En Sıcak Konular

''ÇAĞDAŞ TÜRK DÜŞÜNCESİ İSLAM'LA İLİŞKİLİDİR''

22 Ekim 2015 16:43 tsi
''ÇAĞDAŞ TÜRK DÜŞÜNCESİ İSLAM'LA İLİŞKİLİDİR'' “Çağdaş İslam Düşüncesi” başlıklı seminer serisinin dördüncü yılının ilk programı, Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti.

Prof. Dr. Kara: Çağdaş Türk Düşüncesi İslam'la İlişkilidir

Prof. Dr. İsmail Kara, çağdaş İslam düşüncesi ile çağdaş Türk düşüncesi arasındaki ilişkiyi ele aldığı seminer konuşmasında "Çağdaş Türk düşüncesi dediğimiz zaman, bunun İslam'la bir alakası yok, herhalde resmi düşüncenin bir parçası diyorlar." dedi.

Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği "Çağdaş İslam Düşüncesi" başlıklı seminer serisinin dördüncü yılının ilk programı, Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Seminerde konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Çağdaş Türk Düşüncesi ve Çağdaş İslam Düşüncesi konularına değindi.

Seminer dizisinin yeni döneminde vefatının 40. yılı sebebiyle Çağdaş İslam düşüncesinin öncü isimlerinden Nurettin Topçu düşüncesi merkezli bir ders yapacağını belirten Prof. Dr. İsmail Kara, konuşmasına, "Çağdaş İslam düşüncesi ile Çağdaş Türk düşüncesi arasında ilişki kurup kurmamak, Türkiye ile İslam düşüncesi arasında ilişki kurup, kurmamak anlamına gelir." sözleriyle başladı. Kara, konunun çok net olduğunun altını çizerek Türkiye'deki düşünce çevrelerinin konuya yaklaşımını şu sözlerle özetledi:

"1924 ÖNCESİ İKİ DÜŞÜNCE İÇ İÇEDİR: TÜRK VE İSLAM DÜŞÜNCESİ"

"Türkiye'de İslamcı çevreler dahil, bu iki düşünce arasında ilişki kurma kapasitesine sahip değiller. Sol ve Kemalist kesim zaten bunun birbirinden koparılmasını isteyen ve destekleyen bir gruptur. Bu normal değil ama anlaşılabilir bir şey. Türkiye'de sol ve Kemalist kesimin yerli bir düşünce üretememesinin sebebi budur. Çünkü kendi kaynakları ile gerçek bir alaka kurabilmiş değiller. Peki Türkiye'de İslamcı ve dini muhit niçin Türk düşüncesi ile İslam düşüncesi arasında ilişki kuramıyor? Onların problemi milliyetçilik üzerinden kaşınıyor. Çünkü çağdaş Türk düşüncesi dediğimiz zaman, bunun İslam'la bir alakası yok, herhalde resmi düşüncenin bir parçası diyorlar. Dolayısıyla, gerekçesi farklı olmakla beraber iki düşünce arasında ilişki kurup kurmamak bakımından sol ve Kemalist düşünce ile Türkiye'deki muhafazakar ve İslamcı düşünce aynı değerlendirmeyi yapmış oluyor. Farklı gerekçeler üzerinden bunu yapıyorlar. Halbuki 1924 yılına kadar kesin olarak çağdaş İslam düşüncesi ile Çağdaş Türk düşüncesi iç içedir. 1924'ten sonra Türkiye'de işler çok bulanıklaşıyor. Türk düşüncesi ile İslam düşüncesi arasındaki ilişki çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalıyor. Bu gerçeği görmemiz lazım."  konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. Kara, seminer sonunda dinleyicilerin sorularını cevapladı. 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,546 µs