En Sıcak Konular

''BİREYSEL EMEKLİLİKTE GETİRİLEN İSTİSNA İLE MİLLETVEKİLLERİ SİSTEMDEN ÇIKARTILDI''

18 Şubat 2017 16:14 tsi
''BİREYSEL EMEKLİLİKTE GETİRİLEN İSTİSNA İLE MİLLETVEKİLLERİ SİSTEMDEN ÇIKARTILDI'' İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; “Bireysel Emeklilikte çalışanlardan kesilen bireysel emeklilik fonunun; yönetmelikle getirilen istisna ile 45 yaşın altındaki milletvekillerinden kesilmesi önlendi.”

CHP’li AKKAYA: “BİREYSEL EMEKLİLİKTE GETİRİLEN İSTİSNA İLE MİLLETVEKİLLERİ SİSTEMDEN ÇIKARTILDI…”

İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; “Bireysel Emeklilikte çalışanlardan kesilen bireysel emeklilik fonunun; yönetmelikle getirilen istisna ile 45 yaşın altındaki milletvekillerinden kesilmesi önlendi.”

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya TBMM Genel Kurulu’nda HDP’nin işçi ölümlerinin nedenlerinin araştırılması önerisi hakkında CHP adına yaptığı konuşmada;  bugüne kadar bu konuya ilişkin verilen tüm önergelerin AKP iktidarı tarafından kabul edilmediği için 18,643 kişinin iş cinayetine kurban gittiğini belirtti. Akkaya bu cinayetlerin küçük tedbirlerle bile yüzde 95 oranında azaltılabileceğini de vurguladı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YASALAR ÇIKARTILSA BİLE UYGULANMIYOR…

İş Sağlığı ve iş güvenliği konusunda yasalar çıkartılmış olsa dahi bu yasaların uygulanmadığını belirten Akkaya sözlerine şu şekilde devam etti:
 “2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu çıkartıldı. Bu kanuna göre başta kamu binaları olmak üzere iş güvenliği risk değerlendirmeleri yapılacak ve gerekli önlemler alınacaktı.    
2012 yılında çıkan bu kanun, aradan beş yıl geçmesine rağmen hâlâ uygulanmadı. Biz bu kanunu kamuda bile uygulayamıyorsak; denetimini sağlayamıyorsak özel sektörden bunu uygulamasını nasıl bekleyebiliriz? İşte buradaki ihmal, bu ülkeyi yönetme iddiasında bulunanlardadır; çünkü çıkartılan yasaları denetlemek ve uygulamak da bu yasaları çıkartan iktidarın başlıca görevlerindendir. 
    
Yine, 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın 8'inci maddesinde önemli bir değişiklik yapıldı, bizim itirazlarımız oldu. Neydi o? İş yerleri iş güvenliğinin risklerine göre "çok tehlikeli", "tehlikeli", "az tehlikeli" işler sınıflarına ayrılacaktı ve iş sağlığı, iş güvenliği elemanları buna göre eğitilecek, sertifika alacak ve iş yerlerini denetleyecekti. Türkiye'deki yaklaşık 1 milyon 950 bin işletmenin yaklaşık 450-500 bine yakını tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alıyor. Bu iş yerlerinin denetimi ve abu ayrımın yapılması 2016 yılının sonunda tamamlanmış olacaktı. Peki ne oldu? Ocak ayında bir kanun düzenlemesi yaptık ve bunu 2019 yılına erteledik. Görüldüğü üzere, bu kadar acıya rağmen önlemler kâğıt üzerinde kalıyor. Uygulamaya gelince işlem yok; işverenin taleplerine gelince bahane yok; üstelik de işçinin parasından işverene destek çok! Elbette üreten işverenler desteklenmeli, buna hiçbir itirazımız yok ama bu, işçinin alın terinden yapılmamalıdır.”

OHAL İLE İŞSİZLİK FONU ARASINDA NE BAĞ VAR?

Açıklanan işsizlik verilerine ve işsizlik fonuna da değinen Akkaya; bu ülkede artık sabahleyin yataktan kalkıp da “ben işe gidiyorum” demenin lüks hale geldiğini; işsizlerin işsizlik fonundan yeterince yararlanamadığını belirtti. OHAL’de bir gecede çıkartılan KHK’lar ile 13 milyar TL’nin İşsizlik Fonu'ndan işverenlere aktarıldığını söyleyen Akkaya; OHAL ile işsizlik fonu düzenlemesinin yapıldığı OHAL KHK’sı arasında nasıl bir bağı olabilir diye sordu.

Akkaya işverenlere yüzde 5 vergi indirimi yapılması hususuna da değindi. Konuya ilişkin olarak Akkaya; “ İşsizliğin bu kadar yoğun olduğu günümüzde, işçinin parası, tüm işsizlere günün şartlarına göre ödenmesi gerekmiyor mu? Yani, siz işverenler istedi diye Plan ve Bütçe Komisyonunda yüzde 5 vergi indirimi yaptınız. Bu komisyonda işçi temsilcileri de o yüzde 5 vergi indiriminin işçi bordrolarından, işçilerden de kesilmesini talep ettiler ama Maliye Bakanı Naci Ağbal dedi ki: "Bütçe kısıtlaması var, bunu yapamayız." Yani, burada işverene gelince her şey normal, işverene "Buyurun." ama işçi istediği zaman işçiyi görmezden geliyorsunuz.
Hem taşeronlaşma, hem İşsizlik Sigortası Fonu, hem de bireysel emeklilik sistemiyle ilgili işsizin, işçinin, emekçinin cebindeki 3 kuruşa göz diken bir anlayış artarak sürüyor.” ifadelerine yer verdi.

TAŞERONA KADRO İÇİN BU DEFA DA REFERANDUM AYARI YAPILIYOR..

 Akkaya; Çalışma Bakanı’nın taşeron ile ilgili olarak yaptığı  “Bir yıl daha sabredin, bu yıl içinde taşeron sistemimizi çözeceğiz." açıklamalarına da değinerek; AKP hükümetinin oy devşirme metodu olarak bu defa da taşerona referandumu işaret ettiğini söyledi.

Akkaya konuya ilişkin olarak;” Çalışma Bakanı 16 Nisan referandumu öncesinde, yine, taşeron kadrosunu oya tahvil etmek için konuşuyor. Bu, ahlaki değildir. 14 dört senedir iktidardasınız, iktidara geldiğiniz zaman 35-40 bin olan taşeron sayısı bugün milyonu aşmış durumda ve her seçim öncesinde söz veriyorsunuz ve sözünüzde durmuyorsunuz. Bunu ben, bizi dinleyen işçi kardeşlerimizin takdirlerine bırakıyorum. ”dedi.

BES’DE NEDEN MİLLETVEKİLLERİNİ İSTİSNA YAPTINIZ?

Akkaya son olarak Bireysel Emeklilik konusu ile ilgili olarak vatandaşa gerçeklerin yansıtılmadığını istisna getirilerek milletvekillerin bireysel emeklilik kapsamından çıkartıldığını bunun da ahlaki bir durum olmadığını belirtti.

Akkaya konu ile ilgili olarak vatandaşa şu şekilde seslendi:

“ 1 Ocaktan itibaren zorunlu bireysel emeklilik sistemi yürürlüğe girdi. Yani, 45 yaşın altında olan işçi ve memur, 1 Ocaktan itibaren zorunlu olarak bireysel emeklilik sisteminde fona para ödeyecek. Bireysel Emeklilikte çalışanlardan kesilen bireysel emeklilik fonunun; yönetmelikle getirilen istisna ile; 45 yaşın altındaki milletvekillerinden kesilmesi önlendi. Bu, hem yasaya uygun değil hem de ahlaki değildir.”




Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    41,331 µs