En Sıcak Konular

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: HAZ VE HIZ

19 Haziran 2015 19:04 tsi
ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: HAZ VE HIZ Çağımız tüketim toplumunun önemli iki hastalığı “haz” ve “hız”, Fatih’te bir seminere konu oldu.

Çağımızın hastalığı: Haz ve hız

Çağımız tüketim toplumunun önemli iki hastalığı “haz” ve “hız”, Fatih’te bir seminere konu oldu.

Ünlü psikolog Hakan Çetin tarafından, yaz seminerleri kapsamında, Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi konferans salonunda verilen “Hz ve Hız” konulu seminerde ilk önce “haz” konusu ele alındı. 

Hazzın farklı literatürlerdeki farklı tanımlarını yaparak konuşmasına başlayan Çetin, önce hazzı, somut ve soyut olmak üzere ikiye ayırdı:

“İnsanlar; yemek, içmek, cinsellik gibi somut şeylerden haz duyabilecekleri gibi edebiyat, bilim ve güzel sanatlardan da duyabilirler.”

Somut hazzın beynin insula bölgesi tarafından, soyut hazzın ise frontal korteks bölgesi tarafından kontrol edildiğini söyleyen Çetin, daha sonra, hazzın dünyada, Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun mesnevisinde geçen “Ya Rab belâ-yı aşk ile kıl aşina beni/Bir dem bela-yı aşkdan etme cüda beni” beyitinde dediği gibi, içinde acıyı da barındıran jouissance (jusans) tarzı uç örneklerinin de bulunduğunu söyleyerek sürdürdü kouşmasını. 

Hız körlüğü

Haz konusunun ardından konferansta “hız” konusuna geçildi. Hızın; hızlı tren, hızlı okuma, hızlandırılmış dil kursları, 45 günde piliç yetiştirme gibi hayatın her alanında karşımıza çıkan bir olgu olduğunu söyleyen Çetin, iletişim dışında kullanılan aşırı hızı, otomatik pilotta seyahate benzeterek, günümüzde bir tür “hız körlüğü” yaşandığını ve bunun da hayattan alınan hazzı azalttığını söyledi. Ünlü psikolog, hız çağı insanının özelliklerini ise, “kendini dünyanın merkezinde sanan, teknolojiyi yakından takip eden, hemen sonuç bekleyen, her şeyi kabullenmeyen, daha az kelimeyle konuşan, herşeyden bir şey bilen, bağlanmayı sevmeyen…” olarak sıraladı.

“Yaşamı deneyimlemek”

Seminere, Cem Yılmaz’ın bir standup gösterisinde “hız” üzerine söylediklerinden ve bir ralli yarışında iki buçuk saniyede yarış arabasının bakımını yapan Red Bull ekininin videolarını göstererek devam eden Çetin, hızın yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için insanların günümüzde çeşitli arayışlar içine girdiklerini söyledi. Dünyada gittikçe yaygınlaşan Cittaslow (yavaş şehirler) ve slow food (yavaş yeme) akımlarını buna örnek olarak gösteren Çetin, hızın olumsuz etkilerinden kurtulmak için biraz frene basmayı, beklemeyi öğrenmeyi ve yaşamı deneyimlemeyi önerdi. 

Ünlü psikoloğun yaşamı deneyimlemek için önerileri ise şöyle: 

“Beyninizi geliştirin (halk müziğinden klasik müziğe; almaktan vermeye), önyargılarınızdan kurtulun, hayatın anlamını bulmaya çalışın, bedeninizin ikazlarını dikkate alın, farkındalığınızı (mindfulness) artırın, elinizde olan şeylerin kıymetini bilin, paylaşmanın tadına varın, farklı olanı deneyimleyin…”

Seminer, katılımcıların mindfulness (bilinçli farkındalık) düzeylerini artırmak için yapılan marşmelov (lokum) deneyiyle sona erdi.

Haber: Osman Akyol/17 Haziran 2015, İstanbul, Fatih


Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,753 µs