En Sıcak Konular

ÇİN KÖMÜRDEN YENİLENEBİLİRE GEÇİŞİ HIZLANDIRIYOR

6 Ocak 2017 22:09 tsi
ÇİN KÖMÜRDEN YENİLENEBİLİRE GEÇİŞİ HIZLANDIRIYOR Çin Hükümeti dün açıkladığı 5 yıllık enerji sektör gelişim planında kömür tüketimini kısıtlayacağını ve yenilenebilir enerji merkezli bir enerji sistemine geçiş yolunda devam edeceğini gösterdi.

Çin kömürden yenilenebilire geçişi hızlandırıyor

Pekin, 6 Ocak 2017 - Çin Hükümeti dün açıkladığı 5 yıllık enerji sektör gelişim planında kömür tüketimini kısıtlayacağını ve yenilenebilir enerji merkezli bir enerji sistemine geçiş yolunda devam edeceğini gösterdi. Çin Ulusal Enerji İdaresi’nin (NEA) hazırladığı 13’üncü enerji sektörü gelişim planına göre 5 yıl içinde yenilenebilir enerji kaynaklarına 361 milyar dolar yatırım yapılacak ve kömürün enerji sistemindeki payı 2020’ye kadar %64’den 58%’e düşürülecek. [1] Plana göre, alınan bu kararlar 13 milyonun üstünde istihdam yaratacak. 

Planın kömürden yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin yol haritasını ortaya koyduğunu belirten Greenpeace Doğu Asya İklim ve Enerji Kampanyaları Yardımcı Müdürü Yuan Ying, "Bu planın uygulanabilmesi için Çin'in daha fazla rüzgar ve güneş enerjisi santrali kurmasının gerekliliği yanı sıra üretilen temiz enerjinin boşa harcanmasını da önlemek zorundayız. Kömür tüketiminin azalması, ancak bu şekilde hızlandırılabilir." dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir kısmını merkez illere daha yakın kurarak enerji verimliliği sorununa karşı önlem alınması planlanıyor. Çin’in kömür tüketimi 2013’ten bu yana düşmeye devam ediyor.

23 şehirde kırmızı alarma geçmişti

Geçtiğimiz hafta, Çin kuzeyinde başkent Pekin dahil 23 şehir hava kirliliği için kırmızı alarm verdi. Çin’in çelik ve kömür sanayilerinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan 200 milyon kişi zararlı seviyede, bu bölgelerin etrafında yaşayan 260 milyon kişi ise ağır seviyede hava kirliliğine maruz kalmıştı [2].

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Av. Deniz Bayram, “Geçtiğimiz yıl, kömüre dayalı enerji üretimi nedeni ile oluşan hava kirliliği ve olumsuz sağlık etkileri, Çin'in kömürlü santralleri sorgulaması konusunda en önemli neden oldu. Hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunları ve erken ölümler dünyada kömür santrallerinin önünde büyük bir engel. Türkiye Çin'in bu deneyimini, kömür politikalarını yenilenebilir enerji politikasına çevirmesinden ders almalı. Hava kirliliğinden kaynaklı hastalıklar ve erken ölümler daha da artmadan, kömür değil yenilenebilir enerji üretimi önceliklendirilmeli.” dedi.



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,950 µs