En Sıcak Konular

TBMM ÇATISI ALTINDA UYGULANAN SENDİKAL BASKIYI GÜNDEME TAŞIDI

24 Aralık 2015 16:26 tsi
TBMM ÇATISI ALTINDA UYGULANAN SENDİKAL BASKIYI GÜNDEME TAŞIDI CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya TBMM’de görev yapmakta olan ve örgütlenme hakkını kullanmak isteyen kamu görevlilerine yapılan sendikal baskıyı meclis kürsüsünden dile getirdi.

CHP GENEL BAŞKAN YRD. YAKUP AKKAYA TBMM ÇATISI ALTINDA UYGULANAN SENDİKAL BASKIYI GÜNDEME TAŞIDI…

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya TBMM’de görev yapmakta olan ve örgütlenme hakkını kullanmak isteyen kamu görevlilerine yapılan sendikal baskıyı meclis kürsüsünden dile getirdi.
20 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararıyla TBMM’de çalışmakta olan kamu emekçilerinin 4688 Sayılı Kanun çerçevesinde kurulmuş olan sendikalara üye olmaya başladıklarını ifade eden Akkaya; yine bu tarihten itibaren de bu çalışanların Meclis İdare Amiri ve Genel Sekreterlikteki amir ve şefler tarafından Büro Memur-Sen Sendikasına üye olmaya zorlandıklarını belirtti.
Bununla ilgili bir soru önergesi de verdiğini söyleyen Akkaya; bu davranışın anayasamıza ve kanunlarımıza açık aykırılık taşıdığını belirtti ve bu baskılara ilişkin olarak ne tür adımlar atılacağını TBMM Başkanlığına bir kere de meclis kürsüsünden sordu.

Yakup Akkaya’nın gündem dışı konuşmasının detayı şu şekildedir:

“Bildiğiniz üzere TBMM’nin 24. Dönem çalışmalarında kamu emekçilerini ilgilendiren 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. Bu kanunda yapılan bazı değişikliklerin Anayasa’ya aykırı olduğunu gene bu Meclis kürsüsünden CHP olarak defalarca dile getirmiştik. Ne yazık ki bazı kanunlar bütün uyarılarımıza rağmen evrensel ilkelere, Anayasaya Aykırı olarak yasalaşmaktadır. 
Sayın Milletvekilleri,
Bir devlet, kendi Anayasasında tanınan hak ve özgürlüklere önce kendi saygı göstermelidir. Anayasamızın 51. Maddesi bu ülkede çalışan herkese örgütlenme hakkı ve özgürlüğü tanımlamıştır. Buna rağmen 4688 Sayılı Yasa ile hakimlerin, savcıların, polislerin, gardiyanların, Milli Savunma Bakanlığında çalışanlar ile TBMM çatısı altında çalışan kamu emekçilerine bu hak verilmemişti. 
Bunun anlamı neydi? Bu emekçilerin özlük hakları ve maaşları ile ilgili konularda toplu halde söz hakları elinden alınmıştı. Yapılan bu yanlış 20 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararıyla son bulmuştur. Bu tarihten itibaren TBMM’de çalışmakta olan kamu emekçileri 4688 Sayılı Kanun çerçevesinde kurulmuş olan sendikalara üye olmaya başladıkları andan itibaren baskılar başladı. 
Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri,
Meclis İdare Amiri Ankara Milletvekili Sayın Ahmet Gündoğdu ile Genel Sekreterlikte amir, şef olarak görev yapan bürokratların Mecliste çalışan kamu emekçilerine Büro Memur-Sen Sendikasına üye olmaya zorladığı, bu konuda çalışanlara baskı yapıldığı tarafımızca öğrenilmiştir. 

Değerli Milletvekilleri,
Bildiğiniz üzere Uluslararası Çalışma Örgütünün 87 ve 98 Sayılı Sözleşmeleri ile Anayasamızın 51 ve 90. Maddeleri “çalışanlar istedikleri sendikalara üye olmaya yada üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” der. 
Yine Türk Ceza Kanununun 118. Maddesinin 1. fıkrası da sendikal faaliyetlerin engellenmesine yönelik cezai yaptırım düzenlenmiştir. 

Sayın Başkan;
İdare amirlerinin görevi bellidir. İdare amirleri herhangi bir sendikanın örgütlenme görevlileri değildir. TBMM İçtüzüğünün 17. Maddesine göre Meclis Başkanına bağlıdırlar. Söz konusu bu milletvekilimizin bu davranış ve işlemleri anayasamıza ve kanunlarımıza açık aykırılık taşımaktadır. Yazılı Soru önergesi ile bu durumu tarafınıza sordum. Bu kürsüden bir kez daha soruyorum. Bu konuda ne tür adımlar atacaksınız?
Sayın Başkan, 
Bu yüce meclisi temsil yetkisi size verilmiş kutsal ve onurlu bir görevdir. Bu Meclisin çatısı altında çalışan kamu emekçilerine baskı yapıp hormonlu sendikaları büyütmeye gayret edenlere imkan tanımak yerine yıllardır burada çalışan ve birikmiş bir çok sorunu olan Meclis emekçilerinin özlük haklarını koruyup geliştirmeye yönelik adımlar atalım.
Gelin Meclis dahilindeki 4/C’lleri,
Gelin Mecliste ve kamuda çalışan taşeronları kadrolu yapalım.
Bu ülkede çalışan işçiler işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına, işsizlik sigortasına; memurlar emekli olduklarında emekli ikramiyesine hak kazanırken, Mecliste görevleri sona eren dışarıdan atanan personele hiçbir hak tanımamak reva mıdır?
Gelin Meclis çatısı altında çalışan personeli baskı altına almak yerine gerçek sorunlarını çözelim,
Gelin 21. Yüzyılın kölelik düzeni taşeronlaşmayı kaldıralım, ülke olarak bu utançtan kurtulalım. 
Gelin Asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan çıkaralım. Herkesin insan onuruna yakışır çalışma koşullarına sahip olmasını ve bir ücret almasını sağlayalım.
Değerli Milletvekilleri,
Türkiye’de 5 Milyon asgari ücretli vardır. Bugün geldiğimiz noktada Asgari ücret sefalet ücretine dönüşmüştür. Önerilen 1,300 TL net ücret yeterli değildir. 
TÜİK, Asgari ücret Tespit Komisyonuna 1599 TL olması gerektiğini belirtmiştir.  CHP olarak bir Asgari ücretin Net 1500 TL, olmasını söylemiştik. Gerçi biz bunu söylemesek AKP’nin aklına hiç gelmeyecekti. 7 Haziran öncesini hatırlayın. 
Hem Cumhurbaşkanı, Hem Sayın Başbakan bizi TÜSİAD’a,  MÜSİAD’a, Ne kadar işveren örgütü varsa şikâyet etmişti. Bizim önerimizde işverene ek bir maliyet de gelmiyordu. Biz Asgari ücretin Gelir vergisinden muaf tutulmasını önermiştik. Bizim 1500 TL. net asgari ücret önerimizin maliyeti sizin 1300 TL. net önerinizin maliyetinden daha düşüktür. 
Ekonominin iyileştirilmesi için talep artışının sağlanması için üreten bir Türkiye yaratılması gerekir. İşçilerin, emekçilerin yaşam standardının yükseltilmesi ekonomiyi canlandıracaktır. 
Demire ve çimentoya yatırım yapmakla ekonominin düzelmeyeceğini artık öğrenmelisiniz.
 Gelin Çalışma Meclisini toplayarak, sendikalara dayatma yaparak çalışma yaşamını dizayn etme huyunuzdan vazgeçin.
Bunun yerine 2010 yılında yapılan referandumla Anayasal bir kurum haline getirdiğiniz, başkanı da Başbakan olan ve üç ayda bir toplanması gereken ne yazık ki 5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan Ekonomik Sosyal Konseyi toplayın çalışma yaşamının sorunları burada tartışılsın, ortak çözümler bulunsun.

Bizler, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve Ülkemizin menfaati için bilgimizi, birikimimizi sizinle paylaşmaya hazırız."

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,732 µs