En Sıcak Konular

HATA YAPAN PİLOT KİMİN PİLOTU?

2 Haziran 2016 13:43 tsi
HATA YAPAN PİLOT KİMİN PİLOTU? CHP'li Aytun Çıray; "Bu belirsizliğin açıklığa kavuşturulmasının Türk Dış Politikasının ve Silâhlı Kuvvetlerinin nasıl bir zihniyetin elinde oyuncak olduğunun anlaşılması için hayati bir önem taşııyor" dedi

CHP İZMİR MİLLETVEKİLİ AYTUN ÇIRAY’DAN GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞECEK SORU:

HATA YAPAN PİLOT KİMİN PİLOTU?

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda resmi ziyareti öncesi İzmir Adnan Menderes Hava Limanında yaptığı açıklamaları Başbakan’ın yazılı olarak açıklığa kavuşturması için Türkiye Büyük Millet Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Çıray, Erdoğan’ın Rus uçağının düşürülmesi hadisesini pilot hatasına bağlamakla Putin’e ve Rusya’ya bir barışma mesajı yolladığını belirtti. Erdoğan’ın pilot hatasıyla esasen Rus uçağını düşüren Türk pilotunu kastettiğini belirten Çıray, ama daha önceki açıklamalarıyla aşikâr çelişkisi ve tutarsızlığı nedeniyle Cumhurbaşkanının hangi pilottan bahsettiğini kasıtlı olarak belirsiz bıraktığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI’NA GÖRE RUSYA’NIN SORUMLULUĞU YOK

“Bu belirsizliğin açıklığa kavuşturulmasının Türk Dış Politikasının ve Silâhlı Kuvvetlerinin nasıl bir zihniyetin elinde oyuncak olduğunun anlaşılması için hayati bir önem taşııyor” diyen Aytun Çıray, Cumhurbaşkanının hatayı hangi pilota yüklerse yüklesin, ortaya çıkan manzaranın vahametinin değişmediğinin altını çizdi. Hatanın Rus pilota bağlanması halinde, bunun Rusya Federasyonunun Türkiye hava sahasının ihlalinde hiçbir sorumluluğu bulunmadığı sonucu çıkacağını ifade eden Çıray, “bu durumda Rusya’nın ‘uçağımızın yirmi-yirmi beş saniyelik bir hava sahası ihlali nedeniyle düşürülmüş olması özür ve tazminat gerektirir görüşünün’ tam bir haklılık kazanacağını” söyledi.
 

PUTİN’E ÖZÜR İÇİN İŞARET ÇAKTI

Çıray bununla birlikte Erdoğan’ın pilot hatası derken aslında Rus pilotu değil, uçağı düşüren Türk pilotu ima ettiğini belirterek, “Putin’e dolaylı olarak çiçek attı ve özür için işaret çaktı” dedi. Fakat bu durumda, Rusya’nın Türkiye’den beklediği özür ve tazminatın daha büyük bir acillik kazanacağına dikkat çeken Çıray, saray muktedirinin ve AKP hükümetlerinin bütün yolları Ortadoğu bataklığına çıkan dış politikası göz önüne alındığında bunun hiç de sürpriz olmadığını vurguladı. Çıray, sarayın Putin’le barışmanın önünü açmak için Rusya’da önemli inşaat yatırımları olan ve kendisiyle sıkı ilişkileri olduğu ileri sürülen Rönesans Holding’i devreye soktuğu yönündeki iddiaların varlığına dikkat çekti. Çıray’ın Başbakan Binali Yıldırım’dan Meclis Başkanlığı vasıtasıyla yazılı olarak cevaplamasını istediği sorular şunlar:

Rusya ile ilişkilerimizin derin bir şekilde sarsılmasına yol açan olaydaki hata pilot hatası mıdır? Öyleyse hatanın sorumlusu Rus pilotu mudur yoksa Türk pilotu mudur?

Bu Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi “bir pilot hatası” ise olay günü yapılan açıklamalarda Rus uçağının düşürülmesi hem Cumhurbaşkanı hem de dönemin Başbakanı sayın Davutoğlu tarafından neden üstlenilmiştir?

Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili olarak dönemin Başbakanı Sayın Davutoğlu “emri bizzat ben verdim” dediğine ve olay Cumhurbaşkanı tarafından da sahiplenildiğine göre, bugün olayın sorumlusu olarak nasıl olup da “bir pilot” ilan edilebiliyor?

PİLOT HATASINI GENELKURMAY MI TESPİT ETTİ?

Olayın Cumhurbaşkanı tarafından “bir pilot hatası” olarak açıklanması Genelkurmay Başkanlığının olaya ilişkin ulaştığı yeni bilgilere mi dayanmaktadır?

Eğer bu bir pilot hatası ise uçağın düşürülmesi emrini Sayın Davutoğlu’nun emri bizzat verdim, demesinin nedeni Genelkurmay Başkanlığının hatasını üstlenmek için miydi?

Olay bir pilot hatası olarak nitelendirildiğine göre, Türk hava sahasının ihlalinde Rusya’nın özel bir sorumluluğunun olmadığı kabul ediliyor demektir. Bu durumda Rusya ile uygulanan gerginlik siyasetinin dış politik ve ekonomik maliyetinin sorumlusu kimdir? Neden olay olur olmaz “pilot hatası” tespit edilip belli uzlaşmalara gidilmesi için harekete geçilmekten kaçınılmıştır?

Eğer bu bir pilot hatası ise Genelkurmay Başkanlığı pilot hatasını ortaya koyan resmi araştırma yürütmüş müdür? Yürütmüşse bu araştırma raporunu Türk milletine açıklamayı düşünür müsünüz? Hatayı yapan ve ülkeyi belki de savaşın eşiğine getiren pilot hakkında bir işlem yapılmış mıdır?

Sayın Cumhurbaşkanının ‘Rusya’ya ilişkileri farklı noktaya taşımaya gayret etmeliyiz.’ açıklamasındaki gayret ibaresi, Rönesans Holding’in Putin ile arabuluculuk  çalışmalarını içeriyor mu? (AYTUN ÇIRAY BASIN BÜROSU) 

 



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,134 µs