En Sıcak Konular

İŞ DÜNYASINDA BORÇ YAPILANDIRMA SEVİNCİ

8 Ağustos 2016 16:10 tsi
İŞ DÜNYASINDA BORÇ YAPILANDIRMA SEVİNCİ Hükümetin, vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılması düzenlemesi, tahsilatlarda sıkıntı yaşayan iş dünyasında ve devlete birikmiş borçları bulunan vatandaşlarda rahatlama ve memnuniyet yarattı.

İŞ DÜNYASINDA BORÇ YAPILANDIRMA SEVİNCİ

“Millet darbecilere karşı birlik olurken, devlet de babalığını gösterdi”…

“İş dünyasının yüklerini hafifletip ekonomiyi canlandıracak, ekonomiye hareketlilik getirecek”…

“Yapılandırma özellikle KOBİ’ler ve esnaf için can simidi olacak”…

Hükümetin, vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılması düzenlemesi, tahsilatlarda sıkıntı yaşayan iş dünyasında ve devlete birikmiş borçları bulunan vatandaşlarda rahatlama ve memnuniyet yarattı. 
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan düzenleme kapsamında vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarından trafik cezalarına kadar pek çok kamu alacağı yeniden yapılandırılarak vatandaşlara borçlarını uygun koşullarda ödeme imkânı getirildi. Yapılandırma kapsamında, vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları gibi alacaklar bulunuyor. Kamu alacaklarının yapılandırmasına ilişkin düzenlemenin iş dünyasının üzerindeki yükleri hafifleterek ekonomiyi canlandıracağı belirtiliyor.
“Millet birlik olurken, devlet de babalığını gösterdi”…
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, tahsilatlarda sıkıntının arttığı bu dönemde yapılan bu düzenlemeyi son derece isabetli bulduklarını ifade ederek, bunun iş dünyasına önemli bir rahatlama ve işlerini çevirme, mali açıdan dengelerini yeniden kurarak önünü rahat görme imkânı getireceğini belirtti. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ülkede birlik ruhunu zirveye çıkardığını belirten Naslı, bu düzenlemenin, devletin “babalık” vasfının da tezahür ettiğini gösterdiğini söyledi. Naslı “Demokrasimize saldıran, ekonomimizi dinamitlemeye çalışan darbecilere karşı, tüm kesimleriyle millet birlik olurken, devlet de babalığını gösterdi” ifadesini kullandı. Darbe girişimi ve sonrasındaki süreçte, yurt dışında ortaya çıkan bilgi kirliliğine karşı devlet ve özel sektör eliyle etkin mücadele edilmesi gerektiğini belirten Naslı, “Dezenformasyonun ekonomi üzerinde yol açabileceği hasarlara karşı hükümetin ekonomiye doping niteliğinde düzenlemelere gitmesi sevindiricidir. Bu düzenleme ekonomik ve ticari hayatımızda olumlu sonuçlar doğuracaktır” dedi. 
"Ekonomiye hareketlilik getirir”
Mebuskent projesi yatırımcısı Aymor Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan, borçların yapılandırmasına ilişkin düzenlemenin iş dünyasının üzerindeki yükleri hafifleterek ekonomiyi canlandıracağını, ekonomiye kayda değer bir hareketlilik getireceğini söyledi. Ayhan, düzenlemenin iş dünyasına ve borçlu vatandaşlara reel getirilerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışı piyasalara pozitif mesaj niteliğiyle de çok önemli ve doğru bir adım olduğunu belirtti. Düzenleme ile iş dünyasının rahatlayarak yeni yatırım planlarını devreye alabileceğini belirten Ayhan, devletin geriye de donuk alacaklarını tahsil ederek bütçeye gelir sağlayacağını anlattı. Ayhan, aynı zamanda, çeşitli nedenlerle sistem içinde bulunmayan ve kayıt dışılık nedeniyle ekonomiye kazandırılamayan yeni kaynakların ekonomi içine çekilmesi ile de kamuya önemli bir kaynak sağlama imkânı olduğunu kaydetti. 
“KOBİ’ler ve esnaf için can simidi olacak”…
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED), Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve Otomotiv Alışveriş ve Yaşam Merkezi Otonomi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç da düzenlemenin özellikle, ülke ekonomisinin omurgası konumundaki KOBİ’ler için can simidi olacağına işaret etti. Küresel ve ulusal ekonomideki yavaşlama gibi nedenlerle devlete vergi, prim borçlarını, bankalara olan mali yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan KOBİ’lerin ülke istihdamının çok büyük bir bölümünü gerçekleştirdiğine işaret eden Erkoç, bu düzenleme sayesinde borçlarını yapılandıracak olan bu işletmelerin, faaliyetlerine rahat ve emin şekilde, ileriyi görerek güven içinde devam edebileceklerini kaydetti. Erkoç, “Aidat borçları yapılandırma kapsamına alınan esnaf da rahatlayacak. Bu düzenleme ile işadamından çiftçisine, şoföründen, öğrencisine devlete borcu olan herkes için önemli bir rahatlama sağlayacak" dedi.
Düzenleme neler getiriyor?
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenleme, vergi ve sigorta prim borçlarını ödeyemeyenlere yeniden yapılandırma hakkı getiriyor. 30 Haziran 2016'ya kadar olan borçları kapsıyor. Bu kapsamda vergi, prim, gümrük vergisi borcu bulunanlar, yapılandırma için Ekim sonuna kadar vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuracak. 13 milyon kişiyi kapsayacak düzenleme ile 162 milyar TL’lik vergi ve prim cezasının önemli bir bölümü silinecek. Vergi ve prim borcu değişmezken, borca uygulanan gecikme zammı silinip, yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek, indirimle belirlenen yeni borca, isteğe göre 6, 9,12 veya 18 ay taksit olanağı sağlanacak. Buna göre 100 TL'si vergi, 70 TL'si gecikme faizi olmak üzere 170 TL'lik alacağı takip edilen bir vatandaşın, yeniden yapılandırmaya başvurduğunda "70 TL'lik faiz borcu" yeniden hesaplanacak. Hesaplamada, borcun ödenmediği dönemlerde gerçekleşmiş olan Yİ-ÜFE oranı kullanılacak. Böylece 70 TL'lik faiz borcu 40 TL’ye düşecek. Borcunu peşin ödeyene faiz ve gecikme zammının yüzde 50'si oranında ilave bir indirim daha yapılacak. Böylece 140 TL olan tutar 120 TL'ye düşecek. Ülke genelinde 5 milyon mükellefin 90 milyar TL'lik vergi borcu ile 8 milyon kişinin 72 milyar TL'lik sigorta prim borcu yeniden yapılandırma kapsamında olacak. 



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs