En Sıcak Konular

KADIN HAKLARI MÜCADELESİNDE BİR YILDA 1.7 MİLYON İMZA

7 Mart 2016 16:07 tsi
KADIN HAKLARI MÜCADELESİNDE BİR YILDA 1.7 MİLYON İMZA Adalet önünde cinsiyet eşitliği talep eden kampanyalardan, gündelik hayatımızın parçası olan cinsiyetçi söylemlerle mücadele eden kampanyalara kadar birçok farklı konuda kampanya açılmış.

Kadın hakları mücadelesine son bir yılda 1.7milyon imza

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için imza platformu Change.org, son bir yılda kadın hakları mücadelesi için başlatılmış ve en çok imza alan ilk 10 kampanyayı change.org/kadinhaklarimucadelesi adresinde bir araya topladı.

Change.org’a göre farklı alanlardaki kadın hakları mücadeleleri için toplam 1.743.623 imza verilmiş. Change.org’un “Türkiye 2015’te neleri değiştirmek istedi” başlıklı raporuna baktığımızda da 2015’te, kadın hakları alanında açılanlar kampanyaların tüm açılan kampanyaların %7’sini oluşturduğunu görüyoruz. Ancak bununla beraber, kampanyalarda toplanan imza sayılarına bakıldığında kadın hakları mücadelesi, en fazla kamuoyu desteği alan kampanyaların başında yer alıyor.

Adalet önünde cinsiyet eşitliği talep eden kampanyalardan, gündelik hayatımızın parçası olan cinsiyetçi söylemlerle mücadele eden kampanyalara kadar birçok farklı konuda kampanya açılmış. Bu alanda, en hızlı büyüyen ve en çok imza alan kampanya Ege Üniversitesi öğrencisi Gözde Salur’un Özgecan cinayeti ardından başlattığı kampanya. Salur’un, change.org/ozgecan adresindeki kampanyası “Özgecan Yasası” olarak bilinen ve kadına karşı şiddet ve cinayet davalarında keyfi uygulanan ceza indirimlerinin son bulmasını talep ediyor.

2016 itibariyle en çok imza verilen kampanya ise öğretmeninin tecavüzü sonucunda intihar eden Cansel Buse için Şevval Dilara Köse’nin change.org/canselicinsusma adresinde başlattığı kampanya. 221binden fazla imza toplanan kampanyanın talebi adaletin yerini bulması ve suçluların en ağır cezayı alması.

Son bir senedir Türkiye’de en çok imza verilen diğer kadın hakları mücadeleleri ise şöyle;

115bin 397 imzayla TDK “müsait” kelimesinin açıklamasındaki cinsiyetçi ifadeyi kaldırsın

105bin 534 imzayla Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikahsız evliliği mümkün kılan kararının iptalini istiyoruz

26bin 773 imzayla sanatçı Değer Deniz’in katili C.M’nin cezasında hiçbir indirim uygulanmasın

25bin 414 imzayla TV8’de yayınlanan “Böyle Çok Daha Güzelsin” programının yayından kaldırılması

7bin 603 imzayla “Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum” kampanyası

7bin 225 imzayla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan kadın sığınma evlerinin iyileştirilmesi talebi  

4bin 311 imzayla tribünlerdeki kadına karşı şiddetin son bulması

Bireyler reklam dünyasındaki cinsiyetçi söylemlere karşı oldukça hassas

2015 yılında kadın hakları mücadelesinde başarılı olan kampanyalara baktığımızda ise özellikle gündelik hayatımıza nüfus eden cinsiyetçi söyleme karşı ciddi bir hassasiyet olduğu orta çıkıyor.

En çok imza alan ve başarıya ulaşan kampanyaların çoğu Change.org kullanıcıları tarafından büyük markaların ürünlerinin tanıtımında kullandıkları cinsiyetçi ifadelere karşı. Melis Uluğ adlı doktora öğrencisinin başlattığı ve 22bin’e yakın kişinin imzaladığı kampanya bir çay markasının “Kadınlar Ne İster” konulu reklam filminin kadınlar hakkında birçok cinsiyetçi söylem içermesi nedeniyle kaldırılmasını sağladı. Bir diğer örnek de, bir telefon markasının kadınları, erkeklerin yardımı olmadan teknolojik cihazları kullanamayan bireyler olarak gösteren reklam filmine karşı başlatılan kampanya. 4bine yakın imzayla teknoloji şirketi reklam filmini yayından kaldırdı.

2015 yılının kazanılan kadın hakları mücadelesinde öne çıkan bir başka kampanya ise change.org/yurtyolundataciz Bengisu Biray’ın kampanyası. Atatürk Öğrenci Yurt'unun yolunda sürekli sözlü ve fiziksel tacize uğrayan öğrencileri 58binden fazla kişi imzalarıyla desteklemişti. Kampanya üzerine Gençlik ve Spor Bakan’ı Çağatay Kılıç konuyla bizzat ilgileneceğini belirtmiş ve çok kısa sürede öğrenciler çok daha güvenli bir yurt yoluna kavuşmuştu. Buna ek olarak, 2015 yılında 127binden fazla kişi imzalarıyla verdikleri kadın hakları mücadelelerini kazandı.




Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,388 µs