En Sıcak Konular

CUMHURİYET VE CUMHURİYETE YÖNELİK TEHDİTLER

30 Ekim 2016 10:25 tsi
CUMHURİYET VE CUMHURİYETE YÖNELİK TEHDİTLER Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı sohbetlerinde bu hafta, 29 Ekim Cumhuriyet bayramı münasebetiyle “Cumhuriyet ve Cumhuriyete Yönelik Tehditler” konuşuldu

Ocakbaşı Sohbetlerinde Cumhuriyet ve Cumhuriyete Yönelik Tehditler Konuşuldu

Türk Ocakları Genel Merkezi’nin her hafta düzenlediği Ocakbaşı sohbetlerinde bu hafta, 29 Ekim Cumhuriyet bayramı münasebetiyle “Cumhuriyet ve Cumhuriyete Yönelik Tehditler” başlıklı konuşmayı, Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin TAŞKIRAN gerçekleştirdi.
 
Taşkıran, konuşmasına cumhuriyetin tanımını yaparak başladı. Türk tarihinin en büyük siyasi olaylarından birinin Cumhuriyet’e geçmek olduğunu söyleyen Taşkıran, Cumhuriyetle birlikte yönetimin millete geçtiğini vurguladı. Taşkıran, Meşrutiyet’ten gelen tecrübelerimizin de önemine değindi. Saltanattan Cumhuriyet’e geçmenin zorluklarından bahseden Taşkıran, Cumhuriyet’i devam ettirmenin daha zor olduğunu belirtti. Taşkıran, milli egemenlik kurarken yaşanılan başarısızlıklara örnek olarak Fransa ve Rusya’yı verirken Türkiye’de Cumhuriyet’in, 93. senesinde ayakta durmasının açıkça bir mucize olduğunu söyledi.
 
Cumhuriyet Bize Ne Kazandırdı?
 
Taşkıran, Cumhuriyetle birlikte toplumumuzun daha çağdaş bir yapıya büründüğünü, kadınlarımızın önemli haklar elde ettiğini dile getirdi. Cumhuriyetin, Türkiye’yi Ortadoğu ülkelerinden ayıran en önemli unsur olduğunu vurgulayan Taşkıran, internet kullanımı, akademik yayın sayısı, eğitim gibi konularda Türkiye’nin bu ülkelerle kıyaslanamayacağını söyledi.
 
Halkımızın Cumhuriyetle Bir Problemi Var Mı?
 
Taşkıran, Türk milletinin Cumhuriyet’in kazandırdığı değerleri benimsediğini ve Cumhuriyetle herhangi bir problemi olmadığını belirtti. Halkın içinde bölücü bir grubun yanında; dini, siyasi amaçlar için kullanan bir kesimin varlığına değinen Taşkıran, bu grupların basın ve propaganda yoluyla halkın çoğunluğunu oluşturuyorlarmış gibi bir algı yarattıklarını söyledi. Taşkıran, bu grupların aynı zamanda Türk halkını, sanki cumhuriyetle bir problemi varmış gibi göstermeye çalıştıklarını ekledi.
 
Cumhuriyetin Yaşadığı Tehditler
 
Taşkıran, cumhuriyete yönelik tehditlerden ilkini bölücülük olarak açıklarken, Türkiye’de hiçbir dönemde bölücülerin bu kadar güç kazanmadığının altını çizdi. Son yıllarda bölücülerin, devletten aldıkları siyasi rolle, bölücülüğü bir Kürt meselesine dönüştürdüklerini söyleyen Taşkıran, devamında da açılım sürecinin geldiğini anlattı. Taşkıran, sosyolojik olarak bir toplumda etnik ayrımcılık varsa olması gereken dört maddeden bahsederek, bu maddelerin hiçbirinin Türkiye’de yaşanmadığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok ciddi bir bölücülük tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Taşkıran, son dönemde bu tehlikenin üzerine gidilmeye başlandığını ekledi.
 
Restorasyon Meselesi
 
Taşkıran, restorasyon sözcüğünün tanımını yaparken “aslına göre tamir etmek” olduğunu vurguladı. Restorasyon meselesinin ilk olarak Ahmet Davutoğlu ile gündeme geldiğini açıklayan Taşkıran, “Restorasyon için önümüzde bir numune olması lazım, restorasyonu sunanlar önümüze bir numune koyamıyorlar” dedi.. Son yıllarda milli bayramların kutlanışındaki coşkunun azalmasından, andımızın kaldırılmasından, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın okullarda kutlanmamasından bahseden Taşkıran, bu uygulamaların amacının Cumhuriyet ve kurucularını itibarsızlaştırmak olduğunu vurguladı.
 
Taşkıran, “Türkiye, Atatürk ve Cumhuriyet’ten ne kadar uzaklaşırsa, mezhep kavgasına, kardeş kavgasına, etnik kavgaya, cehalete ve sefalete o kadar yaklaşır. Bunun en açık örneğini Ortadoğu’da görüyoruz” diyerek konuşmasına son verdi. Program soru cevap kısmının ardından son buldu. (Haber: Hilal Süyümbike MARAŞ - TÜRK OCAKLARI)

 

Kaynak: turkocaklari.org.tr http://turkocaklari.org.tr/faaliyetdetay/314/ocakbasi-sohbetlerinde-cumhuriyet-ve-cumhuriyete-yonelik-tehditler-konusuldu.html




Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,927 µs