En Sıcak Konular

TUFAN GÜNDÜZ ''İNCE BİR SIZI: NİSAN 1915''İ ANLATTI

3 Ocak 2016 17:17 tsi
TUFAN GÜNDÜZ ''İNCE BİR SIZI: NİSAN 1915''İ  ANLATTI Prof. Dr. Tufan Gündüz, Ermeni meselesi ve Çanakkale Savaşı üzerine yazdığı "Nisan'ın İki Günü" adlı romanını ve o romanından uyarlanan "İnce Bir Sızı: Nisan 2015" tiyatro oyununu anlattı.

Tufan Gündüz İnce Bir Sızı: Nisan 1915'i Anlattı

Türk Ocakları Genel Merkezi'nin her hafta düzenli olarak yaptığı Ocakbaşı Sohbetlerinde bu hafta Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz, Ermeni meselesi ve Çanakkale Savaşı üzerine yazdığı "Nisan'ın İki Günü" adlı romanını ve o romanından uyarlanan "İnce Bir Sızı: Nisan 2015" tiyatro oyununu anlattı. Açılış konuşmasını Türk Ocakları Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Şahingöz yaptı. Türk Ocaklı birinin devlet tiyatrolarında oyununun sahnelenmesinin gururunu yaşadığını ifade eden Şahingöz, Gündüz'e gelecek çalışmalarında başarılar diledi. Ardından Prof. Dr. Tufan Gündüz'ü konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet etti.
 
ERMENİ MESELESİNİN 100. YILI YAKLAŞIYORDU
 
Gündüz, konuşmasında romanın yazılış aşamalarından başlayarak tiyatro haline geliş sürecini değerlendirdi. Tehcir meselesinin yüzüncü yılının yaklaşması sebebiyle bu romanı ve oyunu kaleme aldığını ifade eden Gündüz, yazıyı kaleme almaya başladığında bu konuda ciddi bir çalışma olmadığını da ekledi. Ayrıca, tehcir meselesi hakkında yapılan takdim ve sunumunun yanlış yapıldığını, zaman-mekan ilişkisinin daima göz ardı edildiğinden bahsetti. Bu sebeple, Çanakkale, Tehcir ve Sarıkamış'ın birbirlerinden ayrı hadiseler olmadığını açıkladı. 
 
Romanda gerçek karakterlerden ve olaylardan kesitler sunduğunu söyleyen Gündüz, Ermeni tehcirinin yüzüncü yılında bütün Türk milletinin bu meselenin gerçek yüzünü anlama ve anlatma konusundaki sorumluluğunun, kendi payına düşen kısmını yerine getirmeye çalıştığını ifade etti. 
 
SENARYO'DA ERMENİ KARAKTER GÖZE ÇARPIYOR
 
Gündüz, Ermeni meselesi üzerinden Osmanlı Devleti'ni hedef alanların, yüz yıllık emellerini Çanakkale Savaşı'nı fırsat bilerek gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Bu dönemde Osmanlı hükümetinin ise zaaf göstermediğine, sabrettiğine dikkat çeken Gündüz, 24 Nisan 1915'de hükümetin sabır taşının çatladığını ve Ermenici faaliyetlerin üzerine giderek tutuklamalar yaptığını belirtti. Bu süreçte bile hükümetin, olaylara adli birer vaka olarak bakmış olduğunu açıklayan Gündüz, tutuklamaların bu yüzden tedbir amaçlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tufan Gündüz romanında ve tiyatro oyununda Ermenileri hedef gösteren bir amacın olmadığını, tepkinin olaya yani bölücülüğe olduğunu ifade etti. Hikâyede aynı zamanda Çanakkale Savaşında Osmanlı saflarında vatanı uğruna savaşan, Ermeni bir tüccarın oğlu Karabet'in de en çok sevilen karakterlerden olduğuna değindi. Ardından soru cevap kısmına geçildi. (Haber: Hilal Süyümbike MARAŞ)


YerTürk Ocakları Galip Erdem Salonu

Tarih02 Ocak 2016

 

Kaynak: turkocaklari.org.tr http://turkocaklari.org.tr/faaliyetdetay/216/tufan-gunduz-ince-bir-sizi-nisan-2015-i-anlatti.html


Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,346 µs