En Sıcak Konular

YAKUP AKKAYA: ''AKP HÜKÜMETİ SAĞLIĞIMIZLA OYNUYOR...''

7 Mart 2015 11:15 tsi
YAKUP AKKAYA: ''AKP HÜKÜMETİ SAĞLIĞIMIZLA OYNUYOR...'' CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya; Sağlıkta Dönüşüm Programının amacının, neo liberal politikaların bir parçası olarak sağlığın ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılmasına yönelik politikaların devreye sokulması olduğunu söyledi.

"AKP HÜKÜMETİ SAĞLIĞIMIZLA OYNUYOR..."

YAKUP AKKAYA; "CHP iktidarında Sağlık hizmeti tüm vatandaşların eşit şekilde yararlanacağı bir kamu hizmeti olarak sunulacak; vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ihtiyaçları ölçüsünde, ihtiyaç duydukları yer ve zamanda yararlanacaktır. "

Türk Eczacılar Birliği tarafından 6 Mart 2015 günü düzenlenen Kamu Eczacıları Kongresi'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya yaptığı konuşmasında, sağlık sisteminin en önemli mesleklerinden birinin eczacılık olduğunu belirtti.

AKP Hükümetinin sağlığımızla oynadığını ve eczacıların temel sorunlarının da AKP'nin 2003 yılından beri yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programıyla başladığını ifade eden Akkaya; Sağlıkta Dönüşüm Programının amacının, neo liberal politikaların bir parçası olarak sağlığın ticarileştirilmesi ve piyasalaştırılmasına yönelik politikaların devreye sokulması olduğunu söyledi.

Akkaya konuşmasında bu programın; devletin rolünü azaltarak vatandaşın daha fazla ödeme yapacağı bir finansman modeli olarak; Sağlık hizmetinin kamu hizmeti olma niteliğinin kaldırılmasını, Kamu kaynaklarının ve vatandaşın yapacağı sağlık harcamalarının özel sektöre aktarılmasını, Vatandaşların, sosyal hak ve kamu hizmeti olarak ihtiyaçları oranında değil ceplerindeki para oranında sağlık hizmeti alabilmesini sağlayacak bir sistem olduğunu belirtti.

Bu uygulamaların sonucunda sağlık alanında çalışanların haklarının, ücretlerinin gerilediğini; iş güvencelerinin ortadan kaldırıldığını; çalışma şartlarının, çalışma sürelerinin düzensiz bir hale getirildiğini; taşeronlaşmanın yaygınlaştığını ifade eden Akkaya; bu sürecin etkilerinin ve sonuçlarının da eczacılara yansıdığını belirtti.
AKP'nin Kamu Hastaneleri Birliği adı altında hayata geçirdiği ticarileşmiş, piyasalaştırılmış kamu sağlık sisteminde, hastanelerde ücretli olarak çalışmakta olan eczacıların özlük haklarının hızlı bir şekilde geriye götürüldüğünü söyleyen Akkaya; geriye giden haklar olarak ilk akla gelenleri;
" -  Hastanelerde çalışan eczacıların görev tanımlarının net olmaması,
Ek ödemelerden kaynaklanan gelir adaletsizliği ve farklı kurumlar arasındaki maaş farklılıkları,
Döner sermaye katkılarının emeklilik ücretlerine yansımaması,
İstek dışı tayin ve görevlendirilmelere maruz kalmaları,
Eczacılık eğitimi almamış olan herhangi bir yetkilinin ilaç sorumlusu olarak tayin edilmesi,
Eğitim alanındaki eksiklikler " olarak sıraladı.
Eczacılık Fakültelerinin sayısının son 15 yılda 7'den 19'a çıktığını belirten Akkaya; sürekli olarak yeni fakültelerin açılmasının, kontenjanlarının arttırılmasının ciddi bir sorun olduğunu, kişi başına düşen eczane sayısının tüm Avrupa ülkelerinden ileride olduğunu ve bu orantısız durumun mesleğin sorunlarının kronikleşmesine sebebiyet verdiğini vurguladı.
CHP iktidarında bu gidişe dur denileceğini belirten Akkaya; CHP'nin bu alandaki projelerini aşağıdaki şekilde sıraladı:
Sağlık hizmeti tüm vatandaşların eşit şekilde yararlanacağı bir kamu hizmeti olarak sunulacak; vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ihtiyaçları ölçüsünde, ihtiyaç duydukları yer ve zamanda yararlanacaktır. 
Sağlık hizmetinden yararlanmanın ölçüsü yatırılan prim miktarı ya da kişinin cebindeki parası olmamalıdır; bunun için Genel Bütçede sağlığın payını arttırılacaktır. 
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri dikkate alınacak, ulusal sağlık sigortası kurulacak ve sağlığın ticarileşmesine son verilecektir.
Taşeronlaşmaya son verilecektir.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için ekip hizmeti anlayışıyla istihdam eksiklikleri giderilecek, korucuyu sağlık hizmeti veren tüm sağlık kuruluşları, hizmet vereceği nüfus bazında oluşturulacak toplum hekimliği merkezlerinde bütünleştirilerek sayılarının arttırılması ve yeterli düzeye çıkarılması sağlanacaktır.  
Kamu eczacılarının özlük hakları adil bir şekilde düzenlenecektir.
Görev tanımları yapılacaktır.

Konuşmasında "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"ne değinen Akkaya;  ülkemizde kadının ikinci sınıf vatandaş konumuna getirilerek ve kadının çalışma hayatından koparılarak kocasının hizmetçisi durumuna sokulmak  istendiğini belirtti.

AKP iktidarında kadına şiddetin yüzde 1400 arttığı; öldürülen kadın sayısının 5406 olduğu ülkemizde kimi Bakanların, hatta iktidarın ağzından konuşan kimi bürokratların söylemlerinin kin ve nefret üzerine olduğunu belirten Akkaya; konuşmasında bu kişilerin kadınlar için söyledikleri aşağılayıcı cümlelere de atıfta bulundu.

Konuşmasında iç güvenlik paketine de değinen Akkaya; AKP hükümetinin iç güvenlik paketi ile ilgili gerekçelerinin sübjektif olduğunu belirtti ve "Söyledikleri her şey Terörle Mücadele Kanununda zaten var; bu yasadaki asıl amaç hırsız var demenin, ayakkabı kutusu göstermenin suç sayılmasını istemektir. "sözlerine yer verdi.

Akkaya konuşmasının sonunda; "CHP olarak sağlık alanında sorunların tespiti ve çözümünü örgütünüzle yapacağız, sendikalaşmayı teşvik edeceğiz, engelleri ortadan kaldıracak düzenlemeleri birlikte gerçekleştireceğiz." diyerek 7 Haziran'daki genel seçimlerinde CHP iktidarında bu sorunların tamamının birlikte çözüleceğini belirtti ve tüm katılımcıları saygıyla selamladı.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,736 µs