En Sıcak Konular

FENER RUM PATRİĞİ 2. VATİKAN MI OLUYOR?

26 Şubat 2019 14:20 tsi
FENER RUM PATRİĞİ 2. VATİKAN MI OLUYOR? Bütün bunlar yapılırken İstanbul Valiliği ve hükümetin ne yaptığını yüce milletimiz merak etmektedir?..

Fener Rum Patrikliği II. Vatikan Mı Oluyor?

İstanbul’un fethi sonrası Fatih, Rum Ortodoks hıristiyanların dini ve sosyal ihtiyaçlarını  karşılamaya yönelik Fener Rum Ortodoks Patrikliğini kurulmuş. Bir takım skıntılara ramen bu kurumun Cumhuriyet devrine kadar varlığını koruya geldiği malumdur.

Lozan Antlaşması sırasında Fener Rum Patrikliğinin İstanbul’da kalması istenmiş. Fakat Türkiye’nin haklı tepkileri karşısında muhatapları fazlaca israrçı olmamışlar. Sonunda ortodoks hıristıyanların din ve ibadet işlerinin yürütülmesi için patrikliğin İstanbul’da kalması kabul edilecek! Konuyla ilgili düzenleme T.C’ye bırakılmış olduğu için Lozan’da patrikhaneyle ilgili her hangi bir madde yoktur!

Bundan dolayı Atatürk; 6 Aralık 1925 de İstanbul valiliğine bir emirle patrikhaneyle ilgili bir düzenleme yapılması talebinde bulumuştur. Buna göre; patrik seçileceklerin Türk vatandaşı olması şarttı. Din ve ibadet işleri dışında patriklerin herhangi bir iş yapmayacaklar; Patrikler idari bakımdan Eyüp Kaymakamlığı, hukukî yönden Fatih Cumhuriyet Savcılığı ve İstanbul Valiliği’ne bağlı olacaklardı!

Nedense kabul edilen kuralların zamanla iyi niyet gereği esnetilip, bir süre sonra ABD istiyor diye 1948 de vatandaşı Athenagoras, Türkleştirilerek Fener Patriği yapılacak.  Bu  dönemde patrikliğin açılım yaparak hıristiyan dünyasıyla bütünleşip, tanışmasına fırsat verilecektir! Elbette ki bu hoşgörü nün sonucu bundan sonraki gelişmelerin başlangıçı olmuştur!

Athenagoras ölünce(1972)yerine Bozcaada ve Gökçeada Metropoliti Dimitrios patrik yapılmış. Bu devirde patrikhanenin açılımı devam etmiş ve ilk defa Amerika, Rusya gibi vs ülkelere ziyaretler gerçekleşmiştir! Böylece bir anda Fener Rum Patrikliği’nin hıristiyan alemindeki itibarı hızla artarak ”Cihan Patriği”gözüyle bakılmaya başlanmıştır! Daha sonra ki yıllarda bu durum uluslararası platform lara taşınarak sıkça gündeme getirilip, T.C tepkisi kırılmak istenmiştir! Devamında da patrikhane ka nunların üstünde bir statüye kavuşturularak”Ekümenik”olarak bakılması söz konusudur!

Özellikle bu durum Kadıköy Metropoliti Bartholomeos patrik seçildikten(1991) sonra daha bü yük bir mesafe almaya başlayacak. Çünkü Bartholomeos, çalışkan ve inatçı bir kişiliğe sahiptı. Onun içinde ekümenikliğin tarihi bir hak olduğunu iddia ederek bunun kendine verilmesini istemektedir! Bu amaçla bütün hırıstiyan Ortodoksları bir araya toplayarak yeni bir”Vatikan” oluşturmak amaçını ta şıyordu! Bir taraftan uluslararası konjoktörü takip ediyor, diğer yönden de oluşan şartları ihmal etme yerek cesur adımlar atmaktadır! Örneğin 1994 de İstanbul da”Konstantinopoli Toplantısı”yapmayı planlamış ama, devletin müsaade etmemesine aldırmaksızın ”Boğaziçi toplantısı”şeklinde yapmaktan çekinmeyecektir! İşin asıl ilginç tarafı İngilizce sonuç bildirgesinde ”Ben Konstantinopolis’deki eküme nik tahtın varisiyim”diye yazdırabilmesidir! Yine 2004 de patrik Bartholomeos’un AB, Yunanistan ve Türkiye’ye müracaatla ekümenikliğinin kabulünü; Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması taleplerin de bulunmuştur! Sonra cemaatı dahi olmayan Anadolu illerinde kiliseler açıp, metropolitler atarken Ege adalarında  benzer çalışmaları sürdürmektedir. Bunlara Yunanistan’daki kiliseleri de dahil ederek kendini”Ekümenik Patrik”ilanla TC Anayasa ve kanunların üstüne çıkartarak serbest olmayı düşlemek tedir! Bilindiği gibi Bartholomeos, son günlerde İstanbul’da Ukrayna kilisesi için”otosefali”statüsü ver miş ve Yunan Başbakanı’nın da  katılmış olduğu Heybeliada Ruhban Okulu açılış programı programı dü zenleyebilmiştir! Bütün bunlar yapılırken İstanbul Valiliği ve hükümetin ne yaptığını yüce milletimiz merak etmektedir?..

Ramazan KIRKIK - aydinlarocagi.org

 

KAYNAK: http://aydinlarocagi.org/fener-rum-patrikligi-ii-vatikan-mi-oluyor/



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,193 µs