En Sıcak Konular

KİM DEMİŞ BAYKAL DİNDEN ANLAMAZ ?

5 Şubat 2008 17:05 tsi
KİM DEMİŞ BAYKAL DİNDEN ANLAMAZ ? Baykal, İslamiyet'in kurucu unsurunun Kelime-i Şehadet olduğunu hatırlatarak, imanın ve ibadetin şartları arasında tesettürün yer almadığını belirtti...

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Laikliğin güvencesi biziz, laikliği bize emanet edin' diyenlerin olduğunu ifade ederek, ''Ciğeri kediye emanet ederim, laikliği sana emanet etmem'' dedi.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, türban tartışmalarına değindi.
     Namazda örtünme konusunda değişik görüşler bulunduğuna işaret eden Baykal, Ebu Hanifi'nin namazda kadınların saçının dörtte birinin görülebileceği, Ebu Yusuf'un ise yarısına kadar görülebileceği görüşlerini savunduğunu söyledi.
     Bir kişinin, İslami yorumlardan en radikalini seçip, ''Saçımın tek bir telinin dahi göstermeyi uygun görmüyorum'' demesine saygı duyacağını ifade eden Baykal, ancak bunu Anayasa yorumu haline getirmenin, kabul edilemez ve yanlış olacağını kaydetti.
     Deniz Baykal, ''Dinin kendi içinde tartıştığı, 1,5 milyar Müslüman'ın farklı uygulamalar içindeki bir pratiği, siz Anayasa kuralı haline getirirseniz, çok tehlikeli, yanlış bir şey yapmış olursunuz'' dedi.
     İslamiyet'te tesettürün bulunduğunu ifade eden Baykal, tesettürün İslamiyet'in kurucu unsuru olup olmadığını sordu. Baykal, tesettürün, Hristiyanlık ve Musevilik'te de bulunduğunu ancak İslamiyet'in kurucu unsuru olmadığını kaydetti. Baykal, İslamiyet'in kurucu unsurunun Kelime-i Şehadet olduğunu anımsatarak, imanın ve ibadetin şartları arasında tesettürün yer almadığını belirtti.
     Tesettürün tavsiye mi yoksa emir mi olduğunun tartışıldığını anlatan Baykal, emir olarak anlayanlara da saygı duyduğunu söyledi. Baykal, ''O emri, 'saçın tek telini göstermek dahi bize göstermek yasaklanmıştır' diye yorumlayanları saygıyla karşılıyorum. Hiç ona aldırmayan milyonlarca insan var, onlar da öbürleri kadar Müslüman olmaya devam ediyorlar'' diye konuştu.
     Bunun, Anayasa kuralı haline getirilmesiyle bölünmenin başlayacağını savunan Baykal, üniversitelerde bir kısım öğrencilerin türban takmasıyla, ''çalışkan-çalışkan olmayanlar'' şeklinde değil, inanca göre ayrışmış bir sınıfın görüleceğini söyledi. Baykal, akla birden bire dindarlığı getiren bir üniversite tablosunun; doğru bir pedagoji, siyaset, demokrasi ve hukuk olup olmadığını sordu.
     Baykal, sözlerini, ''Teslim olmak yok. Bu mücadele devam edecek. İnançla, sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti'ne hep beraber sahip çıkacağız'' diyerek tamamladı.


Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,658 µs