En Sıcak Konular

ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?

17 Ağustos 2017 22:21 tsi
ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI? 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasına çok az bir süre kaldı. Okula ilk defa adım atacak çocuğunuz hayatının bu yeni dönemine hazır mı?

ÇOCUĞUNUZ OKULA HAZIR MI?

YENİ EĞİTİM YILI ÖNCESİNDE BU ÖNERİLERE KULAK VERİN!

2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasına çok az bir süre kaldı. Okula ilk defa adım atacak çocuğunuz hayatının bu yeni dönemine hazır mı? KAYI Okulları CEO’su Deniz Demirtaş, anaokulu ve ilkokul düzeyinde okula başlayacak çocukların uyum sürecini kolaylaştıran altın değerindeki tavsiyelerini ailelerle paylaşıyor.  

Çocuğunuz anaokuluna başlayacaksa;

Sancısız ayrılık ortamı oluşturun: Hem öğretmen hem çocuk hem de ebeveynler için en stresli gün olan okulun ilk günü, ilerleyen yaşlarda da hafızalardan çıkmayan bir fotoğraf karesine dönüşüyor. Bu fotoğrafın rengarenk hatırlanması ise velilerin ve öğretmenlerin öğrenciye olan yaklaşımıyla sağlanıyor. Çocuğunuzdan ayrılmak ne kadar zor gelse de bunu kesinlikle çocuğunuza yansıtmamanız ve bu durumun çok doğal bir süreç olduğunu hissettirmeniz gerekiyor. Çocuğunuza uzun uzun sarılarak ve kucaklayarak değil, elinden tutarak sınıfına götürmeniz çocuğunuzun özgüveni açısından çok önemlidir.
 

Sabırlı, tutarlı ve destekleyici olun: Uyum süresi boyunca çocuğun düzenli olarak okula getirilmesi çok önemlidir. Çocuğa terk edildiği hissini vermemek adına kaçar gibi yanından uzaklaşmak yerine, “Şu saatte seni okuldan alacağım” gibi net bir cümleyle çocuğunuzdan sıcak bir şekilde ayrılıp, söylediğiniz saatte çocuğunuzun yanında olmalısınız. Çocuğunuzun okulda öğrendiklerini desteklemek adına evinizde de pekiştirici materyallere yer açmalısınız. Böylece ev ve okul arasındaki ayrımı sağlayan kesin çizgiyi yumuşatıp, çocuğunuzun okula uyum sürecini hızlandırmış olacaksınız.
 

Okul sonrasında çocuğunuzu ilgiyle dinleyin: Yatmadan önce anne, baba ve çocuk bir araya gelerek günün değerlendirmesini yapmaya çalışın. Çocuğunuzu fazla yönlendirmeden onun anlatmasını, kendi kelimelerini kullanmasını destekleyin. Size heyecanla anlatmasına izin verirseniz, bir müddet sonra kendiliğinden anlatmak isteyecektir. Bununla birlikte bazı çocuklar, ailelerine okul yaşantılarını aktarmak istemezler. Okulda neler olduğunu, neler yaptığını merak ediyorsanız ama sorularınıza cevap alamıyorsanız ısrarla sormaktan vazgeçmelisiniz. Onunla farklı ortamlarda ve birlikte oyun oynarken sohbet ederseniz, merak ettiğiniz konularla ilgili şeyleri size kendi isteğiyle anlatacaktır.
Çocuğunuz ilkokula başlayacaksa;

Çocuğunuzu bilinçlendirin: Oyunun ve eğlenceli aktivitelerin ön planda tutulduğu anaokulu süreci sonrasında çocuğun yeni sorumluluklar alacağı, yeni öğretmenlerine alışacağı ilkokul dönemi başlıyor. Özellikle 2 veya 3 yıl boyunca okul öncesi eğitim görmüş çocuklar için daha da zorlu geçebilecek bu süreçte en önemli görev aileye düşüyor. Çocuğunuzu ilkokulda kendisini nasıl bir ortamın beklediği konusunda bilinçlendirmeniz önem taşıyor. Okul açılmadan önce çocuğunuzla birlikte eğitim göreceği alanları gezmeniz, oryantasyon programına katılmanız çocuğunuzun uyum sürecini olumlu şekilde etkileyecektir. 
 

Ödevleri kâbus haline getirmeyin: İlkokul başlangıcında yazma becerilerinin gelişmesi amacıyla verilen ödev niteliğindeki alıştırmalar, birer zorunluluk haline geldiğinde çocuğunuz için sıkıcı bir aktivite haline dönüşebilir. Alıştırmalara başlarken çocuğunuzu desteklemeniz, becerilerinin gelişimini vurgulayan olumlu geri bildirimlerde bulunmanız doğru bir tutum olacaktır. Çok küçük yaşlarından itibaren çocuğunuza sorumluluk bilincini aşılamayı başardıysanız, verilen alıştırma çalışmalarıyla ilgili ancak ufak tefek sıkıntılar yaşarsınız. Fakat çocuğunuzun alması gereken sorumlulukları siz almışsanız ve ona hiçbir şey yaptırmamışsanız, bunun ilk sıkıntısıyla ödev sürecinde karşılaşmış olacaksınız. Bu durumda sınıf öğretmeninden ve okulun rehberlik biriminden destek alarak çocuğunuzu doğru şekilde yönlendirebilir, sorumluluk duygusunu geliştirici yaklaşımlarla ilerleyebilirsiniz.
 

İlk okuma heyecanını destekleyin ve sürekli hale getirin: Her çocuğun okumayı öğrenme ve okuma hızları birbirinden farklıdır. Bu süreçte kıyaslama yapmak yerine sabırlı davranmalı ve çocuğunuzu bunaltmadan farklı alıştırmalarla öğrendiklerini desteklemelisiniz. Çocuğunuz okumaya başladığı ilk zamanlar bambaşka bir dünyaya adım atmanın heyecanıyla, gördüğü her şeyi okumaya başlayacaktır. Eğer ilk okumayı öğrenme süreci sancılı geçtiyse çocuğunuz kitap okumaktan soğuyabilir. Bu süreçte kitap okuma eylemini sürekli hale getirmek çok önemlidir. Kitabı hayatınızdan hiç eksik etmeyerek, kitapların hayatınızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu çocuğunuza hissettirmelisiniz.  



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,378 µs