En Sıcak Konular

2015 AB'NİN ZOR YILI OLACAK

27 Aralık 2014 22:28 tsi
2015 AB'NİN ZOR YILI OLACAK 2014’te zor bir yıl geçiren Avrupa Birliği için 2015 geçen yılı da aratcak gibi görünüyor.

2015 AB'nin zor yılı olacak

Ekonomisi zaten zorda olan ve Ukrayna kriziyle daha da zora düşen Avrupa Birliği'ni 2015'te zor günler bekliyor 

2014'te zor bir yıl geçiren Avrupa Birliği için 2015 geçen yılı da aratcak gibi görünüyor. Sayısız iç ve dış sorunla uğraşmak zorunda kalan Avrupa Birliği'nin bu sorunların üstesinden gelip gelemeyeceği en büyük merak konusu. Rusya ile yaşanan kriz 2015'te de AB'nin gündemini meşgul edecek. 2014'te üç önemli karar organı olan komisyon, konsey ve parlamentosunu yenileyen Avrupa Birliği (AB), gelecek yıl ciddi iç ve dış sorunlarla boğuşmaya devam edecek. AB için en yakın sınav, Yunanistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Hükümetin adayı olan eski AB Komiseri Stavros Dimas, Yunan parlamentosundaki ilk 2 tur oylamada gerekli desteği sağlayamadı. Son ve nihai oylama 29 Aralık'ta yapılacak. Dimas'ın son turda seçilebilmek için parlamentodaki 300 milletvekilinden 180'inin desteğini sağlaması gerekiyor. İlk turda 160 ve  ikinci turda 168 oyda kalan Dimas üçüncü turda da seçilemezse anayasa gereği erken genel seçimlere gidilecek. Yunanistan'da muhtemel bir erken seçimin siyasi istikrarsızlıkla sonuçlanması ya da AB ve IMF destekli kurtarma paketi ve karşılığında uygulanan kemer sıkma politikasının en büyük muhalifi,  aşırı sol Syriza partisinin iktidarı devralması Brüksel için yeni bir kabus anlamına geliyor.
Rusya ile gerginliğin faturası ağır

AB, Ukrayna krizinde Rusya'yla karşılıklı ekonomik yaptırımların ağır sonuçlarıyla yüzleşmeye devam ederken yeni adımlar konusunda kararsızlık yaşıyor. AB, kamu kontrolündeki Rus bankalarının ve petrol şirketlerinin Avrupa sermaye piyasalarına erişimini kısıtlamış ve silah ambargosu getirdiği Rusya'ya enerji sektöründe yüksek teknoloji ihracatını durdurmuştu. Buna cevap olarak AB'den gıda ithalatını kesen Moskova yönetimi, Ukrayna politikasında değişikliği gitmeye yanaşmıyor. Rusya'nın gıda ambargosu nedeniyle yıllık yaklaşık 6 milyar avroluk ihracattan mahrum kalan AB daha büyük zararı kendi yaptırımları nedeniyle görüyor. Yaptırımların Rusya'da faaliyet gösteren Avrupalı şirketlere faturası kabarıyor. Rusya'da ekonomik sorunların derinleşmesi halinde Fransız bankaları başta olmak üzere bu ülkeye önemli miktarlarda kredi açan Avrupalı finans kuruluşlarının on milyarlarca avroyu bulabilecek zararlarla yüzleşebileceği belirtiliyor. Ukrayna'yı taraf seçmeye zorlayarak krizin başlangıcında önemli rol oynayan Brüksel'in, mevcut yaptırımların vadesinin dolacağı 2015 ortasında takınacağı tavır, AB-Rusya ilişkilerinin mevcut mini Soğuk Savaş atmosferinde mi yoksa işbirliği temelinde mi yürüyeceği açısından önemli bir gösterge olacak.
Irkçılık AB'de yükselişte

Birlik bünyesinde 25 Mayıs 2014'te yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde İngiltere, Fransa ve Danimarka'da ilk sırayı alan aşırı sağcılar aynı başarıyı kendi içlerinde birlik sağlama konusunda gösteremeyince etkileri sınırlı kalmıştı. AP'de aşırı sağ ve AB karşıtı partilerden seçilen yaklaşık 150 üye bulunuyor. Toplam 751 üyeli AP'de aşırı sağ ve AB karşıtlarının oranı yüzde 20'yi buluyor. Avrupa'da yükselen aşırı sağla birlikte yabancı düşmanlığı körüklenirken Müslümanları hedef alan saldırılara her gün yenileri ekleniyor. Suriye ve Irak'ta radikal ve terörist grupların safında savaşa katılan Avrupalıların en önemli iç güvenlik tehdidi olarak değerlendirildikleri bir ortamda, yabancı savaşçıların devşirildiği mekanlar olarak gösterilen camilere yönelik ırkçı saldırılar meşrulaştırılmaya çalışılıyor.


Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13010973/2015-ab-nin-zor-yili-olacak


Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,427 µs