En Sıcak Konular

CHP'Lİ SAV: 'HASATA ÇIKANLAR HAŞAT OLACAK'

6 Şubat 2008 20:38 tsi
CHP'Lİ SAV: 'HASATA ÇIKANLAR HAŞAT OLACAK' ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, türban üzerinden siyaset yaparak, hasata çıkanların, 'Haşat' olacağını savunarak, 'Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacak' dedi.

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, türban üzerinden siyaset yaparak, hasata çıkanların, ''Haşat'' olacağını savunarak, ''Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacak'' dedi.
     TBMM Genel Kurulunda, üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlanmadan önce Sav, teklifin Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması açılmasını isteyen bir önerge verdi.
     Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, teklifin Anayasa ve içtüzüğe aykırı bulunmadığını ifade ederek, usul tartışması açtı.
     Önder Sav, Başkanlığın tutumunun aleyhinde yaptığı konuşmada, değişiklik teklifinin sıradan ve basit olmadığını söyledi.
     Bu konunun, 1984'den sonra Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarıyla açıklığa kavuştuğunu ifade eden Sav, bu düzenlemenin mahkeme kararlarına aykırı olarak getirildiğini savundu. CHP'li Sav, getirilen düzenlemeyle üniversitelerin, bilimsel özerkliğin değil, inançların görüşüldüğü bir alan olacağını öne sürdü.
     Böyle bir Anayasa değişikliği teklifinin TBMM'ye gelmemesi gerektiğini savunan Sav, teklifin, ''Anayasaya karşı hile niteliği taşıdığını'' iddia etti.
     Önder Sav, türban üzerinden siyaset yaparak hasata çıkanların, ''Haşat'' olacağını öne sürerek, ''Elma şekerini AK Parti yiyecek, sapı da hasada çıktığını sananların elinde kalacaktır'' diye konuştu.
     AK Parti ve MHP'ye, ''Yol yakınken dönün, bindiğiniz alamet sizi kıyamete götürür'' diye seslenen CHP Ankara Milletvekili Sav, şöyle devam etti:
     ''Tarikat şeyhi Gulbettin Hikmetyar'ın önünde diz çökenler, asla laikliğin güvencesi olamazlar. Kimileri, toplumda aymazlık, dikkatsizlikle laikliğe karşı dururlarsa, Atatürk'ün deyimiyle gaflet içindedirler, kimileri sapkınlık, doğru yoldan ayrılma gibi nedenlerle laikliğe karşı çıkıyorlarsa dalalet içindedirler, kimileri yaptığının nereye vardığını, laiklik ilkesini gelecekte yok edeceklerini bilerek davranıyorlarsa, onlar tam hıyanet içindedirler. Gaflet, delalet, ihanet içinde olmayalım.''
     Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de aleyhteki konuşmasında, laikliğin kaldırılması halinde, ''Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' sözünün, ''Egemenlik kayıtsız şartsız Allah'ındır'' şeklinde değişeceğini, ''Millet'' yerine ''Ümmet''in geleceğini söyledi.
     Teklifle, Anayasanın taşıyıcı kolonu olan laikliğin kesildiğini ileri süren Genç, ''1920'lerde kurulan laik Türkiye Cumhuriyeti'nin cenazesini kaldırıyorsunuz'' ifadesini kullandı.
     Kamer Genç, teklifin kabulüyle sorunun çözülemeyeceğini, kangrenleşeceğini savunarak, ''Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ve bütün bakanların karıları başlarındaki örtüleri çıkararak, üniversitede okuyan kızlara, 'Bu başörtüsü İslam dinin gereği değildir. Biz çıkartıyoruz, şimdi de siz çıkarın' demesi lazım. Bu işin çözümü budur'' diye konuştu.
     Bunun üzerine Başkanvekili Pakdil, konuşmacıların üsluba dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulundu.
     MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise lehteki konuşmasında, 40 yıldır tartışılan ve toplumsal ayrışmaya neden olan bir konu üzerinde, TBMM'ye yüzde 60'ını geçen bir çoğunlukla kanun teklifi sunulduğunu anımsattı.
     Teklifin, laikliğe aykırı olduğunu iddia etmenin, maksadı aşan, farklı kavgaları, gerekçeleri ortaya koyan bir davranış olduğunu belirten Şandır, kanun teklifinin laikliğe aykırı olmadığını söyledi.
     Mehmet Şandır, ''40 yıldır tartışılan bir konuyu 40 yıl daha mı tartışalım? Eğitim-öğretim özgürlüğünün sınırlandırılmasını nasıl savunabiliriz?'' diye sordu.
     Niyet okuyarak, ''Bugün böyle davranıyorlar, yarın başka şeyler yaparlar'' diyerek, toplumu germeye kimsenin hakkı olmadığını ifade eden Şandır, Anayasanın ilk 4 maddesinin değiştirilmesini teklif etmediklerini vurguladı.
     Anayasada bu maddeler olduğu sürece, kimsenin endişe ve korkuya kapılmaması gerektiğini kaydeden Mehmet Şandır, ''Bu sorun çözülmesin devam mı etsin? Teklifi eksik bulabilirsiniz ama herkes, her kurum, her siyasetçi bir çözüm üretmek zorundadır'' diye konuştu.
     MHP Grup Başkanvekili Şandır, teklifin, yükseköğretimde eğitim-öğretim alanını genişleten, vatandaşların eşit muameleye tabi tutulmasını isteyen bir teklif olduğunu belirterek, bunun başka alana çekilmesinin samimi olmadığını, çözüme katkı vermeyeceğini bildirdi.
     AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da Başkanlık Divanının tutumunun lehinde yaptığı konuşmada, tekliflerinin Anayasanın ilk 3 maddesiyle, ''Uzaktan yakından'' ilgisinin olmadığını belirtti. Bozdağ, yorumlarla, kişisel değerlendirmelerle, teklifi, Anayasanın 2. maddesiyle ilişkilendirmenin doğru olmadığını dile getirdi.
     ''Teklifin, laiklik ilkesiyle uzaktan yakından aleyhte bir ilgisi yok'' diyen Bekir Bozdağ, teklifin, laiklik ilkesini, Cumhuriyetin niteliklerini güçlendirecek bir yapıda olduğunu kaydetti.
     AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, ''Her vatandaşa eşit eğitim hakkı vermenin neresi hukuk devletine, demokrasiye aykırı? Laiklik, herkesin eşit eğitim-öğretim hakkından yararlanmasının güvencesi değil mi?'' sorularını yöneltti.
     Konuşmaların ardından birleşimi yöneten Pakdil, teklifin, Anayasa ve içtüzüğe aykırı olmadığını söyledi.
     DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de Anayasa değişikliği teklifi raporunun Başkanlığa sunuşu sırasında, şahıslar adına söz talebinde ilk kendisinin bulunduğunu belirterek, söz istedi.
     Pakdil, şahsı adına 12 milletvekilinin söz talebi bulunduğunu hatırlatarak, bunlar arasında kura çekimi yaptı.
     Kendisine söz hakkı verilmemesi halinde yerine oturmayacağını söyleyen İçli'ye Pakdil, söz vermeyeceğini belirterek yerine oturmasını istedi.
     DSP'li milletvekilleriyle Başkanlık kürsüsü önüne yaklaşan İçli, Nevzat Pakdil'i, birleşimi ''tarafsız yönetmeye'' davet etti.
     Oturumu tarafsız yönettiğini ifade eden Pakdil, DSP'li İçli'ye Genel Kurulun sükunetini bozduğunu ifade ederek, ''Parmağınızı sallayarak Başkanlığa ithamda bulunmayın. Sükuneti bozuyorsunuz. Başka işleme gerek kalmadan yerinize oturun'' dedi.
     Birleşimi yöneten Başkanvekili Pakdil, grubu adına konuşması için CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'a söz verdi. Okay, sükunetin sağlanmadığı gerekçesiyle kürsüye çıkmadı. İçli'nin söz istemede ısrarını sürdürmesi üzerine Pakdil, CHP'li Okay'ı tekrar kürsüye davet etti.
     Pakdil, Okay'ın kürsüye çıkmaması üzerine konuşma sırasının DTP Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'a geçtiğini söyledi.
     Nevzat Pakdil, bazı CHP ve DTP'li milletvekillerinin sıralara vurarak tepki göstermesi ve İçli'nin yerine oturmaması üzerine oturuma ara verdi.
     Verilen kısa aranın ardından, teklifin tümü üzerinde Hakkı Suha Okay, CHP grubu adına konuşmasını yaptı.


Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,463 µs