En Sıcak Konular

TÜRKİYE İSRAİL ANLAŞMASI TBMM'DEN GEÇTİ

21 Ağustos 2016 12:56 tsi
TÜRKİYE İSRAİL ANLAŞMASI TBMM'DEN GEÇTİ İsrail'in 20 milyon dolar tazminat ödeyeceği ve Ankara'nın buna karşılık açılmış davaları geri çekeceği anlaşma, TBMM'de onaylandı.

Türkiye-İsrail anlaşması Meclis'ten geçti

İsrail'in 20 milyon dolar tazminat ödeyeceği ve Ankara'nın buna karşılık açılmış davaları geri çekeceği anlaşma, TBMM'de onaylandı. Tazminat tutarı anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 25 gün içinde hesaplara yatırılacak.

Türkiye-İsrail anlaşması Meclis'ten geçti

Türkiye ve İsrail arasında varılan normalleşme anlaşması, Meclis'te kabul edildi. Resmi adı Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı olan düzenleme, oylama sonucu Meclis'ten geçti.

Meclis'e Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla sunulan tasarıya göre, İsrail altı yıl önce Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Tazminat, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden itibaren 25 gün içinde hesaplara yatırılacak.

Söz konusu meblağın dağıtımı, benimsenebilecek dağıtım yöntemlerine uygun şekilde münhasıran Türkiye'nin yetkisinde olacak ve bu konuda İsrail Hükümeti için herhangi bir sorumluluk doğmayacak.

'Hukuki ya da cezai sorumluluktan muaf olunacak'

İsrailli görevliler ve yetkililer aleyhine Türk mahkemelerinde açılmış tüm yasal süreçler ise sonlandırılacak. Türkiye ve İsrail, diğer tarafa veya diğer taraf adına hareket edenlere hukuki veya başka bir sorumluluk yüklemeyecekleri ve bu anlayışın, taraflardan herhangi birinin ya da taraflar adına hareket edenlerin cezai veya hukuki sorumluluğu kabul ettiği veya üstlendiği şeklinde yorumlanmayacağı hususlarında mutabık kaldı.

Anlaşma, İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından Mavi Marmara hadisesiyle ilgili kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış veya yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacak.

Herhangi bir Türk gerçek veya tüzel kişisi tarafından veya bu kişiler adına, İsrail Hükümeti veya gerçek veya tüzel kişilerine karşı herhangi bir para talebi öne sürülmesi veya taleplerin sürdürülmesi halinde, yukarıdaki hükümlere bakılmaksızın, İsrail Hükümeti, onun adına hareket edenler veya İsrail vatandaşlarının tüm kayıpları, masrafları, hasarları ve harcamaları Türk Hükümeti tarafından karşılanacak.

Bu anlaşma, tarafların yürürlük için gerekli iç hukuk usullerinin tamamlandığına dair birbirlerine diplomatik kanallardan yaptıkları yazılı bildirimlerden sonuncusunun alındığı tarihte yürürlüğe girecek.

İsrail 2013'te özür dilemişti

İsrailli komandolar, Türkiye'den abluka altındaki Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisini 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda basmış, Türkiye vatandaşı 10 kişiyi öldürmüştü.

Saldırı sonrası, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2013 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür dilemiş ve hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmiş ancak bu ikili ilişkilerin normalleşmesine yetmemişti.

27 Haziran'da Başbakan Yıldırım'la aynı anda anlaşmayı kamuoyuna duyuran Netanyahu, İsrail'in denizden Gazze ablukasının sürdüreceğini söylemişti.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/turkiye-israil-anlasmasi-meclis-ten-gecti-h13031857.html


Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,237 µs