En Sıcak Konular

''AB AVRUPA BİRLİĞİ DEĞİL ALMANYA BİRLİĞİ''

25 Haziran 2016 16:06 tsi
''AB AVRUPA BİRLİĞİ DEĞİL ALMANYA BİRLİĞİ'' Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere’de mülteciler yüzünden AB’den ayrılmasını dramatik olarak nitelendirdi.

Brexit oylamasının AB için hayati bir test olduğunu söyleyen TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı:

AB Avrupa Birliği değil Almanya Birliği

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan İngiltere’de mülteciler yüzünden AB’den ayrılmasını dramatik olarak nitelendirdi. Brexit oylamasının AB üyeliğinden çok insanlık değerleri ile ilgili bir oylama olduğuna dikkat çeken Çuhacı, “Sonuçlarından daha önemli olan şey referandumun gerekçesidir” dedi. Çuhacı, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın istifa etmesi ve Hollanda ve Fransa’nın da AB’den ayrılmayı tartışmaya başlamasını AB açısından çöküş olarak değerlendirdi ve “Avrupa Birliği Almanya Birliği olmaya doğru gidiyor” dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, İngiltere’nin AB üyeliğinin oylandığı Brexit referandumunun gerekçesinin sonucundan daha önemli olduğuna dikkat çekerek; insani değerler üzerine kurulu Avrupa Birliği projesinin mülteciler gibi insani bir sorunu çözmek yerine bu sorundan kaçmak isteyenler tarafından yıkılmasının ciddi sonuçları olacağını açıkladı.  Piyasaların tepkilerini doğal olarak değerlendiren Çuhacı asıl önemli sorunun, İngiltere Başbakanı Cameron’ın istifa etmesi ve başta Fransa ve Hollanda olmak üzere diğer AB ülkelerinin de birlikten ayrılmayı gündeme alması olduğuna dikkat çekti.
İngiltere'deki referandum sonuçlarının, AB için çok zorlu bir süreci beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çuhacı, mülteciler konusunun dışında AB ile İngiltere arasında; Almanya'nın aşırı liderlik baskısı, AB mevzuatındaki katılık ve Brüksel bürokrasisinin hantallığı ile İngiliz toplumun gönülsüzlüğünün ilişkileri bu aşamaya getirdiğine dikkat çekti.  Çuhacı, Almanya’nın baskısı nedeniyle birlikte stresin arttığını , “Avrupa Birliği Almanya Birliği olmaya doğru gidiyor” sözleriyle dile getirdi. 
Türkiye'nin Gümrük Birliğine üye olması nedeniyle doğrudan bir etki gözlenmeyeceğini belirten Çuhacı, bu sonucun Türkiye-AB ilişkilerini daha da zorlaştırabileceğini, ancak Gümrük Birliğine üye olması nedeniyle doğrudan bir etki gözlenmeyeceğini belirtti.  İngiltere Başbakanı Cameron’ın ciddi bir siyasi hata yaptığını belirten Çuhacı; “ilişkiler zaten kırılganken, Brexit'i genel seçimleri kazanmak için kendi gündeme getirdi. Sonra kendisi pişman oldu. Pandora’nın kutusunu kendisi açtı. Önümüzdeki 3 ay çok önemli, Cameron'ın istifası işi daha da karıştıracak.  Çıkış 2 yılllık bir süreç. Global piyasalar 2-3 günde uzmanların yorumlarıyla yönünü belirleyecek, ama tabi ilk tepkilere aldanmamak lazım.” dedi. 

Referandumun gerekçesi sonucundan daha önemli
İngiltere’nin medeniyetin önemli merkezlerinden birisi olduğunun ve güneşin batmadığı imparatorluk olarak dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olduğuna dikkat çeken Çuhacı referandum sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi:
“Referandumdan çıkan sonuç ortada. Bunu değerlendirmek çok kolay. Ancak biz referandumun sonucundan çok gerekçesinin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa Birliği ekonomik, toplumsal, siyasal ama hepsinin ötesinden insani sonuçları olan bir projedir. Amaç insanların daha iyi yaşayacakları bir birlik inşa etmektir. Oysa bugün bu birlik, tek amaçları kendilerinin ve çocuklarının hayatlarını kurtarmak olan mülteciler yüzünden yıkılma noktasına geldi. Dünyanın en zengin ve refah içinde yaşayan insanları ne yazık ki lokmalarını yaşam savaşı verenlerle paylaşmak istemiyor. İşte asıl sorgulanması gereken şey budur.”
Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar
Açıklamasında Mehmet Akif Ersoy’un dizelerine atıfta bulunan Çuhacı, dünyanın en zengin ülkeleri sorumluluktan kaçarken Türkiye gibi ülkelerin milyonlarca mülteciyi barışçıl bir şekilde ağırladığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Çok dramatik bir durum bu…  Ekonomik büyüklüğü  Avrupa ülkelerinin hayli gerisinde olan Türkiye Devleti ve vatandaşları sahip oldukları lokmaları bu insanlarla paylaşmaktadır. Çok ciddi sıkıntıları göğüslemektedirler. Bu insanların, çocukların göz göre göre ölmelerine nasıl göz yumabiliriz? Brexit oylaması AB üyeliğinden çok insanlık değerleri ile ilgili bir oylamadır. Sonucundan daha çok mülteciler yüzünden AB’den kopma talebi ‘medeniyet denen tek dişi kalmış canavar’ benzetmesine yakışmıştır.”
Çuhacı yıllardır süren mülteci tartışmasının geldiği noktada gerçekleşen oylamanın ilerleyen süreçte sonuçları olacağına atıfta bulunarak, “Elbette referandum tek başına yeterli değil, kararın İngiltere parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor. Umarız süreç insanlığa olumlu katkı yapacak bir sağduyu ile yürür” dedi.

 




Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,066 µs