En Sıcak Konular

MEDİCANA'DAN ''BEYİN DAMAR ANEVRİZMASI'' UYARISI

30 Aralık 2015 15:09 tsi
MEDİCANA'DAN ''BEYİN DAMAR ANEVRİZMASI'' UYARISI Medicana'dan yapılan açıklamada, en sık rastlanan rahatsızlıklardan baş ağrısının sebeplerinden birinin, beyin damar anevrizmalarına bağlı gelişen beyin kanaması (subaraknoid kanama) olduğu belirtildi.

Medicana'dan "beyin damar anevrizması" uyarısı

 
İSTANBUL (AA) - Medicana Sivas Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Profesörü Mustafa Gürelik, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanma ihtimali yüksek beyin kanamalarına yol açan beyin damar anevrizması ve tedavi yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Medicana'dan yapılan açıklamada, en sık rastlanan rahatsızlıklardan baş ağrısının sebeplerinden birinin, beyin damar anevrizmalarına bağlı gelişen beyin kanaması (subaraknoid kanama) olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gürelik, çoğunlukla daha önceden belirti vermeden gelişen, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanma ihtimali yüksek beyin kanamalarına yol açan beyin damar anevrizması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Beyin damar anevrizmasının, beyin damarları üzerinde gelişen zayıf yapıda kesecik ya da baloncuk olarak ifade edilebildiğini aktaran Gürelik, tam olarak nedeni bilinmeyen anevrizmanın gelişiminde başlıca damar sertliği, hipertansiyon, sigara ve ileri yaşın suçlandığını ifade etti.

Gürelik, zayıf yapıdaki keseciğin yırtılmasıyla oluşan beyin kanamasının komaya varabilen bilinç bozukluğu, felç ve konuşma bozukluğu gibi ağır sakatlıklara yol açabileceğini belirterek, hafif kanamalarda hastaların yüzde 70'inin, şiddetli kanamalarda ise ancak yüzde 10'unun hayatta kalabildiğini bildirdi.

Hastaların kendilerinde anevrizma olduğunu fark etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Gürelik, şöyle devam etti:

"Anevrizmalar daima beyin kanamasıyla kendini gösterir. Daha nadir olarak anevrizma, sara nöbeti ya da beyine bası bulgularıyla karşımıza çıkabilir. Anevrizmaların bir bölümü ise başka sebeple çekilen beyin tomografisi ya da beyin MR'ında tesadüfen tespit edilebilir. Hastaların yarısı kanamadan 10-20 gün önce haberci ya da sızıntı kanama olarak ifade edilen tabloya sahiptir. Yine bu baş ağrısı da ani ve şiddetli başlar, bulantı, kusma ve ense ağrısı gibi eşlikçi yakınmalarla birlikte olabilir. Eğer hastalar bu yakınmaları önemser ve sağlık kuruluşuna başvurursa şiddetli kanamadan ve ağır sonuçlarından kaçınmış olabilir."

Gürelik, herhangi bir kimsede beyin damarlarında anevrizma bulunduğunu önceden tahmin etmenin mümkün olmadığını belirterek hastaların bir bölümünün sara (epilepsi) nöbeti ya da keseciğin oluşturduğu farklı bası bulgu ve yakınmalarıyla kendini gösterdiğini anlattı.

Bu hastalara yapılacak incelemelerde anevrizma tespit edildiğinde subaraknoid kanama gelişmeden müdahale etme şansları oluştuğuna dikkati çeken Gürelik, "Maalesef büyük kısmı ise beyin kanamasıyla kendini gösterir. Bu hastalarda da yukarıda bahsettiğim haberci kanamalar bir erken teşhis işareti olabilir. Eğer bu hastalar şikayetlerini önemseyip hastaneye başvurularsa erken teşhis ve tedavi imkanına sahip olur. Bu hastalar biraz uzman gözüyle değerlendirmeye muhtaçtır. Bu hastaların beyin ve sinir cerrahisi uzmanı ya da nöroloji uzmanlarınca değerlendirilmesi uygundur. Hem hekimler hem de hastalar açısından şiddetli ve ani başlayan baş ağrısı eğer beraberinde bilinç kaybı, kusma ve ense ağrısıyla birlikteyse önemsenmelidir" değerlendirmesini yaptı.
 

- Beyin damar anevrizmasında tedavi yöntemleri

 
Prof. Dr. Mustafa Gürelik, beyin damar anevrizmalarının tedavisi ile ilgili olarak ise şunları kaydetti:

"Kanama ile gelen hastalarda öncelikle kanamanın etkilerine yönelik ilaç ağırlıklı bir tedavi yapılmaktadır. Kanamış anevrizmalarda tekrar kanama riskine karşı hastanın tansiyonunu düzenlemek, şiddetli ağrıyı ve buna bağlı stresi ortadan kaldırmak gerekir. Beyin kanamasından şüphe ettiğimiz hastaya bilgisayarlı beyin tomografisi çekilmektedir. Hastaların hemen tamamında kanama tanısını koymak için yeterlidir. Daha sonra beyin damar anjiografisi (DSA) yapılmaktadır.

Anjiografide beyin damarları üzerinde kesecik/baloncuk tespit edilen hastalar ise ameliyat edilerek tekrar kanama riski ortadan kaldırılmaktadır. Tüm bu süreçte hastanın yoğun bakımda takip edilmesi gerekmektedir. Bu tür hastalar yoğun bakım ünitesi ve anjiografi imkanı bulunan ve bu tür ameliyatlar konusunda deneyimi bulunan beyin cerrahi uzmanının bulunduğu hastanelere kabul edilebilmektedir. Bu ameliyatlar zorluk derecesi yüksek ve önemli riskler içeren ameliyatlar olmasına karşın deneyimli merkezlerde yüksek başarılar elde edilmektedir."

Yerleşim, şekil ve boyutları nedeniyle ameliyat için uygun olmayan bazı anevrizmaların endovasküler tedavi adı verilen damar içinden yapılan girişimlerle kapatılabildiğini anlatan Gürelik, bu tedavi yöntemi ise sınırlı sayıdaki merkezlerde yapılabildiğini belirtti.

Gürelik, kanamamış anevrizmalarda ise tedavi için boyutun önemli olduğuna dikkati çekerek, "5 mm ve üzerindeki anevrizmalar kanama riski taşımaktadır. Bu yüzden hastaların tedavisi gereklidir. Kanamamış anevrizmalarda hem ameliyat hem de damar içinden anevrizmanın kapatılması (endovasküler tedavi) yöntemleri uygundur.

Sonuç olarak, anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçiren hastalarda ölüm ve sakatlık riski yüksektir. Haberci beyin kanaması bulguları ani ve şiddetli baş, ense ağrısı, kusma gibi bulgular ile hastaneye gelen hastalarda hastalığın bu kötü sonuçlarından sakınmak mümkündür. Bu hastaların beyin ve sinir cerrahisi ya da nöroloji uzmanını bulunduğu hastaneye başvurması gereklidir" ifadelerini kullandı.



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,428 µs