En Sıcak Konular

NEZLE VE GRİP AYNI ŞEY DEĞİL

5 Ocak 2016 17:00 tsi
NEZLE VE GRİP AYNI ŞEY DEĞİL Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan nezle ile grip hastalıkları birbirlerine çok benzeseler de aralarında büyük farklar bulunuyor.

Kış mevsiminin istenmeyen ikilisi nezle ve gribe dikkat
 
İSTANBUL (AA) - Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan nezle ile grip hastalıkları birbirlerine çok benzeseler de aralarında büyük farklar bulunuyor. Virüslerden kaynaklanan bu iki hastalığa yakalanmamak için bağışıklık sisteminin iyi çalışması gerekiyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü'nden yapılan açıklamada, "kış mevsiminin istenmeyen ikilisi nezle ve grip" konusunda çeşitli uyarılarda bulunuldu.

Buna göre, kış aylarında sıklıkla karşılaşılan iki hastalık nezle ile grip birbirlerine çok benziyor ancak aralarında büyük farklılıklar bulunuyor. Nezle, "kısa süreli geçirilen soğuk algınlığı klinik tablosu"; grip ise "süresi daha uzun ve sonuçları daha ağır olabilen bir hastalık" şeklinde tanımlanıyor.

Nedeni virüsler olan ve antibiyotik tedavisinin fayda sağlamadığı bu iki hastalığa yakalanmamak için bağışıklık sisteminin iyi çalışması büyük önem taşıyor.

 

- Nezle ile grip arasındaki farklılıklar

 

Hastalığa neden olan virüsler ise nezle ile grip arasındaki en önemli farkı oluşturuyor. 

Nezlenin en sık nedeni rinovirusler iken, grip ise influenza virüslerinden kaynaklanıyor. Nezlede ön planda ateş olmamasına karşın, gripte sıklıkla yüksek ateş gözleniyor. Nezlede üst solunum yolları bulguları; burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı ön planda bulunuyor. Gripte ise bu bulgular daha ağır seyrediyor ve ciddi baş ağrısı görülebiliyor. Nezlede yaygın kas ağrıları bulunmazken gripli hasta tüm kaslarının ağrıdığından bahsediyor. Ayrıca hastada kusma, karın ağrısı ve ciddi öksürük bulunabiliyor. 

Nezle 2-3 gün civarında sürerken, gripte süre 10 güne kadar çıkabiliyor. Grip olan hasta çoğunlukla hastaneye başvurma ihtiyacı duyuyor hatta bazen hastalığın ciddiyeti hastaneye yatışı gerektirebiliyor. Hem hastalığın seyri hem de süresi, gribi nezleden belirgin olarak ayırıyor.


- İki hastalığın benzerlikleri

 
Her iki hastalık da hava yoluyla bulaşıyor. Hasta olan kişiyle aynı ortamda bulunmak, o kişiyle temas etmek ya da o kişinin temas ettiği eşyalara dokunmak, hastalığın bulaşmasına yol açabiliyor. Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmek, el yıkama alışkanlığının bulunmaması ve hastaların koruyucu maske kullanmaması hem nezle hem de gribin yayılmasını kolaylaştırıyor.

Her iki hastalık için de belirli bir tedavi olmamasına karşın, sadece grip için belli durumlarda kullanılabilecek bir antiviral ilaç bulunuyor. Ancak iki hastalık için de dinlenmek ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek ana tedavi olarak görülüyor. İyi beslenme ve bol sıvı tüketimi önem taşıyor. Koruyucu olarak aşı yaptırılabiliyor. Özellikle kronik hastalığı (kalp, yüksek tansiyon, diyabet, astım) ve bağışıklık sistemi yetmezliği olan kişilerin aşı yaptırmaları gerekiyor.



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,410 µs