En Sıcak Konular

30 YIL ENGELİNE TAKILAN EMEKLİ İKRAMİYELERİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ!

30 Ocak 2016 16:05 tsi
30 YIL ENGELİNE TAKILAN EMEKLİ İKRAMİYELERİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ! CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve İzmir Milletvekili Musa Çam'ın vermiş olduğu Kanun Teklifi detayı..

YAKUP AKKAYA'DAN MEMURLARIN 30 YIL ENGELİNE TAKILAN EMEKLİ İKRAMİYELERİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ!


CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya ve İzmir Milletvekili Musa Çam; Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 07.01.2015 tarihinden önce emekli olmuş, ancak 30 yıldan fazla olan çalışmaları için emekli ikramiyesinden yararlanamamış olan emeklilerin ödenmeyen emekli ikramiyelerinin ödenmesi ile ilgili bir kanun teklifi sundu.

Yakup Akkaya'nın ve Musa Çam'ın vermiş olduğu Kanun Teklifi Detayı Şu Şekildedir:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

8.06.1949 ve 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa bir geçici madde eklenmesine dair kanun teklifimiz ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımızla arz ederiz.

26.01.2016


   YAKUP AKKAYA MUSA ÇAM
İSTANBUL MİLLETVEKİLİ   İZMİR MİLLETVEKİLİ





GEREKÇE

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olan kamu görevlilerinin emeklilik hakları ile ilgili düzenlemeler bilindiği üzere 08.06.1949 tarih ve 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile düzenlenmiştir. 1.5.2006 tarih ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde de söz konusu çalışanların hakları yeniden düzenlenmiştir. Bu nedenle söz konusu kanunun birçok maddesi mülga olmuştur. Ancak, 5434 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olunan emekli ikramiyesine ilişkin 5434 Sayılı Kanun'un 89. Maddesi yürürlüğünü korumuş ve bugüne kadar uygulanagelmiştir.

Kamuda uzun yıllar çalışan ve emekli olmak isteyen emekli sandığı iştirakçileri 2014 yılına kadar ne kadar uzun süre ile çalışırsa çalışsın, Kanun ile kendilerine tanınmış olan emekli ikramiyesi hakkından yararlanmada 30 yıllık süre sınırı ile karşılaşmaktaydılar. 

Ancak, Danıştay 10. İdaresinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 25.12.2014 tarih ve 2013/111E, 2014/195 Sayılı Kararıyla bu sınırlamayı iptal etmiştir.
Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında "5434 sayılı Kanun'un 89. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarına göre verilecek emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağı öngörülmüştür. İtiraz konusu ibareye tabi olan iştirakçilerin hukuki durum ve statüleri aynıdır… Bu durum Anayasamın 10. maddesinde öngörülen kanun önünde eşitlik ilkesini ihlal etmektedir. Öte yandan, emeklilik için gerekli yaş sınırı yükseltilmesi nedeniyle iştirakçiler emekli olabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmaktadırlar. 30 yıldan fazla çalışmalarına rağmen bu süreler için emekli ikramiyesi ödenmemesi belirtilen iştirakçiler yönünden hak kaybına neden olmaktadır. Dolayısıyla iştirakçilerin çalıştığı hâlde bu sürelere ilişkin emekli ikramiyesi ödenmemesi adalet ve hakkaniyete uygun olmadığından itiraz konusu ibare, sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine de aykırılık oluşturmaktadır. Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu ibare Anayasamın 2. 10. ve 60. maddelerine aykırıdır. İptali gerekir." ifadelerine yer vermiştir.
Söz konusu iptal kararı ile birlikte emekli sandığı iştirakçisi olan ve Kararın yayım tarihi olan 07.01.2015 tarihinden önce 30 yıldan fazla hizmet süresi bulunan ve emekli olanlar bu iptalden kaynaklı olarak emekli ikramiyesinin hesabına esas olan süreler bakımından 30 yıldan fazla olan çalışmaları aldıkları emekli ikramiyesinde hesaba katılmayanların durumu tartışmalı hale gelmiştir. 
Söz konusu kişiler bu süreler için Anayasa Mahkemesi kararına istinaden TC. Emekli Sandığına başvuruda bulunmuşlar ve yapılan eksik ödemelerin ödenmesini talep etmişlerdir. Ancak Kurum, "Anayasa Mahkemesi Kararlarının geriye yürümeyeceği ve bu hususta alınmış bir mahkeme kararı olması gerektiği" görüşünden hareketle bu başvuruları reddetmiş, ilgili iştirakçiler de söz konusu alacakları için İdare mahkemelerine başvurarak bu alacaklarını tahsil etme yoluna başvurmuşlardır. Hâlihazırda binlerce emekli sandığı iştirakçisi aynı yolu işleterek bu haklarını elde etmeye çalışmaktadırlar. 
Emekli Sandığı iştirakçilerinin 30 yıldan fazla olan çalışma süreleri için de emekli ikramiyesinden yararlanma hakları Anayasa Mahkemesi Kararı ile tesis edilmiştir.  Bu nedenle Yasa koyucu olarak kanun önünde eşitlik ilkesi gereğince söz konusu tarihten önce emekli olmuş ve eksik emekli ikramiyesi almış olan emekli sandığı iştirakçilerinin de almış oldukları eksik ikramiyelerinin tama iblağı yapılması gerekmektedir. 
Söz konusu Yasa teklifimiz ile Kanun önünde eşitlik ilkesinin hayata geçirilebilmesi için TC Emekli Sandığı Kanunu'na geçici bir madde eklenerek, 07.01.2015 tarihinden önce emekli olmuş, ancak 30 yıldan fazla olan çalışmaları için emekli ikramiyesinden yararlanamamış olan emeklilerin veya mirasçılarının şahsi başvuruları halinde ödenmeyen süreler için Yasanın yürürlük tarihindeki emsal kadrolar için hesaplanacak tutarlar üzerinden eksik ödenen emekli ikramiyelerinin ödenmesi teklif edilmektedir. 


MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1: Söz konusu geçici madde ile 5434 Sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu'na geçici bir madde eklenerek, 07.01.2015 tarihinden önce emekli olmuş, ancak 30 yıldan fazla olan çalışmaları için emekli ikramiyesinden yararlanamamış olan emeklilerin veya mirasçılarının şahsi başvuruları halinde ödenmeyen süreler için Yasanın yürürlük tarihindeki emsal kadrolar için hesaplanacak tutarlar üzerinden eksik ödenen emekli ikramiyelerinin ödenmesi teklif edilmektedir..

MADDE 2: Yürürlük Maddesidir.

MADDE 3: Yürütme Maddesidir.



TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNA BİR GEÇİCİ MADDE EKLENMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1: 08.06.1949 tarih ve 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'na aşağıdaki Geçici Madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE…- 07.01.2015 tarihinden önce bu kanunun 89. Maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre kendisine ve mirasçılarına emekli ikramiyesi ödemesi yapılmış bulunanlardan, 30 hizmet yılından fazla iştirakçilik süresi olup, 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, kendilerinin veya mirasçılarının başvurusu halinde Sosyal Güvenlik Kurumunca, 30 yılın üzerindeki hizmetleri tespit edilerek, emekli oldukları tarihteki değerler dikkate alınarak, hesaplanan yeni emekli ikramiyesi üzerinden ödenen tutarlar düşülür ve kendisine ve/veya hak sahiplerine aradaki fark tutar, yasal faiziyle birlikte ödenir."

 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,760 µs