En Sıcak Konular

PARİS'TE EŞİ GÖRÜLMEMİŞ TERÖR SALDIRISI

15 Kasım 2015 16:21 tsi
PARİS'TE EŞİ GÖRÜLMEMİŞ TERÖR SALDIRISI Avrupa'da en çok Müslüman nüfusu barındıran Fransa'nın başkenti Paris’te eş zamanlı 6 ayrı silahlı ve bombalı saldırı gerçekleşti.

Avrupa kana bulandı

 Eşi benzeri görülmemiş 6 ayrı silahlı ve bombalı saldırılarla sarsılan Fransa'da 129 kişi öldü, 99'u ağır 352 kişi yaralandı. Saldırılar sonrası tüm Avrupa'da İslam karşıtlığının artacağına kesin gözle bakılıyor 

Avrupa'da en çok Müslüman nüfusu barındıran Fransa'nın başkenti Paris'te eş zamanlı 6 ayrı silahlı ve bombalı saldırı gerçekleşti. Saldırılarda 129 kişinin hayatını kaybettiği ve 99'u ağır olmak üzere 352 kişinin yaralandığı açıklandı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Dünyayı şoke eden eylem, 11 Eylül'den bu yana bir Batı başkentini vuran en kanlı saldırı olarak tarihe geçti. Polis kaynakları, saldırganların sayısının sekiz olduğunu ve tamamının etkisiz hale getirildiğini belirtti. Paris'i kana bulayan saldırılarda en fazla can kaybı, 100'e yakın kişinin öldüğü Bataclan konser salonunda yaşandı. Polis, konser salonu içindekileri rehin alan saldırganları ölü ele geçirdi. Saldırıyı gerçekleştiren otomatik silahlı dört saldırgan konser salonunda 90'a yakın kişiyi vurarak öldürdü. Ardından terörle mücadele ekipleri operasyon düzenleyerek binaya girdi, saldırganlar da üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi ve can kaybı 100'ü buldu. Bataclan konser salonu, Ocak ayında terör saldırısına uğrayan karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun eski ofisine sadece 200 metre uzaklıkta bulunuyor. 

Dostluk maçına bomba
Bombalı saldırıların ikisi Fransa-Almanya maçının oynandığı Stade de France'ın yakınlarında meydana geldi. Patlamanın olduğu sırada Fransa ile Almanya arasında oynanan Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France'de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu. Fransa Futbol Federasyonu Başkanı stat girişinde ilk patlamada en az üç kişinin öldüğünü birçok kişinin yaralandığını, ikinci saldırıda ise bir saldırganın öldüğünü açıkladı. Canlı bomba olduğu açıklanan teröristin maça girmeye çalıştığı, başarılı olamayınca da bombayı patlattığı öne sürüldü. Taraftarlar saatlerce statta tutuldu. 

Saldırıları IŞİD düzenledi
Saldırıların ardından bir açıklama yapan ve Fransa'nın eşi görülmemiş bir terör saldırısıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris'i kana bulayan terör eylemelerini kimin gerçekleştirdiğine dair açıklama geldi. Hollande saldırıları IŞİD terör örgütünün yaptığını belirtti. Holande, "Bütün sınırları kapattık, çok sayıda sokak ve cadde ikinci bir karara kadar kapandı. Olağanüstü hal ilan ediyoruz. Ordu Paris'te sokaklara inmeye başladı. Polis operasyonlarla devam ediyor. Bakanlar Kurulu hemen olağanüstü toplanacak. Bütün güçlerimizi toplayacağız. Kararlı olacağız, dayanışma içinde olacağız. Herkesi dayanışmaya çağırıyorum. Bu korkuya karşı kendisini savunmayı bilen bir Fransa var" ifadelerini kullandı. Böylece İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa'da ilk kez olağanüstü hal ilan edildi. Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal eden Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Elysee Sarayı'nda Savunma Konseyi'ni toplayarak alınacak tedbirleri görüştü.

Basına yansıması
Fransa'daki yerel ve bölgesel gazeteler, dünkü manşetlerini "terör saldırısına" ayırırken, "Paris savaşta" başlığını öne çıkardı. Liberation "Paris'te katliam" başlığı ile çıkarken, Le Figaro, "Paris'in ortasında savaş" başlığını tercih etti. Le Parisien gazetesi ise başkenti kana bulayan saldırılarla ilgili "Paris'te korku dolu gece" yaşandığını yazdı. Spor gazetesi L'Equippe ise siyah olarak çıkan ilk sayfasında "Dehşet" başlığını kullandı.
Paris'te konser salonundaki saldırgan polis operasyonuyla yakalandı. Saldırgan tutuklandığı an "Ben bir İŞİD üyesiyim" diye bağırdığı iddia edildi. Paris'teki saldırıları IŞİD üstlendi. IŞİD'e yakın internet sitelerinden yapılan açıklamada saldırıların 'Avrupa'nın 11 Eylül'ü' olduğu ifade edildi. 

Dünyadan tepkiler geldi
ABD Başkanı Barack Obama, Paris'teki saldırıların "masum sivillere korku vermeye yönelik çirkin bir teşebbüs olduğunu" belirtirken Almanya Başbakanı Angela Merkel de Paris'ten gelen haber ve görüntülerden dolayı derin bir üzüntü duyduğunu vurguladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan silahlı ve bombalı saldırılardan derin üzüntü duyduğunu bildirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, "Paris'te bu gece meydana gelen olaylarla sarsıldım. Yardım için elimizden geleni yapacağız" açıklamasını yaptı. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "İtalya, Paris'teki kurbanlar için ağlıyor. Kalbinden vurulan Avrupa, barbarlığa karşı tepki göstermeyi bilecektir" değerlendirmesinde bulundu. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Terör olayları dolayısıyla üzüldüm ve şoke oldum. Kanada bu karanlık günlerinde Fransa halkının yanındadır" dedi. Çin de Paris'teki saldırıları şiddetle kınadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın başkenti Paris'te meydana gelen terör saldırılarında hayatını kaybedenler için mevkidaşı François Hollande'a taziye mektubu gönderdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırılarla ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında "Terörizmin konusunda sözün bittiği yerde bulunuyoruz" dedi.

Ruhani Avrupa ziyaretlerini erteledi
İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, İtalya, Vatikan ve Fransa ziyareti Paris'teki terör saldırıları nedeniyle ertelendi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif,  Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin İtalya, Vatikan ve Fransa ziyaretinin Paris'teki  terör olayları nedeniyle ertelendiğini duyurdu. İran televizyonuna konuşan Zarif, "Cumhurbaşkanı Hasan  Ruhani'nin İtalya, Vatikan ve Fransa ziyareti Fransa'daki terör olayları nedeniyle yakın bir geleceğe ertelendi" ifadelerini kullandı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı François  Hollande'a hitaben yayınladığı mesajında başkent Paris'teki terör saldırılarını kınadı.

Artçı şokları sarsıcı olacak
Fransa'daki kanlı saldırılar sonrası tüm Avrupa'da büyük değişimler yaşanacak. Böyle kanlı terör saldırıları Avrupa tarihinde ilk kez yaşandı. Başta Fransız halkı olmak üzere tüm Avrupalıların bu travmayı atlatması zor olacak. 128 kişinin ölümüne neden olan saldırılar sonrası tüm Avrupa'da İslam ve Müslüman karşıtlığının artacağına kesin gözle bakılıyor. Zaten ikici sınıf vatandaş olarak görülen Müslümanlar, tüm Avrupa'da potansiyel terörist olarak değerlendirilecek. Fransa'da hükümet terör saldırıları gerekçesiyle olağanüstü tedbirler alması bekleniyor. Bu durum özellikle Fransa'da yaşayan Müslümanların yaşamını derinden etkileyecek. Fransa'da artık terörle mücadele önlemlerinin yeterli olmayacağı, savaş koşullarının geçerli olması gerektiği de ifade ediliyor. Fransa'da alınacak yeni tedbirler özgürlüklerin sınırlanmasına sebep olabilecek. Avrupa Birliği üyesi beş ülke arasında sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldıran Schengen Antlaşması'nı da Fransa'nın askıya alabileceği iddia edildi.

Beşar Esad'dan taziye mesajı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Fransa'nın terör gecesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Fransa'dan, aralarında eski ulaştırma bakanı Thierry Mariani'nin de aralarında bulunduğu dört kişilik bir heyeti kabul eden Esad, taziyelerini iletti. Esad, Fransa'nın başkenti Paris'te 140 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili, ''Fransa, Suriye'nin beş yıldır yaşadığı terörü dün akşam yaşadı'' açıklamasında bulundu.

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13017518/avrupa-kana-bulandi



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,727 µs