayasaya aykırılık'' önergeleri birleştirilerek görüşüldü.
     DSP'li İçli, önergesi üzerinde konuşurken, YÖK Kanununda değişiklik teklifinde başın örtme biçimi tarif edilirken ''Bayan'' denilmediğini belirterek, ''Erkeklerin de başına türban geçiriyorsunuz. Cumartesi günü Anıtkabir'de düşüncelerini açıkça ifade eden mert kadınlar gördüm ama burada düşüncelerini ifade edemeyen etek de giymekten çekinen erkekler görüyorum'' diye konuştu.
     Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de AK Parti'nin teklif üzerinde kadınları konuşturduğunu belirterek, bunun çok güzel bir erkek politikası olduğunu söyledi.
     DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise önergesinde, maddeye ''Ülkemizin tarihi gerçekleri ve kültürel zenginliğini farklılık sayma temelinde uluslararası sözleşmeler ve evrensel hukuk ölçütleri dikkate alınarak ayrımcılık yapılamayacağı ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılması'' ibaresinin eklenmesi amacıyla önerge verdi.
     Konuşmaların ardından önergeler reddedildi.



Bu haber 254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,813 µs