En Sıcak Konular

MUSUL'DA OYUN İÇİNDE OYUN

21 Ekim 2016 10:00 tsi
MUSUL'DA OYUN İÇİNDE OYUN ABD'nin öncülüğünde ve rehberliğinde başlatılan Musul operasyonunda oyun içinde oyun sergileniyor.

Musul'da oyun içinde oyun!

ABD'nin öncülüğünde ve rehberliğinde başlatılan Musul operasyonunda kent kuzey, güney ve doğu yönlerinden tümüyle çevrildi ancak batı yönü açık bırakıldı. ABD'nin IŞİD militanlarının Suriye'ye kaçması için böyle bir taktik izlediğine işaret ediliyor.

Musul'da oyun içinde oyun!

Pazartesi günü başlayan Musul operasyonunda oyun içinde oyun sergileniyor. Kentin üç yönü kuşatma altına alınırken, Suriye cephesi tümüyle açık bırakıldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yönü kullanarak Musul'dan 900 kişinin Suriye'ye kaçtığını kaydetti.

Kaçanlar arasında IŞİD mensuplarının olduğu da gelen bilgiler arasında! Suriye'ye kaçan IŞİD militanlarının El Bab'ta operasyona hazırlanan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve TSK için risk oluşturduğuna vurgu yapılıyor.

Bu arada Musul'da halen 1.3 milyon kişi bulunuyor ve operasyon ilerledikçe bunların önemli bir bölümünün Türkiye, Irak ve Suriye'ye kaçacağı belirtiliyor.

Operasyon iki ay sürebilir

Öte yandan Peşmerge kuvveti komutanı Sirvan Barzani'ye göre kötü hava koşulları ve operasyonun kötü komuta edilmesi nedeniyle Musul'un IŞİD'den kurtarılmasının iki ay sürebileceğini söyledi.

CNN International'e konuşan Barzani, "Operasyon uzun sürecek zira IŞİD kolay pes etmeyecek" dedi. Barzani, Bağdat yönetimi ile yapılan anlaşma gereğince Peşmerge güçlerini Musul'un içine girmeyeceğini belirtti.

Anlaşma göre Musul'a Irak ordusu, Irak polisi ve Sünni aşiret milisleri girecek. Benzer şekilde Şii Haşdi Şabi (Halk Seferberlik) milisleri de Musul'a girmeyecek. Haşdi Şabi milislerinin komutan yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis, kuvvetlerinin Musul'un batısındaki Tel Afer'de savaşabileceklerini belirtti.

Türkiye'nin rolü

Ankara'nın 'sahada ve masada olacağız' ısrarının ve Irak-ABD cenahından gelen 'katılamazsınız' açıklamalarının nedeni belli oldu. Karşılıklı restleşmelerin havada uçuştuğu bu süreçte perde arkasında sıkı pazarlıklar yapıldığı da ortaya çıktı.

ABD'ye giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile yaptığı görüşmede kritik kararlar alındı. ABD ile anlaşma kararı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklandı.

Bir gazeteye açıklama yapan Yıldırım, Türkiye ile ABD genelkurmay başkanlarının Washington’daki görüşmelerinde Türkiye’nin hava unsurlarıyla Musul operasyonuna katılması konusunda anlaşma sağlandığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık de "Musul operasyonuna hava unsurlarımızın katılması yönünde koalisyon güçleriyle mutabakata vardık. Türkiye olmadan, Musul'un geleceğine ilişkin karar almak mümkün değildir" demişti.

ABD uçakları İncirlik'e, Türk uçakları Kuveyt'e!

ABD ve Türkiye genelkurmay başkanları arasında varıldığı ifade edilen anlaşmanın detaylarının şu şekilde olduğu ifade ediliyor: "Türkiye, Musul operasyonundaki koalisyon görevlerine savaş uçakları tahsis edecek. Kuveyt’teki harekât komutanlığı operasyon emirlerine Türk jetlerini de dahil edecek. Türk jetleri, sivil zayiat riski olan operasyonlar da ise yer almayacak. Savaşan şahinlerin günde en az 2, en çok 10 uçuş yapması öngörülüyor."

Diyarbakır muhabere merkezi

Anlaşma çerçevesinde Musul operasyonu için İncirlik’teki koalisyon uçakları da kullanılacak. Diyarbakır’daki hava üssü ise Musul’a yönelik hava operasyonunun muhabere, arama ve kurtarma merkezi olacak. Koalisyon, muhabere, arama ve kurtarma unsurları olmadan hiçbir hava operasyonu yürütemiyor.

Bu arada, operasyonda kritik rol oynayan insansız hava araçları (İHA) konusunda Türkiye’nin bir katkısı olmayacak. Türkiye’nin PKK ile mücadelede İHA’ları aktif kullanması nedeniyle Ankara, elindeki İHA’ları Musul koalisyonuna vermedi.

Musul'da son kuvvet dağılımı

Son gelen verilere göre Musul operasyonuna 18 bin Irak askeri katılıyor. Yaklaşık 10 bin Peşmerge de operasyonda yer alıyor. Musul'un içinde ve eteklerinde yaklaşık 5 bin IŞİD militanının olduğu tahmin ediliyor.

ABD'nin Irak'ta 5 bin askeri bulunuyor ancak bunlardan sadece 100'ünün cephede Irak ve Peşmerge güçlerine akıl veriyor! Sahadaki Amerikan askerleri ayrıca hava saldırıları için hedef belirliyor.



Kaynak: YENİ mESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/musul-da-oyun-icinde-oyun-h13034235.html


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,628 µs