En Sıcak Konular

OMBUDSMAN KARARLARINA UYUM YÜZDE 33'E ÇIKTI

21 Mart 2015 23:36 tsi
OMBUDSMAN KARARLARINA UYUM YÜZDE 33'E ÇIKTI Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, 2013 ve 2014’te tavsiye kararlarına uyumun yüzde 20 civarında kaldığını söylerken 2015’te bu oranın yüzde 33’ı çıktığını ifade etti.

"Ombudsman kararlarına uyum yüzde 33'e çıktı"

Okan Üniversitesi'nin düzenlediği Hukuk Söyleşileri'ne konuşmacı olarak katılan Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, 2013 ve 2014'te tavsiye kararlarına uyumun yüzde 20 civarında kaldığını söylerken 2015'te bu oranın yüzde 33'ı çıktığını ifade etti.   

Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen ve kamu denetçiliğini (ombudsmanlık) konu alan Hukuk Söyleşileri'nin 11'incisi 20 Mart Cuma günü Okan Üniversitesi Tuzla Kampüsü Sağlık Bilimleri Eğitim Kompleksi'nde gerçekleşti.  Etkinliğe Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu konuşmacı olarak katıldı.

"Gezi'de darbeye teşebbüste bulunuldu"

Konuşmasında 2013'te kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK), önümüzdeki ay İstanbul Ofisi'ni Maslak Mâbeyn-i Hümâyûn Kasrı'nda açacağını söyleyen Ömeroğlu "Gezi olayları döneminde Başbakan'la, Gezi'de kamp kuranlarla, blog yazarlarıyla, İstanbul Valisi ile görüştük. 176 sayfalık bir Gezi Raporu oluşturduk. İdare bazı tespitlerimize uydu, bazı tespitlerimize ise valilik uymadı" diye konuştu. Gezi olaylarının iki bölüme ayrıldığını ifade eden Ömeroğlu 27-31 Mayıs tarihleri arasında polisin orantısız güç kullanımına dair tespitleri olduğunu, 1-16 Haziran tarihleri arasında ise hükümeti devirmeye yönelik darbe teşebbüsünde bulunulduğunu belirtti. 

"Tavsiye kararlarına uyum oranı Yunanistan'da yüzde 70'lerde"

"Türkiye Cumhuriyeti'nde asgari olarak 91 yıllık bir idare kültürü var. Bu ülkede mahkeme kararlarının uygulanmadığı dönemler de oldu" diyen Ömeroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Kamu Denetçiliği Kurumu Türkiye'de çok yeni. Batıda ombdusmanın kararlarına uyulma oranı çok yüksek. Özellikle de İskandinav ülkelerinde bu oran yüzde 99. Tavsiye kararlarına uyum oranı Fransa'da ve İspanya'da yüzde 80'lerde. Yunanistan'da yüzde 70'in üzerinde. Bizde ise bu yıl yüzde 33'e çıktı. Ama bunu başarısızlık olarak görmüyoruz. Yıllar ilerledikçe bu oranın artacağını düşünüyoruz. Mesela Fransa'da 40, İspanya'da 33 yıldır bu kurum var. İsveç'te ise omdusmanlığın geçmişi 300 yıl öncesine dayanıyor."

Göreve geldiğinden bu yana idareye ciddi eleştiri ve tavsiyelerde bulunduğunu söyleyen Ömeroğlu Kamu Denetçiliği Kurumu'nun idarenin monologtan diyaloga geçmesini sağladığının altını çizdi.

Kaynak: Okan Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Müdürlüğü




Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,560 µs