En Sıcak Konular

PAPAZLARIN MAAŞINI DİYANET Mİ VERECEK?

20 Ocak 2016 17:28 tsi
PAPAZLARIN MAAŞINI DİYANET Mİ VERECEK? Her şey 3 yıl önce başladı. Boyacıköy Yerits Mangants Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan 2013’te, bir dilekçe ile Diyanet’e başvurarak “kiliselerde görevli din adamlarının maaşının Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ödenmesini talep etti.

Papazların maaşını Diyanet mi verecek?
 
Her şey 3 yıl önce başladı. Boyacıköy Yerits Mangants Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan 2013'te, bir dilekçe ile Diyanet'e başvurarak  "kiliselerde görevli din adamlarının maaşının Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ödenmesini talep etti. Bu talebin reddedilmesi üzerine papazların Diyanet tarafından maaş alması konusunda ısrarcı olan Papaz Özhasakyan bu defa aynı yılın Temmuz ayında konuyu Kamu Denetçiliği Kurumu'na taşıdı.
Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), 2013 yılında yapılan şikâyet doğrultusunda, sorunun çözümü için kararını açıkladı. Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu imzasıyla Başbakanlığa tebliğ edilen, 30 Aralık 2015 tarihli Ombudsmanlık Tavsiye Kararı'nda, azınlıkların din ve vicdan hürriyeti çerçevesinde sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için mevzuat değişikliklerine gidilerek mağduriyetlerin giderilmesi gerektiği belirtildi.
Yani Kamu Denetçiliği Kurumu bu talebe sıcak baktı ve mevzuat değişikliğine gidilerek papazların parasal ihtiyaçlarının giderilmesi için başbakanlığa "tavsiyede" bulundu.
Bu son gelişmelerden önce kapsamlı bir inceleme yapmak amacıyla çalışmalarına başlayan Kamu Denetçisi (Ombudsman) Mehmet Elkatmış bir dizi ziyaret yaptı.  Hahambaşılık, Türkiye Ermeni Patrikhanesi, Süryani Ortodoks Patrikhanesi ve Ekümenik Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.
Fener Rum Patrikhanesi Türk yasalarına göre "ekümenik" olmamasına rağmen, Ekümenik Patrik Bartholomeos imzasıyla Ombudsmanlık'a bir yazı gönderdi ve şu ifadeleri kullandı: "Din adamlarımız Hıristiyan ve Musevi dini gereğince hiyerarşik ve geleneksel bir yapı ve yönetim düzenine tabi olduklarından devletçe yapılacak olan maddi katkının doğrudan dinî merkezlerimize yapılması ve tarafımızca tasarruf edilmesinin daha uygun olacağı kanaatine varıldı."
Her yıl Yunanistan'dan milyonlarca dolar yardım alan ve aldığı bu para hiçbir denetime bağlı olmayan Patrikhane, şimdi de Türkiye Cumhuriyeti devletinin Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan para istiyordu.
Kamu Denetçiliği Kurumu'nun görüş istediği kurumlar; Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Obbusman'a yazı göndererek "bütçeden papaz ve hahamlara maaş verilmesinin mümkün olmadığını" bildirdiler.
Ama bu cevaplara rağmen milli görüş kökeninden gelen eski Refah Partisi milletvekili yeni Ombudsman Mehmet Elkatmış, ısrarla papazlara maaş ödenmesi talebinin gerçekleştirilmesini istedi ve bu amaçla Lozan Antlaşması'nın 41. maddesine atıf yaparak devletin bütçesinin kilise ve havralara açılmasını istedi. Oysa Lozan'ın söz konusu maddesinde Elkatmış'ı haklı çıkaran bir içerik yoktu ve zaten devlet, azınlıklara yasal olarak yapması gereken yardımı yapıyordu.
Son olarak baş denetçi Ömer Nihat Hatipoğlu imzasıyla Başbakanlığa yapılan müracaatta Hıristiyan ve Yahudi din adamlarının diyanetten para almasının "eşitlik, çoğulculuk ve hoşgörü kavramları kapsamında değerlendirilmesi gerektiği" vurgulanarak talebin kabul edilmesi istendi.
Son kararı Başbakan verecek.
Hatırlatalım, halen kiliselerin çoğunun elektriğin parasını Diyanet bütçesinden, yani kendi cebimizden ödüyoruz.
Oysa Türkiye'nin değişik yerlerinde inşa edilen ve Caferi mezhebine mensup yurttaşların devam ettiği camilerin elektrik ve su parasını cami cemaati kendi cebinden ödüyor.
Hülasa "AK Müslümanların", papazlara maaş ödemek için 3 yıldan beri yaptığı mücadelenin dosyası şu an Başbakanın önünde.
Bakalım ne karar çıkacak.

Muharrem Bayraktar- Yeni Mesaj

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/papazlarin-maasini-diyanet-mi-verecek-makale,12015938.html



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,788 µs