En Sıcak Konular

TBMM’DE ÇALIŞAN KAMU GÖREVLİLERİNE YAPILAN SENDİKAL BASKILAR İLE İLGİLİ SORU!

15 Aralık 2015 14:39 tsi
 TBMM’DE ÇALIŞAN KAMU GÖREVLİLERİNE YAPILAN SENDİKAL BASKILAR İLE İLGİLİ SORU! CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi

YAKUP AKKAYA'DAN TBMM BAŞKANINA; TBMM'DE ÇALIŞAN KAMU GÖREVLİLERİNE YÖNELİK YAPILAN SENDİKAL BASKILAR İLE İLGİLİ SORU!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, TBMM bünyesinde çalışan kamu görevlilerinin sendikalaşma sürecinde; TBMM İdare Amiri olarak görev yapmakta olan Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu tarafından sendikal hak ve özgürlüklerini kullanmalarında yapılan baskıları, TBMM çatısı altında farklı statülerde bulunan çalışanlar, Milletvekilleri ile çalışmakta olan kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atanan veya dışarıdan ataması yapılan danışman, ilave yardımcı personel ve ikinci danışmanın her birisinin sendikalara üye olma hakkını Meclis gündemine taşıdı.

Yakup Akkaya'nın soru önergesi şu şekildedir:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail KAHRAMAN tarafından İçtüzük 100. Maddesi çerçevesinde yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Saygılarımla;

Yakup AKKAYA
İstanbul Milletvekili



TBMM İçtüzüğünün 14. Maddesi'nin 8. fıkrası gereğince Başkanlığı'nıza bağlı olarak çalışmakta olan TBMM İdare Amirlerinin görevleri yine İçtüzüğün 17. Maddesi'nde açıkça belirtilmiştir. Bu görevler arasında TBMM'de görev yapmakta olan kamu görevlilerinin sendikal hak ve özgürlüklerinin ne şekilde kullanılacağının belirlenmesine yönelik herhangi ibare bulunmamaktadır.

20 Ekim 2015 tarihine kadar TBMM bünyesinde görev yapmakta olan kamu görevlileri 4688 Sayılı Kanun çerçevesinde örgütlenme haklarını Yasa'nın 15. Maddesi nedeniyle kullanamamaktaydılar. 20 Ekim 2015 tarih ve 29508 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa Mahkemesi'nin 4688 Sayılı Kanunun 15. Maddesinin a fıkrasında bulunan "TBMM idari teşkilatında çalışanlar" ibaresini iptal etmesinin ardından TBMM idari teşkilatında görev yapmakta olan kamu görevlileri örgütlenme haklarını hayata geçirmek üzere 4688 Sayılı Kanun çerçevesinde kurulmuş olan sendikalara üye olmaya başlamışlardır.

Ancak, bu tarihten sonra TBMM'de görev yapmakta olan ve örgütlenme hakkını kullanmak isteyen söz konusu kamu görevlilerine yönelik baskılar yapılmaya başlanmıştır. 

Bilindiği üzere Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 87 ve 98 Sayılı Sözleşmeleri ile Anayasamızın 51. ve 90. Maddeleri gereğince çalışanlar istedikleri sendikalara üye olma hakkına sahiptirler ve çalışanlar bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.

Yine Türk Ceza Kanunu'nun 118. Maddesinin 1. fıkrasında sendikal faaliyetlerin engellenmesi ve/veya çalışanların örgütlenme haklarına yönelik cezai yaptırım düzenlenmiştir. 

TBMM Başkanlığı'na bağlı İdare Amiri olarak görev yapmakta olan Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu'nun TBMM İdari teşkilatında görev yapmakta olan çalışanları kendisinin daha önce görev yaptığı MEMUR-SEN Konfederasyonuna bağlı Büro Memur-Sen Sendikasına üye olmaya zorladığı, bu konuda çalışanlara baskı yaptığı çalışanlar tarafından tarafımıza iletilmiştir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'ne göre Başkanlığınıza bağlı olarak görev yapan söz konusu milletvekilimizin bu davranış ve işlemleri, Anayasaya, Kanunlarımıza açık aykırılık taşımaktadır. 

Bu çerçevede; 
4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 15. maddesinin birinci fıkrasının 1.12.2011 tarihli ve 6253 sayılı Kanun'un 41. maddesinin (13) numaralı fıkrası ile değiştirilen (a) bendinde yer alan "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı,." ibaresinin20.10.2015 tarihli Anayasa Mahkemesi Kararıyla iptal edilmesi üzerine Başkanlığı'nızca bu konuda ne tür işlemler tesis edilmiştir?
Söz konusu Anayasa Mahkemesi kararına istinaden TBMM İdari Teşkilat Kanunu'na göre görev yapmakta olan ve 657 Sayılı Kanun'un 4. Maddesi (a), (b) ve (c) fıkraları farklı statülerde bulunan çalışanlar ile Milletvekilleri ile çalışmakta olan kamu kurum ve kuruluşlarından naklen atanan veya dışarıdan ataması yapılan danışman, ilave yardımcı personel ve ikinci danışmanın her birisinin sendikalara üye olma hakkı ortaya çıkmıştır. Bu  hususla ilgili ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
TBMM İdare Amiri olarak görev yapmakta olan Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu'nun Anayasa'ya ve TCK'ya aykırı hareketleri hususunda herhangi bir tahkikat veya soruşturma yapılacak mıdır? 
Bu tahkikat neticesinde ilgili Milletvekilinin TCK 118. Maddesi çerçevesinde suç işlediğinin Başkanlığı'nızca tespit edilmesi halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bu hususta suç duyurusunda bulunulacak mıdır?




Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,460 µs