En Sıcak Konular

BAYKAL: ANAYASA YAPMAK İÇİN DEĞİL, UYGULAMAK İÇİN SEÇİLDİK

6 Şubat 2008 17:54 tsi
BAYKAL: ANAYASA YAPMAK İÇİN DEĞİL, UYGULAMAK İÇİN SEÇİLDİK CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa yapmak için değil, Anayasa'yı uygulamak için seçildiklerini söyledi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa yapmak için değil, Anayasa'yı uygulamak için seçildiklerini söyledi.
     Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçilmeden önce TBMM Kulisinde gazetecilerle sohbet etti.
     Anayasa'nın tümüyle değiştirilmesinin, bazı maddelerdeki düzenlemeleri görmezlikten gelme olanağı doğuracağını, bu nedenle ''Her maddeyle tek tek hesaplaşmak gerektiğini'' ifade eden Baykal, milletvekillerinin Anayasa'yı korumak için yemin ettiklerini anımsattı. ''Mevcut Anayasa'yı yok sayıp yeni bir Anayasa yapılmasının'' öngörülmediğini savunan ve ''Anayasa yeniden yapılamaz mı?'' diye soran Baykal, ''Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir'' diye konuştu.
     ''Anayasa yapmak için değil, uygulamak için seçildik'' diyen Baykal, ''Şimdi bunu iptal edelim, yenisini yapalım'' anlayışının doğru olmadığını ileri sürdü.
     Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğini kabul edilmesi durumunda, hem usul hem esas yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti. Baykal, ''Anayasa Mahkemesi yapılan değişikliği yok sayarsa, ne olur?'' diye sorulması üzerine, ''Çok önemli bir şey olur'' dedi.
     Anayasa Mahkemesi kararlarından her zaman umutlu olmak gerektiğini ve aydınlık getireceğini ifade eden Baykal, yüksek mahkeme kararlarının tartışılmamasını istedi.
     Son zamanlarda dinle ilgili yaptığı değerlendirmeler hatırlatılarak, özel hazırlık yapıp yapmadığı sorulan Baykal, ''Niye herkes hayret ediyor?'' diye sordu. Mevlana ile yaptığı konuşmadan sonra da benzer tepkiler aldığını anlatan Baykal, ''Araştırarak, bilerek söylüyorum. Hepsinin dayanağı var'' diye konuştu.

BAYKAL: LAİKLİĞİN İÇİ BOŞALTILIYOR
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye'yi en üst düzeyde temsil eden insanların zihninde laiklik kelimesi maalesef gerçek özünden saptırılarak kullanılmaktadır. Çok daha önce, çok daha rahat ifadeler kullanılabiliyordu ama şimdi laiklik denilerek laikliğin içi boşaltılmaktadır'' dedi.
     CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Baykal başkanlığında toplandı.
     Baykal, PM öncesinde yaptığı açıklamada, laiklik ilkesinin tahrip edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Bu Türkiye'nin çok temel bir olayıdır. Bu gerçekler karşısında Sayın Başbakan sık sık 'laikliğin güvencesi benim' diyor. Bu, tabii laikliğin ne kadar güvenceden yoksun bir durumda olduğunu ortaya koyuyor'' diye konuştu.
     Yabancı siyasetçilerin laiklik ilkesinin Türkiye için önemini yeterince anlayamadıklarını belirten Baykal, ''Laiklik bizi ilgilendiren bir mesele, bizim meselimiz. Büyük Orta Doğu Projesi'ni ya da ılımlı İslam devletini temel alan bir anlayış, radikal, kökten dinci İslam'a karşı, ılımlı İslam devletlerinin alternatif olacağını zanneden anlayış Türkiye'de devlete türban giydirilmesine itiraz etmeyebilir. Türkiye'de türbanın anayasallaştırılması, resmileştirilmesi Büyük Orta Doğu Projesi'ne ters olmayabilir ama bizim anayasamıza terstir'' diye konuştu.
     Baykal, Türkiye'de devletin, eğitimin türbana kucak açmasının ayrımcılığın, ayrışmanın ve giderek toplum içinde karşıtlığın yaygınlaşmasına yol açacağını ileri sürerek, şöyle devam etti:
     ''Böyle önemli adımlar atılırken gösterişli laflar söylemek çok yaygın bir uygulama. Bir süre önce meydanlara yağlı ipler atıldı. Arkasından cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşti. Şimdi Ankara'ya çelik halatlar çekiliyor, öte yandan anayasa, laiklik ilkesini tahrip edecek şekilde değiştiriliyor. Umarım bunu söyleyenler bir süre sonra duvar dikme aşamasına gelme durumunda olmazlar. İpten çelik halata, çelik halattan bakalım nereye? İpin ne getirdiğini gördük, çelik halatın da anayasamızın temel ilkesini tahrip etmekte olduğunu görüyoruz.''
     Baykal gazetecilerin türban konusunda gelinen süreçte Başbakan Erdoğan'ın uzlaşmaya yönelik açıklamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''Bunlar, Başbakan'ın tek taraflı dayatmalarıyla, kimseyle istişare etmeden bu konuyu götürüyor olmasına yönelik tepkiler karşısında bir farklı görüntü verme çabası içinde söylenmiş sözlerdir'' dedi.
     Akademik çevrelerin görüşü alınmadan, hiçbir yargı kurumuyla istişare edilmeden, hiçbir iyi niyetli yaklaşım sergilenmeden Anayasa değişikliğinin gündeme getirildiğini belirten Baykal, ''Kendi aralarındaki üç beş siyasetçinin Başbakan'ın talimatı doğrultusunda sözüm ona buldukları formülle yola çıkıp o formülü tepkiler karşısında şekillendirdikleri bu son önerinin iyi niyetli, işbirliği yapılabilir, müzakere edilebilir bir öneri olarak anlaşılması mümkün mü?'' dedi.
     Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YÖK üyeliklerine yaptığı atamalara ilişkin bir soruya da şöyle yanıt verdi:
     ''Benim için sürpriz olmuyor, kimler için sürpriz oldu bilmiyorum. Ama cumhurbaşkanlığının tarafsız, siyasi tartışmaların üstünde, objektif, ülke yararlarını dikkate alan bir anlayışla seçmeler, atamalar yaptığını düşünmek, maalesef gerçekçi olmaktan çıkmıştır. Buna yönelik kaygılarımızı ifade ediyorduk. Şimdi bir hesaplaşma, rövanş anlayışı içinde bir uygulamaya tanık oluyoruz. Bu uygulama parlamentoyu da etkisi altına alıyor. Cumhurbaşkanlığının da böyle bir anlayışla kadrolaşma yaklaşımı içine girdiğini görüyoruz.''
     Baykal, türban sorununun geçmişte neden çözülemediğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, siyasi istismarlar nedeniyle çözüm sağlanamadığını belirtti. Baykal, ''Bazıları bu konunun çözülmesini değil, ortaya çıkmasını tercih ettiler. Bu sorunun büyümesini tercih ettiler ve bu doğrultuda gayret gösterdiler, destek verdiler. Sorunu büyüttüler'' dedi.
     ''Türban konusunda sizin çözüm öneriniz nedir'' sorusu üzerine de Baykal, bu sorunu, büyütme anlayışında olmayan siyasi iktidarların çözebileceğini kaydetti.



Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,962 µs