En Sıcak Konular

SERMAYE GÖÇÜ REKOR KIRDI

16 Şubat 2015 23:03 tsi
SERMAYE GÖÇÜ REKOR KIRDI AKP’nin iktidar olduğu 12 yıllık dönemde yurt dışına kaçan Türk sermayesi miktarı rekor seviyeye ulaştı

Sermaye göçü rekor kırdı

AKP'nin iktidar olduğu 12 yıllık dönemde yurt dışına kaçan Türk sermayesi miktarı rekor seviyeye ulaştı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, "2014'te yabancıların Türkiye'ye doğrudan yatırımları gerilerken, dışarıya yerli sermaye göçü ikiye katlandı.

Doğrudan yatırım için dışarı giden Türk sermayesi yüzde 89 artışla net 6.7 milyar dolar oldu. 12 yıllık AKP döneminde Türk sermaye göçü 27.5 milyar dolara ulaştı" dedi.

Ekonomik gelişmelere ilişkin bir değerlendirmede bulunan Umut Oran, "Başka ülkelerin üretimi ve istihdamına katkı yapan sermaye göçü nedeniyle büyüme hızımız geriledi, işsizlik arttı. Bu sermaye ülkede yatırım yapsaydı 160 bin kişiye iş sahası açılabilecekti" şeklinde konuştu.
'Eli sopalı yönetim'
Umut Oran, şöyle devam etti: "Demokrasi ve hukuk devletinin olmazsa olmazı "kuvvetler ayrılığı" ilkesini çiğneyip; yasama, yürütme, yargı ve bağımsız kurumlara emir vermeye kalkan "eli sopalı" tek adam yönetimi ile Türkiye 3. dünya ülkesine dönerken; sermaye kaçışı hızlandı. 2014'te gelen yabancı sermaye azaldı, yerli sermayenin yurt dışına göçü ise ikiye katlanarak rekor kırdı. Merkez Bankası'nın açıkladığı 2014 yılı ödemeler dengesi verilerine göre; Türkler'in doğrudan yatırım için yurt dışına götürdüğü sermaye; önceki yıla göre tam yüzde 89'luk bir artışla 6.7 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık geçen yıl yabancıların doğrudan yatırım için Türkiye'ye getirdiği sermaye yüzde 13 azalışla 8.4 milyar dolara geriledi. Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alımları yüzde 37 artışla 4.3 milyar dolar olurken, yabancı sermayeli firmaların dış ortaklardan kullandığı kredilerde ise net 623 milyon dolarlık geri ödeme kaydedildi. Gayrimenkul alımları ve kredi işlemleri de dâhil edildiğinde Türkiye'ye net yabancı doğrudan yatırımı; geçen yıl yüzde 2 azalışla 12.1 milyar dolar oldu.  Doğrudan yatırım için gelen yabancı sermayeden Türkler'in dışarı götürdüğü sermaye düşüldüğünde ise geçen yılki net giriş 5.5 milyara dolarla 2013'tekinin yüzde 38 altında kaldı.
Dışarı kaçan para
Türkler'in doğrudan yatırım için yurt dışına götürdükleri sermaye,  neredeyse yabancıların Türkiye'ye doğrudan yatırımı tutarına yaklaştı. Yurt dışına yatırıma giden Türk sermayesi, 2002 yılında gayrimenkul alımları ve kredi işlemleri dâhil, toplam doğrudan yabancı yatırımlarının yüzde 13'ü kadardı. Türk sermayesinin 2002 sonundan bu yana geçen 12 yıllık dönemdeki göçü 27.5 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Türklerin doğrudan yatırım için dışarı çıkarttığı sermaye, 2002 yılında sadece 143 milyon dolar olmuştu. Bu tutar her yıl katlamalı artışla 2005'te ilk kez 1 milyar doları, 2007'de 2 milyar doları, 2012'de 4 milyar doları aşmış; 2014'te ise 6.7 milyar dolarla bütün zamanların rekorunu kırmıştır."

Kaynak: YENİÇAĞ GAZETESİ http://www.yenicaggazetesi.com.tr/sermaye-gocu-rekor-kirdi-110069h.htm


Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,050 µs