En Sıcak Konular

İCMALİ VE TAFSİLİ İMAN NEDİR?

4 Aralık 2015 10:19 tsi
İCMALİ VE TAFSİLİ İMAN NEDİR? İcmâlî iman,inanılacak şeylere kısaca ve toptan inanmak demektir.İnanılacak şeylerin her birine, açık ve geniş şekilde, ayrıntılı olarak inanmaya ise tafsîlî iman denilir.

İCMÂLÎ ve TAFSÎLÎ İMAN


   
 İCMÂLÎ İMAN

         İnanılacak şeylere kısaca ve toptan inanmak demektir. İmanın en özlü ve en kısa şekli olan icmâlî iman, tevhid ve şahadet kelimelerinde özetlenmiştir.

         Tevhid kelimesi: Lâ ilâhe illâllah Muhammedün resûlüllah
         Lâ ilâhe illâllah : Allah'dan başka hiçbir ilâh ve hakikî ma'bud yoktur.
         Muhammedün resûlüllah : Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem, Allah'ın Resulü ve Peygamberidir. cümlesidir.

         Şahadet kelimesi de: Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlü.
         Eşhedü en lâ ilâhe illellâh : Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka Tanrı yoktur.
         Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resûlü : Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem  Allah'ın kulu ve Peygamberidir." ifadesidir.

         İmanın ilk derecesi ve İslâm'ın ilk temel direği budur. Gerçekte Allah'ı yegâne Tanrı -Rab tanıyan, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'i O'nun peygamberi olarak kabullenen kişi, diğer iman esaslarını ve Peygamberimizin getirdiği dini de toptan kabullenmiş demektir. Çünkü diğer iman esasları bize Hazreti Peygamber aracılığıyla bildirilmiştir. Öyleyse Allah elçisini tasdik etmek, getirdiği hükümleri de tasdik etmek demektir. İnanılacak şeyler ayrı ayrı söylenmediğinden dolayı bu imana icmâlî (toptan) iman denmektedir. Mümin sayılabilmek için, icmâlî iman yeterli olmakla birlikte, İslâm'ın diğer hükümlerini ve inanılması gerekli olan şeylerin her birini kişinin teker teker öğrenmesi zorunludur.

TAFSÎLÎ İMAN

         İnanılacak şeylerin her birine, açık ve geniş şekilde, ayrıntılı olarak inanmaya tafsîlî iman denilir. Tafsîlî iman üç derecede incelenir:

         Birinci derece, Allah'a, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem 'in Allah'ın peygamberi olduğuna ve âhiret gününe kesin olarak inanmaktır. Bu, icmâlî imana göre daha geniştir. Çünkü burada âhirete iman da yer almaktadır.

         İkinci derece, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, öldükten sonra tekrar dirilmeye, cennet ve cehennemin, sevap ve azabın varlığına, kazâ ve kadere ayrı ayrı inanmaktır. Tafsîlî imanın ikinci derecesi amentüde ifade edilen prensiplerdir.

         Üçüncü derece, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in Allah katından getirdiği, bize kadar da tevâtür yoluyla ulaştırılan bütün haberleri ve hükümleri tasdik etmektir. Bir başka ifadeyle, manası apaçık (muhkem) âyet ve mütevâtir hadislerle sabit olan hususların hepsine ayrı ayrı, Allah ve Resulü'nün bildirdiği ve emir buyurduklarını da içine alacak şekilde bütün ayrıntıları ile inanmaktır. Bu durumda namaz, oruç, hac ve diğer farzları, helâl ve haram olan davranışları aklını kullanarak öğrenip bütün bunların farz, helâl ve haram olduklarını yürekten tasdik etmek tafsîlî imanın üçüncü derecesini oluşturur.

 

Kaynak:: http://www.islambu.com/?pnum=189&pt=%C4%B0CM%C3%82L%C3%8E+ve+

TAFS%C3%8EL%C3%8E+%C4%B0MAN+



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,171 µs