En Sıcak Konular

''ENGELLİLERİN AĞIZLARINA BİRER PARMAK BAL ÇALINDI''

2 Haziran 2017 22:05 tsi
''ENGELLİLERİN AĞIZLARINA BİRER PARMAK BAL ÇALINDI'' İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; ''Engellilerin gelirleri ne olursa olsun, aile gelirleri ne olursa olsun, onlar özel bakıma muhtaç oldukları için böyle bir kesinti olmadan, insan onuruna yakışır bir ücret vermek, sosyal devletin önemli bir görevidir''

CHP’li AKKAYA: “AÇLIK SINIRININ 1.528 TL OLDUĞU ÜLKEMİZDE ENGELLİYE 423.5 TL’DEN AZ KRİTERİ KOYMAK İNSANLIĞA YAKIŞMAZ.”
 
İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; “Engellilerin gelirleri ne olursa olsun, aile gelirleri ne olursa olsun, onlar özel bakıma muhtaç oldukları için böyle bir kesinti olmadan, insan onuruna yakışır bir ücret vermek, sosyal devletin önemli bir görevidir”
 
CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya TBMM Genel Kurulunda HDP’nin Engelli yurttaşlarımızın sorunları ile ilgili grup önerisi hakkında yaptığı konuşmada engelli yurttaşlarımızın eğitim, sağlık, ulaşım, istihdam, sosyal destekler ve sosyal yardımlar, kamu hizmetlerinden yararlanma hususunda ciddi sorunları bulunduğunu belirtti.
 
16 Nisan’dan bu yana şehit düşen 56 evladımıza Allah’tan rahmet dileyen Akkaya; bu acıların daha fazla yaşanmamasını temenni etti.
 
ENGELLİLERİN AĞIZLARINA BİRER PARMAK BAL ÇALINDI…
Akkaya konuşmasında engelli yurttaşlarımızın sorunlarının yıllardır bu kürsüden defalarca dile getirildiğini; defalarca yasa teklifi verildiğini; ancak bu sorunların bir türlü çözüme kavuşamadığını belirtti.
 
Çalışabilir durumda olan engellilerin işe yerleştirilmelerinde bile ayrımcılık yapıldığını ifade eden Akkaya konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“İş Kanunu'muza göre, kamuda çalıştırılması gereken engellilerin sayısı yaklaşık 84 bin ama burada sadece 41 bin engelli çalıştırılıyor. 2016 Kasım ayında engelli sınavı yapıldı, 126 bin engelli başvurdu ama bu kadar açık olmasına rağmen o engelliler kamuda yeterince istihdam edilmediler. Yapılanlar ne? Yapılanlar, her seçim öncesinde engellilerin ağızlarına birer parmak bal çalarak 1.500, 2 bin, 2.500 kişi gibi rakamlarla istihdam yaratıyorlar; üstelik burada da bir ayrımcılık var. Kamuda çalışan engellilerin sadece yüzde 25'i kadın, bu doğru bir yaklaşım değildir.”
5378 SAYILI KANUN SADECE KAĞIT ÜZERİNDE KALDI…
5378 sayılı Kanun’u hatırlatan Akkaya; bütün kamu kurumlarının binaları ve kamu hizmetleri engellilerin kullanımına uygun hâle getirilmesine ilişkin bu kanunun çıkartıldığını ancak uygulamasının yetersiz olduğunu; kanunun sadece kağıt üzerinde kaldığını söyledi.
Akkaya Sabancı Üniversitesi’nin konuya ilişkin araştırmasından şu çarpıcı örneklere yer verdi:
“Sabancı Üniversitesinin bu konuda yapmış olduğu bir araştırmaya göre Türkiye'de 29.735 kamu binasının yüzde 51'inde engelli rampası, yüzde 94'ünde görme engelliler için hissedilebilir zemin, çok katlı binaların yüzde 67'sinde asansör yok. Türkiye'de bulunan 285.871 adet yaya yolunun yüzde 81'inde rampa, yüzde 96'sında da hissedilebilir zemin uygulaması bulunmuyor. Demek ki yasayı çıkarmak yetmiyor. Önemli olan, gelip burada nutuk atmak değil, yasa çıktıktan sonra da iktidarın o yasanın uygulanmasını temin edecek çalışmalar yapmaktır”
SADECE TEKERLEKLİ SANDALYE BAĞIŞI İLE YARDIM OLMAZ…
Engellilerin sağlık sorununa değinen Akkaya; devletin sadece tekerlekli sandalye vermesi ile yardım yapılamayacağını; aynı zamanda bu engelli yurttaşımıza sandalye ile birlikte havalı minder de verilmesi gerektiğini söyledi.
Akkaya konuya ilişkin olarak ; “Havalı minder bugün tekerlekli sandalyenin fiyatından bile pahalıdır. Türkiye tekerlekli sandalye üretemiyor. Tekerlekli sandalyeler Almanya'nın ikinci sınıf, ikinci el tekerlekli sandalyeleriyle Çin'den alınıyor. Tekerlekli sandalye üretemeyen Türkiye; yerli otomobil üretme programları yapıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.
Konuşmasında MS hastalığına ve bu hastaların sorunlarına değinen Akkaya; Türkiye'de yaklaşık 50 bine yakın MS hastası olduğunu; bu hastalık uzun tedavi gerektirdiği için, MS hastalarının MS için uzmanlaşmış bir hastane yapılması talepleri olduğunu da dile getirdi. 
 
KAYNAKLAR KARGO UÇAKLARI İLE MAKAM ARAÇLARININ TAŞINMASI YERİNE ENGELLİLER İÇİN KULLANILSIN…
Zihinsel engelli çocuklar için hizmet veren yeterli sayıda rehabilitasyon merkezi olmadığını söyleyen Akkaya; bir de onların mesleki yeterlilik ya da öğrenmeleri için 23 yaş sınırı getirildiğini ve ayrıca servislerin de kaldırıldığını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:
““Avrupa normlarında kanun çıkardık." diyorsunuz ama uygulamaya bakıldığında, engellileri eve kapatan, toplumdan dışlayan, sosyalleşmesini engelleyen ve içine kapanık bir grup yaratıyorsunuz. 8,5 milyon engellimiz var, yaklaşık 2,5-3 milyona yakını, gerçekten bir kişinin bakımına muhtaç durumdadır. Bu ülkenin imkânları var. Sadece örnek olarak; Cumhurbaşkanı, Başbakan farklı ülkelere gittiği zaman kargo araçlarıyla kendi makam araçlarını oraya göndermek yerine, oraya harcanan parayı engellilerin en azından bu sorunlarıyla ilgili harcamaya kalksalar daha ahlaki ve daha sorumlu bir iş yapmış olurlar.” 
Akkaya; yaklaşık 9 milyon ağır engelliden sadece 1,7 milyonuna engelli bakım maaşı verildiğini; ancak bu gerçeğin gizlenmeye çalışıldığını; bunun nedeninin ise engelli maaşı vermemek ya da engelli maaşlarını azaltmak olduğunu belirtti ve şu sözlere yer verdi:
 “Yüzde 70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı sadece 530 TL, yüzde 40 ila 69 engelli aylığı 353 TL, 65 yaş üstü yaşlılık aylığı 235 TL’dir. Engellilerin gelirleri ne olursa olsun, aile gelirleri ne olursa olsun, onlar özel bakıma muhtaç oldukları için böyle bir kesinti olmadan, insan onuruna yakışır bir ücret vermek, sosyal olma anlayışındaki bir devletin önemli bir görevidir. Açlık sınırının 1.528 TL olduğu ülkemizde engelliye 423.5 TL’den az kriteri koymak insanlığa yakışmaz.” 




Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,828 µs