En Sıcak Konular

ORMAN BAKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ GEÇİCİ STATÜDEKİ İŞÇİLER

2 Haziran 2016 15:49 tsi
ORMAN BAKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ GEÇİCİ STATÜDEKİ İŞÇİLER Yakup Akkaya,Orman Bakanlığı bünyesinde halen geçici işçi statüsünde; 5620 saylı Kanuna göre; 5 ay 29 gün çalışan işçilerin, istihdam ihtiyacı olmasına rağmen niçin sürekli işçi kadrolarına atanmadıklarını sordu.

YAKUP AKKAYA ORMAN BAKANLIĞI BÜNYESİNDEKİ GEÇİCİ STATÜDEKİ İŞÇİLERE İSTİHDAM İHTİYACI OLMASINA RAĞMEN NEDEN KADROLARINA ATANMADIĞINI SORDU…

İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Orman ve Su İşleri Bakanı tarafından yanıtlanması talebiyle; Orman Bakanlığı bünyesinde halen geçici işçi statüsünde; 5620 saylı Kanuna göre; 5 ay 29 gün çalışan işçilerin, istihdam ihtiyacı olmasına rağmen niçin sürekli işçi kadrolarına atanmadıklarını sordu.

İşte Yakup Akkaya’nın soru önergesinin detayı 


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla,

Yakup AKKAYA
İstanbul Milletvekili 

Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın, Anayasa ve yasaların kendisine vermiş olduğu görevlerinin başında gelen ormanlarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak ve geliştirmek gelmektedir. Kuruluş kanununda belirtilen amaçları gerçekleştirmek için de memur ve çeşitli personel istihdam etmektedir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün ana çalışma alanları ormanları koruma, geliştirme ve yangınlarla mücadele olarak tanımlanmıştır. Orman Genel Müdürlüğünde yangın mevsimi dışında; fidanlık ve ağaçlandırma, tabii ve suni tensil, orman imar ve ıslahı, tohum toplama, ormancılık araştırma (sulama, dikim, yetiştirme, bakım), tali orman yolu yapımı ve onarımı, amenajman, silvikültür, orman ürünleri istihsali, ana depolama nakil, son depolamada istif ve tasnif işleri gibi çalışmalar içinde işgücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede çeşitli statülerde personel istihdamı yapılmaktadır. Bu personellerin arasında 5620 sayılı Kanuna göre 5 ay 29 gün çalışan işçiler de bulunmaktadır. 
Önceki yıllarda yangın mevsimi olarak tanımlanan 6 aylık süre içerisinde çalıştırılan bu işçilere ihtiyaç iklim değişikliği nedeniyle değişmiştir. Küresel ısınma nedeni ile tüm yıl boyunca ormanlarda yangın çıkmaktadır. Örneğin 2014 yılı Kasım ayında Samsun’da, 2016 yılında Marmaris’te ve birçok ilimizde büyük yangınlar çıkmış olup, yüzlerce hektarlık ormanlık alan kül olmuştur. Ormanları koruma işlerinde çalıştırılan söz konusu geçici işçiler, yangın sezonunda yangınla mücadelede 24 saat esasına göre çalışmaktadırlar. 
Bu hizmetlerde çalıştırılmakta olan ve 6 aydan az çalışan işçilerin iş güvenliğinden yoksun kalmaları geleceğe güvenle bakamamaları gibi nedenlerle, kendilerinden bekleneni iş ortamına yansıtamamaktadırlar. Gerek personel yetersizliği, gerekse iş hacminin ve alanının oldukça geniş olması nedeniyle, kamu hizmetinin kaliteli bir biçimde hayata geçirilmesinde birçok sorun yaşanmaktadır.
Bu tür hallerde esas olan kalıcı bir biçimde istihdamı arttırmak olması gerekirken; Orman Genel Müdürlüğünde çalıştırılmak üzere İş-Kur aracılığıyla Toplum Yararına Programlar dahilinde çalışan istihdamına gidilmektedir. 
Bu kapsamda 2015 yılında 120.000 katılımcı davet edildiği ve çalıştırıldığı belirtilmektedir. Ayrıca, Orman Genel Müdürlüğünde hizmet alımı yoluyla her yıl binlerce işçi çalıştırılmaktadır. Bu şekilde geçici bir biçimde yapılan istihdamda nitelik ve kalite anlamında sorunlar yaşanmaktadır.

Bu çerçevede; 
Orman Bakanlığı bünyesinde halen geçici işçi statüsünde 5620 saylı Kanuna göre 5 ay 29 gün çalışan işçiler, istihdam ihtiyacını gidermek için niçin sürekli işçi kadrolarına atanmamaktadır? Halihazırda Bakanlığınız bünyesinde kaç adet geçici işçi statüsünde işçi çalıştırılmaktadır?
Orman yangınlarıyla mücadele ve yukarıda sayılan diğer işler nitelik, deneyim ve uzmanlaşma gerektirirken ve kurum bünyesinde halihazırda geçici işçi statüsünde işçiler bulunurken; neden toplum yararına çalışma çerçevesinde deneyimsiz çalışanlar tercih edilmiştir?
Toplum yararına çalışma programı kapsamında çalıştırılan işçilerin sayısı ne kadardır? Bu işçilerin Bakanlığınıza maliyeti nedir ve ne kadar süre ile bu işçiler çalıştırılmışlardır?
Bakanlığınızın ihtiyaç duyduğu ek işgücünü karşılamak için yeni işçi alımı planlanmakta mıdır? 
2006 yılından günümüze kadar, Bakanlığınıza bağlı işyerlerinde hizmet alımı ihaleleri yoluyla iş verilen alt işveren sayısı ve bu ihalelerin yıllar itibariyle maliyetleri ne kadardır? Geçici işçilerin kadroya alınması halinde ortaya çıkacak ek maliyet ile bu ihalelerin karşılaştırılması yapılmış mıdır?



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,271 µs