En Sıcak Konular

VE AKP YENİDEN DÜMENİ İSRAİL'E KIRDI

19 Aralık 2015 17:18 tsi
VE AKP YENİDEN DÜMENİ İSRAİL'E KIRDI AKP hükümeti dümeni İsrail’e kırdı. Hükümetin gizlice yürüttüğü görüşmeler mutabakatla sonuçlandı. İsviçre’de yapılan 5 maddelik ön anlaşmada ağır tavizler yer alıyor

Rusya ile krizin sebebi anlaşıldı

Rusya ile ipleri koparan AKP hükümeti dümeni İsrail'e kırdı. Hükümetin gizlice yürüttüğü görüşmeler mutabakatla sonuçlandı. İsviçre'de yapılan 5 maddelik ön anlaşmada ağır tavizler yer alıyor

Rusya ile krizin sebebi anlaşıldı

Türkiye'nin tüm komşularıyla köprüleri atan Ankara İsrail ile el sıkıştı. Ankara – Telaviv hattında uzun süredir devam eden gizli görüşmeler ön anlaşma ile sonuçlandı. Her iki taraf da bu anlaşmanın sinyallerini veren açıklamalar yapmıştı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Türkiye'ye doğalgaz satışı konusunda Ankara ile görüşme yaptıklarını ifade ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bölge için hayati önem taşıdığını kaydetmişti. Anlaşma İsviçre'nin Zürih kentinde yapıldı. Türk heyetine Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlık etti. İsrail heyeti ise istihbarat teşkilatı Mossad'ın gelecekteki şefi Yossi Cohen ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Türkiye ile ilişkilerden sorumlu danışmanı Joseph Ciechanover'dan oluştu. 

Büyükelçiler dönecek
İsrail basınında çıkan haberlere göre Türkiye ile İsrail arasında şu 5 maddelik anlaşma yapıldı: 
1- İsrail, Mavi Marmara saldırısındaki mağdur ve kurbanlar için 20 milyon dolarlık bir tazminat fonu oluşturacak. 
2- Türkiye ve İsrail, karşılıklı olarak büyükelçiler atayacak. 
3- Mavi Marmara baskını için İsrail askerlerine yönelik suçlamalar düşürülecek. 
4- Türkiye, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'yi sınır dışı edecek. Örgütün Türkiye'deki faaliyetleri kısıtlanacak.
5- Türkiye ve İsrail doğalgaz sahalarında işbirliğine gidecek. Türkiye'nin İsrail'den doğalgaz satın alacak. İsrail, Türkiye'de inşa edilecek boru hattıyla Avrupa'ya doğalgaz satacak.

Doğu Akdeniz kaynaklarından vazgeçildi!
AKP hükümetinin İsrail ile yaptığı ön mutabakat Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarları, Filistin davası ve Mavi Marmara mağdurları için ağır bir darbe oldu. Yapılan anlaşmanın en kritik noktası Türkiye'nin İsrail'den doğalgaz alması ve İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakli. İsrail'in Türkiye'ye satacağı gazın Doğu Akdeniz'den çıkardığı gaz olduğu ifade ediliyor. İsrail Eylül 2011'de ABD ve Rumlarla birlikte bölgede petrol ve doğalgaz sondajına başlamış bu adıma tepki gösteren Türkiye gelen uyarılar neticesinde geri adım atmıştı.

Mavi Marmara mağdurlarına şok
AKP- İsrail anlaşmasının en kritik noktasından biri de Mavi Marmara baskınından dolayı İsrail'e açılan davalardan vazgeçilmesi sözü. Ailelerin yanaşmadığı bu konu TBMM'den kanun çıkarılarak kesin olarak halledilmiş olacak. Davaların geri çekilmesi halinde İsrail ailelere tazminat ödeyecek. Aslında İsrail bir miktar tazminat ödemeyi önceden kabul etmiş ancak aileler bunu kabul etmemişti. Hükümet ise baskını gerçekleştiren İsrailli komutanlar hakkında verilen tutuklama kararlarını işleme koymamıştı.

AKP, Gazze'yi unuttu!
İsviçre'de yapılan anlaşmanın bir diğer kritik başlığı da Gazze. Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için açıkladığı 3 şarttan biri Gazze'ye ambargonun kaldırılmasıydı. Ancak yapılan son anlaşmada bu konuya değinilmedi ve böylece Gazze unutulmuş oldu. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkmenistan dönüşü uçakta dile getirdiği bu konuya İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden "Erdoğan Gazze ablukasının kaldırılması konusunda saçmalamayı kesmeli" karşılığı gelmişti.
Hamas'ın güvendiği dağlara kar yağdı
AKP- İsrail anlaşmasında bir darbe de Hamas'a geldi. Anlaşmaya göre Türkiye, Hamas liderlerinden Salih el-Aruri'yi sınır dışı edecek. Örgütün Türkiye'deki faaliyetleri de kısıtlanacak. Bu madde Filistin davasında AKP'ye güvenen Filistinli gruplar için yeni bir darbe oldu.

Özür'ün belgesi yok
Hükümetin İsrail ile ilişkilerin düzeltilmesi için öne sürdüğü şartlardan biri de Mavi Marmara baskınından dolayı İsrail'in Türkiye'den özür dilemesiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in Türkiye'den özür dilediğini iddia etti ancak ortada uluslararası ilişkilerin temel şartlarından biri olan yazılı belge yok.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/guncel/rusya-ile-krizin-sebebi-anlasildi-h13018804.html


Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,529 µs