En Sıcak Konular

TÜRK GİRİŞİMCİNİN ATIK SU ARITMA TEKNOLOJİSİ DÜNYAYA AÇILIYOR

28 Ocak 2016 16:26 tsi
TÜRK GİRİŞİMCİNİN ATIK SU ARITMA TEKNOLOJİSİ DÜNYAYA AÇILIYOR Biopipe, Japon Mistubishi'nin ana hissedarı olduğu Metito tarafından teknoloji lisanslama ve ortak girişim anlaşmasıyla Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak.

Türk girişimcinin atık su arıtma teknolojisi dünyaya açılıyor
 
İSTANBUL (AA) - Türk girişimci Enes Kutluca'nın üniversite yıllarında geliştirdiği biyolojik boru ile atık su arıtma teknolojisi Biopipe, Japon Mistubishi'nin ana hissedarı olduğu Metito tarafından teknoloji lisanslama ve ortak girişim anlaşmasıyla Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak.

Biopipe ve Metito arasındaki yapılan "Teknoloji Lisanslama ve Ortak Girişim Anlaşması"nın imza töreni girişimci Enes Kutluca, Metito Başkanı Fady Juez ile Biopipe ve Metito yetkililerinin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Yapılan anlaşmayla Kutluca'nın geliştirdiği biyolojik boru ile atık su arıtma teknolojisi Metito tarafından Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak.

Toplantıda konuşan Fady Juez, yaptıkları işle ilgili katılımcılara bilgi vererek, ilk aşık oldukları büyük teknolojinin Biopipe olduğunu söyledi. Basit ve doğaya çok yakın teknolojilerin önemine işaret eden Juez, "Biopipe'i Türkiye'den alıp tüm dünyaya tanıtmak için kendimize çok güveniyoruz" dedi.

Enes Kutluca ise tamamen Türkiye'de geliştirilen teknolojinin uluslararası alanda patentlenerek dünya çapında kullanıma sunulduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Bir Türk teknolojisi dünyaya açılıyor. 6 yıl önce bir problemi çözmek adına yola çıktık. Problem atık su arıtımı problemiydi. Dünyadaki atık suların yüzde 90'ı olduğu gibi arıtılmadan doğaya veriliyor ve devletler milyonlarca liralar harcayarak kanalizasyon boruları döşeyip, milyonlarca lira harcayarak büyük su arıtma tesisleri yapıyorlar. Ve bu atık sular toplanıp tekrar kullanılamıyor. Diğer yandan da parklar bahçelerin sulanması için temiz suya da para ödüyoruz. Bunun nedenini düşünmeye başladım ve araştırmalarım sonucunda şu sonuca vardım, sürdürülebilir bir arıtma sistemi sektörde yoktu. Buradan yola çıkarak kolları sıvadım."

Çalışma dönemine ve yatırım arayışlarına ilişkin detayları paylaşan Kutluca, "Bugün burada hayalimin bir kısmı olan dünyaya açılma alanında çok güzel bir imza töreni gerçekleştiriyoruz" dedi.

Paylaşılan bilgilere göre, Biopipe, doğadan ilham alınarak geliştirilen yeşil teknoloji atık su arıtma sistemi olarak nitelendirilirken, bu yenilikçi sistem, boruların içindeki bakteriler sayesinde atık suyu çamur üretmeden borularda arıtarak organik tarıma da elverişli AB standartlarında temiz su üretiyor.

Yapılan anlaşmayla Türkiye'de ilkler arasında olan teknoloji lisanslama ve ortak girişim anlaşması ile yükselen pazarda akıllı su yönetimi çözümleri üreten Metito firması, Afrika ve Asya kıtalarında tek yetkili olarak Biopipe biyolojik atık su arıtma teknolojisini sunabilecek.

Biopipe teknolojisinin Türk mucidi Enes Kutluca, Biopipe teknolojisini mühendislik öğrencisiyken geliştirdi ve 2013 yılında İsviçre'den yatırım alarak Biopipe TR Çevre Teknolojileri A.Ş.'yi İstanbul'da ve Biopipe Global AG'yi Zürih'te grup şirketi olarak ortağı Enver Mısırlı ile birlikte kurdu. Kısa zamanda elde edilen bu başarı Türkiye'de son iki yılda kurulumu yapılan önemli projelerin de katkısıyla Biopipe dünya devlerinin merceğine yerleşti.

Metito ile yapılan Teknoloji Lisanslama ve Ortak Girişim Anlaşması ile Biopipe, 3 yıl içinde satış hacmini arttırmayı öngörüyor. Ayrıca Biopipe teknolojisi konvansiyonel sistemlere alternatif hale getirildiği noktada, Metito'nun global pazarda hakim olduğu konvansyionel satış hacmine ilave satış hacmi yakalama da hedefler arasında bulunuyor.

 



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,315 µs