En Sıcak Konular

ZANA YİNE YEMİN KRİZİ ÇIKARDI

18 Kasım 2015 12:54 tsi
ZANA YİNE YEMİN KRİZİ ÇIKARDI HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana 24 yıl sonra yine kriz çıkardı yemin metnindeki “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” dedi

24 yıl sonra yine Leyla Zana krizi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana 24 yıl sonra yine kriz çıkardı yemin metnindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" dedi

Baykal çağırdı, salona dönmedi

Leyla Zana, TBMM'deki yeminini "Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" demek yerine "Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim" şeklinde bitirdi. TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini tekrarlamasını istedi, ancak Zana salondan ayrıldı.

Yemin geçerli değil

Deniz Baykal'ın, milletvekilliği yemini metninin olduğu gibi okunması gerektiğini söylemesi üzerine milletvekillerinin ailelerine ayrılmış olan izleyici locasından yoğun alkış ve tezahürat geldi. Deniz Baykal izleyicilere uyarıda bulunarak iç tüzük gereği sessizce izlemeleri gerektiğini anlattı. 

24 yıl sonra yine Leyla Zana krizi

Meclis açılış töreninde HDP milletvekili Leyla Zana, yemin metnindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" dedi. Baykal'ın uyarısına rağmen yeminini tekrarlamayan Zana'nın yemini geçersiz sayıldı.

TBMM, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında açıldı. Açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşandı. HDP milletvekili Leyla Zana yemin metnini dışına çıkarak "Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." demek yerine "Türkiye milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim." şeklinde bitirdi.

Bunun üzerine geçici başkan Deniz Baykal yeminini tekrar etmesini istedi. Ancak Zana ikinci kez kürsüye çıkmayınca yemini geçersiz sayıldı. TBMM'yi  yine en yaşlı milletvekili sıfatıyla 77 yaşındaki Deniz Baykal açtı.TBMM'ye gelen Recep Tayyip Erdoğan'ı Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman karşıladı. Geçici Başkan Baykal'a en genç 6 milletvekili katip üye olarak eşlik etti. Geçici Başkanlık Divanı'nda HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk, HDP Şanlıurfa Milletvekili ve teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan, AKP Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yer aldı. Deniz Baykal, Meclis'in açılışında milletvekillerine hitaben bir konuşma yaptı. Baykal, "Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin diyalog içinde çalışmasına dayalıdır. Siyasetimiz bir din, mezhep, iman siyaseti değildir, olmamalıdır" dedi. Baykal konuşması sonrası milletvekili yeminini etti. Daha sonra milletvekilleri tek tek yemin ederek göreve başladı. Meclis'te ilk yemini engelli milletvekili Bennur Karaduman yaptı.

Yemini geçersiz

Yemin etme sırası gelen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana kürsüye çıkarken Erdoğan'a dönüp Kürtçe bir ifade kullandı. Daha sonra yemin etmeye başlayan Zana, yemin metnini de değiştirdi. 'Türk' ifadesi yerine 'Türkiye' ifadesini kullandı. Bunun üzerine Başkan Baykal, Zana'yı uyardı. Ancak Zana, yemin edip kürsüden ayrıldıktan sonra Meclis Genel Kurulu'nu da terk etti. Yemin metninin aynen okunması gerektiğini belirten Baykal, Zana'nın yemininin geçerli olmadığını söyledi. Baykal, Zana istemesi halinde tekrar yemin edebileceğini ifade etti. 1991'de, Milletvekilliği yemin töreni sırasında Leyla Zana Meclis kürsüsünden ilk kez Kürtçe bir cümle sarf etmişti ve Meclis'te krize dönüşmüştü. Zana bugünkü Meclis töreninde yine yeminine başlamadan önce Kürtçe konuştu. Meclis, pazar günü Meclis Başkanlığı için seçim yapacak. Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 3'te 2'sinin (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

 

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/24-yil-sonra-yine-leyla-zana-krizi-125306h.htm



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,055 µs