En Sıcak Konular

TARIM ARAZİLERİ TALANI BÜYÜYOR

11 Temmuz 2016 17:12 tsi
TARIM ARAZİLERİ TALANI BÜYÜYOR Gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanlarının toplamı, Türkiye’nin toplam alanının 2.9, tarım alanlarının 9.5 katını geride bıraktı.

Tarım arazileri talanı büyüyor

Gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanlarının toplamı, Türkiye’nin toplam alanının 2.9, tarım alanlarının 9.5 katını geride bıraktı. Afrika başta olmak üzere çeşitli ülkelerin 227 milyon hektarlık tarım alanı zengin ülkelerin eline geçmiş durumda

Tarım arazileri talanı büyüyor
 
Gelişmiş ülkeler, gelişmekte ya da gelişmemiş ülkelerin tarım alanlarını 'satın alma ya da kiralama' yoluyla ele geçiriyor. Dünyada giderek daha fazla tarım alanı gelişmiş ülkelerin kontrolüne geçiyor. Gelişmiş ülkelerin satın aldığı veya kiraladığı tarım alanları toplamı 2 milyon 262 bin kilometre kareye ulaştı. Bu alan Türkiye'nin toplam alanının 2.9 katına denk geliyor. 
Tarım alanı kiralama veya satın almada İngiltere, ABD ve Çin başı çekiyor. Bu ülkeleri, Almanya, Hindistan, Suudi Arabistan, Singapur, Hollanda, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ürdün izliyor. Geniş tarım alanları kiralayan ülkeler içinde Türkiye ve Mısır da var. Bu ülkeler her yıl on milyarlarca dolar para harcayarak tarım alanları kiralıyor. İngiltere’nin Afrika’da kiraladığı veya satın aldığı tarım alanların toplamı İsrail’in 2.5 katına yaklaştı. 
Kimler topraklarını satıyor?
Topraklarını kiralayan veya satan ülkeler içinde de ilk sıraları Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Filipinler, Sudan, Etiyopya, Brezilya, Madagaskar, Mozambik, Tanzanya, Gabon, Kenya, Kamboçya, Nijerya, Ukrayna alıyor. Geniş tarım alanlarını kiralayan veya satan ülkeler içinde Uganda, Liberya, Gabon gibi Afrika ülkeleri, Pakistan, Tacikistan gibi Asya ülkeleri de var. Öte yandan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sudan’da 780 bin hektar arazi kiralamak için ön sözleşme imzaladı. 
Gelişmiş ülkeler tarımın değerini biliyor!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyada tarım alanlarının değerinin gelişmiş ülkeler tarafından iyi bilindiğini, sanayileşmiş olan bu ülkelerin tarımı da ihmal etmediğini ve tarımda en ileri ülkeler içinde yer aldıklarını vurgulayarak, sayıları sürekli artsa da Dünya Ticaret Örgütü’nün raporuna göre, 41 ülkenin başka ülkelerde toprak kiraladığını veya satın aldığını, 62 ülkenin ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya verdiğini veya sattığını bildirdi.
Türkiye'de tarım alanları azalıyor
Gelişmiş ülkeler başta Afrika olmak üzere tarım alanı peşinde koşarken, Türkiye'de çiftçiye köstek politikalar nedeniyle tarım alanları azalıyor. Nitekim Türkiye nüfusu 1990-2015 döneminde yüzde 39.4 artarken, tarım alanları yüzde 14 azalarak 27 milyon 856 bin hektardan 23 milyon 949 bin hektara geriledi. Türkiye'de tarımın ülke milli gelirine katkısı yıllık yaklaşık 56 milyar dolar...
‘Tarım arazileri kesinlikle imara açılmamalı’
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gıda güvencemiz sürsün istiyorsak, tarım alanlarımızı gözümüz gibi korumalıyız. Artık kaybedecek bir karış bile tarım alanımız yok" değerlendirmesinde bulundu. Bayraktar, devamla şunları söyledi: "Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin imara açılmasına asla izin verilmemelidir. Bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, konut alanları kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazileri heba edilmemelidir. Ülkede tarıma elverişli olmayan çok geniş alanlar varken, meyve ağaçları, zeytinlikleri kesip, yazlıklar inşa etmek kabul edilebilir bir durum değildir" ifadelerini kullandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 184 büyük ovayı tarımsal SİT alanı olarak ilan etmesinin de çok önemli olacağını ifade eden Bayraktar, sadece büyük ovalar değil, Türkiye'nin tüm ovalarının tarımsal SİT alanı kapsamına alınması gerektiğini savundu. (YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/gundem/tarim-arazileri-talani-buyuyor-h13029936.html



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,107 µs