En Sıcak Konular

İNŞAATTA ALARM ZİLLERİ

2 Aralık 2015 15:07 tsi
İNŞAATTA ALARM ZİLLERİ Yılın ilk 9 ayında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 24.8 azalarak 132.3 milyon metrekareye geriledi. İnşaat malzemesi ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.8 geriledi

İnşaatta alarm zilleri çalıyor

İMSAD Kasım Ayı Sektör Raporu'na göre yılın ilk 9 ayında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 24.8 azalarak 132.3 milyon metrekareye geriledi. İnşaat malzemesi ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.8 geriledi 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından hazırlanan 'Kasım Ayı Sektör Raporu' açıklandı. Rapora göre, Türkiye'de yılın ilk 9 ayında alınan toplam yapı ruhsatları yüzde 24.8 azalarak 132.3 milyon metrekareye geriledi. 
Alınan konut yapı ruhsatları ise yine bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre metrekare bazında yüzde 25.2 azalarak 98 milyon metrekareye indi. Daire sayısı olarak ilk 9 ayda gerileme yapı ruhsatlarında yüzde 23.6, yapı izinlerinde ise yüzde 10 oldu. Yılın ikinci yarısında konut satışları artışındaki yavaşlama Eylül ayında gerilemeye dönüşmüştü. Ekim ayında ise konut satışları yeniden yüzde 8.8 artarak 104 bin 98 adet olarak gerçekleşti. Yılın ilk 10 ayında konut satışları 1 milyon 40 bin 713 adede ulaştı.

Yabancılara konut satışında ciddi artış 
Geçen yıl yüzde 41.7 artarak 4.32 milyar dolara ulaşan yabancılara gayrimenkul satışı 2015 yılının ilk 9 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 azalarak 2.91 milyar dolara geriledi. Yılın ilk 10 ayında yüzde 19.5 artan yabancıya konut satışı 18 bin 428 daire olarak gerçekleşti. Türkiye'den en fazla Irak vatandaşları konut aldı. 

İnşaat sanayi darbe yedi
İnşaat malzemeleri sanayi üretimi Eylül ayında yılın en yüksek aylık gerilemesini gösterdi. Bu ayda inşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 9.4 düştü. İnşaat malzemesi ihracatı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.8 gerileyerek 1.28 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
Böylece yılın ilk dokuz ayında ihracat yüzde 19 düştü ve 13 milyar dolara indi. Paritelerdeki gerilemeler ve pazarlardaki bozulmalar ihracatı olumsuz etkiledi. 

Konut fiyatları hız kesmiyor
Ekim 2015 Emlak Endeksi'ne göre Türkiye genelinde satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 2 bin 355 TL'ye ulaştı. Kiralık konutların ortalama fiyatı ise 16 TL oldu. Konut yatırımında amortisman (geri dönüş) süresinin ise 12 yıl ortalamasında olduğu Türkiye'de; satılık konutlar bir yılda yüzde 10, kiralıklar ise yüzde 1 artış gösterdi. Ticari gayrimenkul fiyatlarına bakıldığında Türkiye'de ortalamanın 4 bin 279 TL olduğu görülüyor. Kira ortalaması ise metrekare başına 24 TL mertebesinde. İstanbul'da ise satılık konutlarda metrekare ortalaması 3.462 lira oldu. Kiralık evlerin metrekare ortalaması ise 21 lirayı buldu.Amortisman süresinin 14 yıl ortalamasında olduğu İstanbul'da son bir ayda konut fiyatlarının en çok artan ilçe Bağcılar. Metrekare fiyatlarının yüzde 9.8 arttığı ilçede ortalama fiyat 3 bin 150 TL'ye yükselirken, ikinci sırayı yüzde 5.9 artışla Şile aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 5.9 artışla Gaziosmanpaşa var. İlçede ortalama fiyat 2 bin 471 TL'ye yükseldi. (AHMET SAFA TERZİ/YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13017892/insaatta-alarm-zilleri-caliyor




Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,541 µs