En Sıcak Konular

YAKUP AKKAYA’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

4 Ocak 2016 17:45 tsi
YAKUP AKKAYA’DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI CHP Genel başkan yardımcısı Yakup Akkaya,2016 yılı asgari ücreti ile ilgili basın açıklamaması yaptı.İşte o açıklama:

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YAKUP AKKAYA'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI


TİSK asgari ücrete muhalefet şerhi koyacağına, işçi çıkarma tehditlerinde bulunacağına, Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir oranla çalışanların % 40'ının neden asgari ücretle çalıştırıldığını, neden bu rakam üzerinden vergilendirildiğini, primlerinin ödendiğini açıklasın.

TİSK, bu toplumun geleceği için açlık sınırının altında ücret alınmaması gerektiğini korkmadan söylediği gün, ülkemizdeki gelir dağılımındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için önerilerini ortaya koyduğu gün, sosyal adaletten bahsedebildiği gün asgari ücrete muhalefet şerhi koyma hakkını kendinde görmelidir.

31 Aralık 2016 tarihinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2016 yılı için yaklaşık 5 milyon 300 bin asgari ücretliyi doğrudan ilgilendiren kararı yayınlandı. Buna göre, asgari ücret 2016 yılının tamamı için net 1,300 TL olacak. 
4857 Sayılı Yasa'nın 39. Maddesi çerçevesinde yayınlanan bu karara tarihinde ilk kez işverenleri temsilen katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) şerh koydu. Muhalefet şerhinde, Türkiye ekonomisinde işsizliğin arttığı, enflasyonun yükselme eğilimi gösterdiği, ihracatın gerilediği, işletmelerin uluslararası alanda rekabetçiliğinin ve faaliyet karlarının giderek zayıfladığı, yerli ve yabancı yatırımların yetersiz olduğu bir dönem yaşanmakta iken, asgari ücretin tespitine ilişkin olarak Anayasa'nın 55. maddesine yer alan hususlar dikkate alınmadan belirlenen asgari ücretin işverene maliyetindeki artış, işletmeleri çok zor koşullara sürükleyeceği kaygısı dile getirilmiştir. 
Bundan önceki tüm asgari ücret müzakereleri işçi kesiminin tersi yöndeki oyuna karşılık hükümet ve işverenin aynı yöndeki oyuyla yani "oyçokluğuyla" çıkar, oybirliği sağlanamazdı. 2016 yılında ise işverenler, uluslararası rekabeti etkileyeceği ve kayıt dışılığı arttıracağı savıyla işçiler, emekçiler için yaşamsal öneme sahip bu ücret artışına karşı çıkmaktadırlar. Yıllardır ilk defa iğnenin ucu kendilerine değince işverenlerimiz feryat etmektedirler. İşçi, emekçi yıllardır çuvaldızla yaşamaya alıştırılmış durumdadır.
Asgari ücret bir işçinin yaşaması için gereken en düşük ücrettir. Uzun yıllardır, açlık sınırının altında ücretle yaşamaya çalışan asgari ücretliler için yapılan bu zam yine açlık sınırının altında kalmıştır. Yapılması gereken ise bu ücretin açlık koşullarının üzerine çıkarılmasıdır. TÜİK asgari ücret görüşmeleri esnasında Asgari Geçim Ücretinin 1599 TL olması gerektiğini belirtmesine rağmen yine işçiler, emekçiler açlığa ve sefalete mahkûm edilmişlerdir. 
İşverenler, yıllardır asgari ücretlinin üzerinden karlarına kar eklemekte, ülkemizin kalkınması için fedakârlığın, karı işverenlere, feda ise işçilere düşmektedir. 
2013 yılının başında asgari ücret dolar cinsinden 451 Dolar iken 2016 yılında yapılan bu artışla asgari ücret sadece 442 Dolar olmuştur.  Uluslararası rekabet açısından emek maliyetlerinin artışı söz konusu bile değildir. 
İşverenler, işsizliğin, kayıt dışılığın artacağı tehdidinde bulunmaktadırlar. Yıllardır, çifte bordro uygulamalarıyla, fason üretimle, hem emekçileri haklarından mahrum ederek, hem de vergi ve prim ödemekten kaçarak karlarına kar ekleyenler, kayıt dışılığı yaratıp, besleyenler yine yeniden tehditler üzerinden asgari ücretin maliyetini çalışan kesimlerin üzerine yıkmaya çalışmaktadırlar. 
İşverenler, ek maliyet artışı nedeniyle yapılan teşvik uygulamasının yeterli görmemekteler. Gözünüzü toprak doyursun demek gerekir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu sonucunda yapılan ücret artışının 110 TL'lik kısmının işveren adına hazineden karşılanması kararlaştırılmıştır. Zaten mevcutta işverenler adına hazineden SGK'ya her ay aktarılan tutar yeni asgari ücretle 82 TL'dir. 
Hazine hiçbir siyasal partinin, siyasal iktidarın malı değildir. Toplumun kaynakları ile oluşmuş bir kaynaktır. Söz konusu kaynakların mağdur edebiyatı yapan işverenler için değil, toplumun temel ihtiyaçları için karşılanması esastır. Her ay devasa bir kaynağın işverenler için heba edilmesi kabul edilemez. 
Yıllardır, Anayasanın ekonomik ve sosyal hakları akıllarına gelmeyen işverenlerimiz, nedense şimdi Anayasa'nın 55. maddesini hatırlamışlardır. Ama bunu da işlerine geldiği gibi yorumlamaktan da kaçınmamaktadırlar. Söz konusu anayasa maddesinin ilk fıkrasında "Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır." hükmü bulunmaktadır. Adaleti yok sayıp ekonomik dengelere yoğunlaşmayı ancak bizim işverenlerimiz yapar. Anayasal hakları olan örgütlenme haklarını kullanan işçileri kapı önüne koyarken unutulan hak ve özgürlükler, nedense işverenlerimizin karlarına dokununca birden hatırlanıvermektedir. 
Çalışanların büyük bir çoğunluğunun açlık sınırı altında ücret aldığı, yaklaşık 21 milyon yurttaşımızın devlet yardımlarıyla yaşama tutunmaya çalıştığımız ülkemizde, karlarından fedakârlık yapamayan işverenlerin herhalde vicdanları da cüzdanlarına yapışmış durumdadır. Gelir adaletinin sağlanması, siyasetçilerin olduğu kadar işverenlerin de sorunu olmalıdır.
TİSK, asgari ücrete muhalefet şerhi koyacağına, işçi çıkarma tehditlerinde bulunacağına, Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir oranla çalışanların % 40'ının neden asgari ücretle çalıştırıldığını, neden bu rakam üzerinden vergilendirildiğini, primlerinin ödendiğini açıklasın.   
TİSK, bu toplumun geleceği için açlık sınırının altında ücret alınmaması gerektiğini korkmadan söylediği gün, ülkemizdeki gelir dağılımındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması için önerilerini ortaya koyduğu gün, sosyal adaletten bahsedebildiği gün asgari ücrete muhalefet şerhi koyma hakkını kendinde görmelidir.
Yakup AKKAYA
Genel Başkan Yardımcısı VE İstanbul Milletvekili


Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,391 µs