En Sıcak Konular

SOĞUK SAVAŞ'IN EKONOMİYE ETKİLERİ

10 Şubat 2015 23:02 tsi
SOĞUK SAVAŞ'IN EKONOMİYE ETKİLERİ Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Rusya Federasyonu’nda yaşanan krizin,Türkiye Ekonomisine etkilerini değerlendirdi.İşte o açıklama:

Soğuk Savaş'ın Ekonomiye Etkileri

          Ukrayna'da yaşanan iç savaş nedeni ile uygulamaya giren yaptırımlar sonucu Rusya Federasyonu'nda bir yıl içinde para biriminde %100 ün üzerinde devalüasyon olması ve petrol fiyatlarının düşmesiyle uğradığı gelir kaybı ülkeyi ağır bir ekonomik krize sokmuştur. Daralan Rusya pazarı bu ülkeye ihracat yapan diğer ülkeleri de etkilemektedir.

          Türkiye'nin dış ticarette en önemli pazarı olan Rusya Federasyonu'nda yaşanan kriz sonrası bu ülkeye yaptığımız ihracatta önemli düşüşler yaşanmaktadır.

          Rusya Federasyonu, BDT ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Doğu Avrupa Ülkelerinin açık pazarı olan LALELİ - MERTER - OSMANBEY bölgeleri krizden önemli oranda etkilenmiştir. Krizin uzun sürmesi halinde bölgelerimizde önemli iş ve kredi kayıpları ve firma kapanmaları yaşanacaktır.

          Laleli Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (LASİAD) kurucu başkanlığını yaptığım 1996-2008 döneminde edindiğim tecrübeye istinaden o dönemde yaşadığımız 1998 Rusya ekonomik krizine kıyasla şu anda yaşanan krizin etkileri daha derin olacaktır.

          Krizin etkileri daha fazla derinleşmeden krize karşı alınabilecek tedbirleri hızla hayata geçirmek önem arz edecektir. Bu kapsamda hükümetimizin, iş dünyasının, turizmin  önünü açmak, gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla uygulamaya soktuğu teşviklere ilaveten Rusya Federasyonu'na yapılacak ürün sevkiyatlarında, nakliye ücretlerinde teşvik uygulanması, yolcu uçuşlarında uçaklara yakıt desteğinde bulunulması ve mal bedellerinin ruble olarak ödenmesine ilaveten ülkemizden yapılacak alışverişlerde ödeme aracı olarak rublenin kullanımının sağlanması önem arz etmektedir.

           Üretimde, ihracatta, istihdamda ve döviz girişinde bir kayıp yaşanmaması; iş ahlakı ve sosyal adalette bir zafiyete uğranılmamasını teminen krize karşı alınabilecek tedbirler de duyarlılığın artırılması için hassasiyet gösterilmesini istirham ederim.


 Ayhan KARAHAN
 Yönetim Kurulu Başkanı


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,448 µs