En Sıcak Konular

RUSYA'YA KARŞI ORTAK TAVIR

9 Aralık 2015 13:14 tsi
RUSYA'YA KARŞI ORTAK TAVIR Başbakan Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli’nin haftalık grup toplantılarında gündemi dış politikadaki gerginlik belirledi

Davutoğlu, Putin'i empati yapmaya davet etti

Başbakan Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli'nin haftalık grup toplantılarında gündemi dış politikadaki gerginlik belirledi

Putin'i empatiye davet ediyorum

Biz Ukrayna'nın çağrısına uyup Doğu Ukrayna'da Rusya'yla akrabalık bağları olan kişileri Rusya hava sahasını da ihlal edip bombalasaydık, acaba ne yaparlardı? Olayları düşünüp, Putin'i empatiye davet ediyorum. 

Omuzdaki füze saygısızlıktır

Rus savaş gemileri İstanbul Boğazı'ndan geçerken, birisinin omzunda füzeler var. Eğer bu füze bilinçli olarak askerin omzuna konulmuşsa, bu Türk halkına yapılmış en büyük saygısızlıktır ve bunu asla kabul etmeyiz. 

Rusya, mafya devleti gibi...

Binlerce kilometre öteden kalkıp sınırlarımızda askeri operasyonlar düzenleyen, Türkmen Dağı'ndaki soydaşlarımızı bombalayan Rusya mafya devleti gibi hareket etmektedir. Türkmenler katiyen yalnız bırakılmamalı.  

Davutoğlu, Putin'i empati yapmaya davet etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısında yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den empati kurmasını istedi. "Rusya ile bir gerilim yaşıyoruz. Türkiye'nin hava, deniz sahasını korumak bizim için haktır" diyen Davutoğlu, "Biz Suriye topraklarına müdahalede bulunmadık. Milleti bilinmeyen bir uçağa bizim sınırlarımız içinde müdahale ettik. Herhangi bir ülkeyi hedef almadık, savunma görevimizi yaptık" dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: "Belgelerimizi ortaya koyduk, Rusya dışında uluslararasında kabul gördü. Rus yönetimi beklediğimiz olumlu yaklaşımları göstermedi. Afaki suçlamalara maruz kalıyoruz. Olay, Türkiye-Rusya sınırında yaşanmadı, olay Rusya-Suriye sınırında da yaşanmadı, olay Türkiye-Suriye sınırında yaşandı. Putin'i de empatiye davet ediyorum. Bizim aldığımız her tedbir sınırımızı korumak, kardeşlerimizi korumak içindir.  Bu insanların yardımına koşmayı insani bir görev olarak addediyoruz. Türkmen Dağı'nda halen kardeşlerimiz katlediliyor. Buna sessiz kalmayız, bunu herkes bilmeli. Bu hassas durumda ülkelerin birbirini anlaması gerekiyor. Rusya ile her türlü bilgi alışverişinde bulunmaya hazırız, ancak bir şeyin dikte edilmesini kabul edemeyiz. Rusya'nın doğrudan sınırı olmayan bir yerde, Türkmenlere, Araplara, Kürtlere yönelik yapılan bombardımanda yaşandı bu olay. Biz Ukrayna'nın çağrısına uyup doğu Ukrayna'da Rusya'yla akrabalık bağları olan kişileri Rusya hava sahasını da ihlal edip bombalasaydık, ne yaparlardı?" Davutoğlu, ambargoya karşı tedbirler aldıklarını da söyledi. Başbakan Davutoğlu, Musul'a asker sevkiyatı konusunda da şunları söyledi: "Kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Bu eğitim faaliyeti Irak Savunma Bakanlığı ve Musul Valiliği'nin bilgisi dahilindedir. Büyük acılar çeken Irak halkının huzura kavuşması için adım atmaktan çekinmeyiz. Asker artırımı rutin bir rotasyondur. Farklı yorumlayanlar maksatlı provokasyon içindedir.  Irak'la işbirliği güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz."

Dış politika macera ve cehalet kaldırmaz

Bölgede yaşananları değerlendiren Devlet Bahçeli, "Bu hükümet neyle meşguldür? Türkiye'nin hedef tahtasında olduğu görülmez midir?" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, terör olaylarına değinerek "Akıtılan kanların damla damla hesabı sorulmadan, alınan canların tek tek bedeli ödetilmeden, çiğnenen ümitlerin karşılığı alınmadan; yetim bırakılan çocukların, evladını yitirmiş anaların, dul kalmış kadınların, yanmış ocakların feryat figanlarının faturası canilere çıkarılmadan bu iktidara her şey haramdır" dedi. Bölgede yaşananları da değerlendiren Devlet Bahçeli, "En geç 1 Ocak'tan itibaren Suriye'de ateşkes ilan edilecek, siyasi çözüm için masa kurulacak ve Esad BM'nin tanıdığı muhalif grupla pazarlığa oturacaktır" dedi. Bahçeli şöyle devam etti:  "Viyana planı budur. Bu kapsamda Esad ve Putin moral üstünlüğü elde edebilmek için son denemelerini, son saldırılarını organize etmektedir. Türkiye'ye destek olmak için NATO'ya üye ülkelerden savaş uçağı ve gemileri takviye kararı çıkmıştır. ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, İspanya Türkiye'ye yardım bahanesiyle İncirlik Üssü'ne silah, asker ve cephanelik yığmaya başlamışlar, Orta Doğu'ya çöreklenmişlerdir. 2.Dünya Savaşı sonrasında devletlerin toprak kazanımı olmayacak ilkesi bozulmaktadır. Ve gelişmelerden çıkardığımız sonuç da, NATO'nun geleneksel savunma anlayışını ve sınırlarını değiştirdiği, Suriye ve Afrika'ya asker intikal ettirdiğidir."

Mafya devleti gibi

Devlet Bahçeli, "Akdeniz'de halen Rusya ve Türkiye dışında 10 ülkenin savaş gemisi dolaşmakta ve mevzilenmektedir. Rusya ise Hazar Denizinde tatbikatlara başlamıştır. Orta Doğu'daki iç karışıklıklar, mezhep ayrılıkları üzerinden kendilerine nüfuz alanları, stratejik zeminler, hakim cepheler oluşturmanın arayışında olan ülke sayısı fazlalaşmıştır" ifadelerini kullandı.  Bahçeli, "Binlerce kilometre öteden kalkıp sınırlarımızda askeri operasyonlar düzenleyen, Türkmen Dağı'ndaki soydaşlarımızı bombalayan Rusya mafya devleti gibi hareket etmektedir" dedi. Bahçeli şunları söyledi: "Bazı itirazlara konu olsa da davet üzerine gidilen Musul'da Türkmen kardeşlerimize layıkıyla nasıl yardım edeceğiz? Irak'ta diğer unsurların yanında, teröristlerin hedefi olan, yurtlarından yuvalarından olan Türkmen varlığının eğitim, destek ve güvenliği muhakkak sağlanmalıdır. Türkmenler katiyen yalnız bırakılmamalıdır. Çevremizde en az IŞİD kadar tehlikeli olan PKK-PYD silahlandırılıp desteklenirken, İran'dan Irak'a kadar dostumuz kalmamışken, milli politikalardaki çözülme, Türkmeneli'nden Bayırbucak Türkmenlerine kadar süren sistematik Türk kıyımı ne zaman görülecektir? Bu hükümet neyle meşguldür? Türkiye'nin hedef tahtasında olduğu görülmez midir? Dış politika macera ve cehalet kaldırmayacaktır. Ne hazin ki tedavüldeki dış politikada cehaletten gayri meşruluğa kadar yok yoktur." 

Kılıçdaroğlu: Türkiye tek kaybeden ülkedir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda  Rusya ile baş gösteren krize ilişkin, "Bu coğrafyada barışı sağlarken herkes kazanır. Hem Türk yetkilileri hem de Rus yetkilileri uyardım. Bu krizi akıl ve mantıkla yönetmek gerekir" dedi. Kılıçdaroğlu, Boğaz'dan geçen Rus gemisindeki bir askerin omzuna füze alarak yaptığı provokasyonu da değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, "Rus savaş gemileri Boğaz'dan geçerken, birisinin omzunda füzeler var. Eğer bu füze bilinçli olarak askerin omzuna konulmuşsa, bu Türk halkına yapılmış en büyük saygısızlıktır ve bunu asla kabul etmeyiz. Bunu yapan Rus yöneticilerin de düşünmesi lazım. Biz savaş meydanlarında bu ülkenin bağımsızlığını sağladık. Görüntüyü bu noktaya taşımak asla doğru değildir. Rus halkıyla bir sorunumuz yok. Ama yöneticilerin oturup düşünmesi gerekiyor" dedi.

Defalarca söyledik

Türkiye'nin dış politikasını eleştiren CHP lideri, şunları söyledi: "Dış politikada yanlış karar alırsanız bunun bedelini 78 milyon vatandaş alır. Çıkan krize bakın: Turizmden sanayicisine herkes etkilendi.  '9 milyar dolarlık fatura çıkacak' diyorlar. Neden? Suriye politikasının yanlışlığını defalarca söyledik, öneride de bulunduk. 24 Ağustos 2012'de dönemin başbakanına mektup yazdık. Bu politikayla Suriye sorununu çözemezsiniz dedik. 2012'de yazdıklarımızın tamamı 2015'te gerçekleşti. 13 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? Yanlış yönetiliyor, kötü yönetiliyor. Suriye'de demokrasi diyorsun. Ya senin ülkede demokrasi var mı? Yargıyı perişan ettiniz. Kalktınız Suriye diyorsunuz! Hangi Suriye? Suriye'nin Rusya için ne kadar önemli olduğunun farkına varamadınız mı? Bize ne Esad'dan Baas'tan! Kim kaybetti bu sürede? Türkiye kaybeden tek ülkedir! Suriye'de sadece ve sadece Türkmenler kaybetti. Yazık günah! Şimdi de Irak çıktı. Türkiye'ye 24 saat veriyoruz diyor. Şu geldiğimiz hale bak. Her gelen şamar atıyor. Böyle bir şey olabilir mi?"

Haber vereceksin

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Musul'da askeri birlik değişimine yönelik bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Bütün dış politika endişe kaynağı Türkiye'de. Türkiye iyi yönetilmiyor. Sen askerleri değiştireceksen, neden Irak yönetimine haber vermiyorsun? Orası mülteci kampı mı? Böyle bir şey olabilir mi? Yönetime haber vereceksiniz, onlar da itiraz etmezler. Bu çerçevede, karşılıklı anlayışla bu sorun çözülebilir. Niye çözülmesin?" Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin sünni politika izlemekle suçlandığı" yönündeki bir soruyu yanıtlarken de "Dış politikanın tamamı yanlış" ifadesini kullandı.

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/davutoglu-putini-empati-yapmaya-davet-etti-126831h.htm


Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,735 µs