En Sıcak Konular

KÜRESEL EKONOMİNİN NABZI İSTANBUL’DA ATTI

9 Eylül 2015 17:50 tsi
KÜRESEL EKONOMİNİN NABZI İSTANBUL’DA ATTI İstanbul’da bu yıl 6. kez düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'nde Türkiye’yi de etkileyen küresel likidite krizi ve terör tartışıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Okuma yazma bilmeyen bir Kürt anne babanın çocuğuydum, Maliye Bakanı oldum"

Hiçbir şey teröre bahane olamaz

Turkcell ana sponsorluğunda İstanbul'da bu yıl 6. kez düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'nde Türkiye'yi de etkileyen küresel likidite krizi ve terör tartışıldı. Zirvenin ikinci gününde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ben de bir Kürt çocuğuyum, okuma yazma bilmeyen bir ailenin çocuğu olarak bu ülke beni eğitti, şans verdi ve Maliye Bakanı yaptı. Bu ülkede herkes için fırsat var. Kimse hiçbir şeyi terör için bahane yapmasın. Hiçbir şey teröre bahane olamaz" dedi. Ana teması "Düşük Büyüme ve Düşük Faiz Ortamında Yol Almak" olan zirvede,  bu ortamın sermaye piyasalarına, yatırımlara ve yatırım bankacılığına etkileri ele alındı. Kredi kartına taksit sınırlamasının süreceğini belirten Maliye Bakanı Şimşek yılsonu büyüme tahminini yüzde 3 olarak açıkladı.
İstanbul Hilton Convention Center'da Turkcell Ana sponsorluğunda, "Düşük büyüme ve düşük faiz ortamında yol almak" temasıyla gerçekleştirilen 6. İstanbul Finans Zirvesi'nde; küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve düşük faize ilişkin endişeler farklı ülkelerin merkez bankası başkanları ve başkan yardımcıları tarafından tartışıldı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un açılışını yaptığı zirvenin ikinci gününde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2015 için büyüme rakamı vermenin olanaksız olduğunu ama beklentisinin yüzde 3 olduğunu söyledi. Konuşmasına başlarken Türkiye'yi yasa boğan terör olaylarına değinen Şimşek, "Ben de bir Kürt çocuğuyum, okuma yazma bilmeyen bir ailenin çocuğu olarak bu ülke beni eğitti, şans verdi ve Maliye Bakanı yaptı. Bu ülkede herkes için fırsat var. Kimse, hiçbir şeyi terör için bahane yapmasın. Hiçbir şey teröre bahane olamaz." dedi.
Dağlıca ve Iğdır başta olmak üzere şehitlerimize Allah'tan rahmet, aileleri, TSK ve milletimize de başsağlığı dileyen Şimşek, teröristlerle mücadelenin en etkin şekilde gerçekleştirileceğini söyledi. Dünyanın hiçbir demokrasisinde eli silahlı eşkıyaya tahammül gösterilemeyeceğini belirten Şimşek sözlerine şöyle devam etti:
"Çözüm süreci istismar edilmiştir. Bunun karşılığı verilecektir. Kasım ayında yapılacak seçimlerde güçlü bir hükümet ve siyasi istikrar bekliyoruz. Türkiye potansiyel büyümenin çok altında… Karşı karşıya olduğumuz en önemli risk uzun süreli siyasi istikrarsızlık ve bu ikiz açığa davettir. Türkiye, enflasyonun çift haneli rakamlara çıkmasına izin vermemelidir. Enflasyon büyümenin önünde engeldir. Verimliliği arttırmadan, çalışmadan, üretmeden enflasyonu düşürmek için sadece Merkez Bankasını beklemek anlamlı olmaz. Enflasyonu kalıcı bir şekilde yüzde 5'in altına düşürmenin yolu güçlü bir hükümetten geçer, sadece Merkez Bankası bunu yapamaz.
Gelişmekte olan ülkelerin hızlı büyüme dönemi en azından yakın gelecek için sona erdi. Sadece Türkiye'de değil gelişmekte olan ülkelerde ilave yapısal reform ihtiyacı var ama siyasi belirsizlik engel oluyor. Bunları sınırlamanın tek yolu var, reformlara güçlü bir şekilde sarılmak."
Taksit sınırlaması sürecek
Kurlardaki en önemli etkenin siyasi belirsizlik olduğunu söyleyen Şimşek, özelleştirmede bu senenin hedeflerini tutturacaklarını ve OVP'yi güncelleyeceklerini söyledi. Seçime rağmen hükümetin Aralık ayına kadar geçici bütçeyi mutlaka çıkartması gerektiğini belirten Maliye Bakanı, 2016 için özelleştirme hedefini de 10 milyar TL olarak açıkladı. Elektrik dağıtım şirketlerinin TL satıp Dolar yükümlülüğü almasını bir risk olarak değerlendiren Şimşek kredi kartına taksit sınırlandırmasının süreceğini şu sözlerle açıkladı:
"Son birkaç yıl makro ihtiyati çerçeve ortaya koyduk ve başarılı olduk. Bunlardan biri taksit sınırlamasıdır. Benim şahsi görüşüm makro ihtiyati çerçevenin devam etmesi gerekiyor. Burada henüz gevşemeye alan yok. Krediyi gevşetirseniz çok hızlı büyüme eğilimi olduğunu gördük. Daha ılımlı bir kredi büyümesi ve ekonomik büyüme ülkenin menfaatinedir. Yapısal reformlar güçlü şekilde hayata geçene kadar da bunu sürdürmeliyiz."

Enflasyonu düşürmek için verimliliğin artmasından başka yol olmadığını belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Rekabetin olmadığı yerde verimlik de olmaz. Bu nedenle rekabetin önündeki engelleri kaldıracağız. Bizim için en önemli olan şey AR-GE'dir." diye konuştu. Gelinen noktada Türkiye'nin durumunu umutsuz görmediğini söyleyen Şimşek, sözlerine, "AB süreci sonucu her ne olursa olsun devam edecektir. Türkiye için bu süreç çok önemlidir. Son dönemde halkı sokağa çıkartmak için kışkırtma var." diye devam etti. Terörün amacının duyarlı insanları tedirgin ederek sokağa dökmek ve masum insanların zarar görmesini sağlamak olduğunu söyleyen Şimşek halkı serinkanlı olmaya ve terör odaklarını yönetenlerin oyununa gelmemeye davet etti.

KÜRESEL EKONOMİNİN NABZI İSTANBUL'DA ATTI

Düşük Gelirli Bir Dünyada Yatırım Bankacılığı, Özel Sermaye ve Bankacılık Dışı Finansal Kurumlar başlıklı panelde de yatırımların artmasına dönük iyileştirme seçenekleri ele alındı. Turkcell Grup CFO'su Murat Doğan Erden, Willis Group Küresel Finans Enstitüleri Endüstrisi Başkanı Mary O'Connor, İtalya'nın önde gelen varlık yönetim şirketi Azimut Holding Ülke Müdürü Georgia Medda özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımların artmasının önemini vurguladılar.  
Zirvenin öne çıkan panellerinden bir başkası olan Büyüme Finansmanı, Sanayi ve Altyapı oturumu Hazine Müsteşarı Cavit Dağdaş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İslam Kalkınma Bankası Altyapı Direktörü Dr. Walid Abdelwahab, Black Sea Trade & Development Bank Başkanı İhsan Uğur Delikanlı ve Global Client Services Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitragos ekonominin hizmet sektörüne ağırlık verdiği bir dönemde sanayinin finansmanının karşılaştığı sorunları irdelediler. 
Düşük gelirli bir dünyada sektörlerin çıkış sağlayabilmesinde iletişim ve teknoloji sektörünün öneminin altını çizen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Doğan Erden "Bilişim altyapısı, kısa vadede İstanbul'un küresel finans merkezlerinden biri haline gelmesinde en önemli rekabet unsurlarından biri olacak. Bu noktada biz Türkiye'nin entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan şirketi Turkcell olarak teknolojimizle üzerimize düzen görevi yerine getirmek için hazırız. Finans sektörünün gündemindeki en önemli başlıklar arasında yer alan mobilite, bulut bilişim, veri merkezleri ve dış kaynak kullanımı konularında Turkcell olarak yoğun yatırımlar gerçekleştirip etkin çözüm ve hizmetler sunuyoruz" diye konuştu.
Küresel dünyanın sorunlarının konuşulduğu ve çözüm önerilerinin getirildiği İstanbul Finans Zirvesi, geçtiğimiz beş yılda 35 farklı ülkeden 173 konuşmacı ve 51 farklı ülkeden beş binin üzerinde katılımcıyı ağırladı. Bu sene de gündemin nabzını tutan bir ana temayla düzenlenen IFS, Kuzey Amerika, Avrupa, Körfez Bölgesi ve Doğu Asya olmak üzere birçok küresel lideri İstanbul'da bir araya getirdi. 

 




Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,948 µs