En Sıcak Konular

ORTA DOĞU BİTMEYEN VE BİTMEYECEK SAVAŞLAR

17 Ekim 2014 22:04 tsi
ORTA DOĞU BİTMEYEN VE BİTMEYECEK SAVAŞLAR Bu savaşlar on yılların değil yüz yılların, bitmeyecek savaşları. Geçen yüzyılın başından itibaren başlayan savaşların bir devamıdır bugün yaşananlar ve yaşanacaklar.

Orta Doğu Bitmeyen ve Bitmeyecek Savaşlar

Bu savaşlar on yılların değil yüz yılların, bitmeyecek savaşları. Geçen yüzyılın başından itibaren başlayan savaşların bir devamıdır bugün yaşananlar ve yaşanacaklar. Bundan sonra bölgede bir durulma ve savaşsız günler bekleyenler hayal kırklığı yaşayacak. Emperyalizm güdümünden kurtulunmadıkça bu bitmeyecek de. Kendilerini güçlü sananlar, öyle görünenler hem kendilerini hem de başkalarını yanıltıyorlar.
Dönem dönem yeni belâlar Müslümanların başına musallat ediliyor. Başlangıçta küçük bir örgüt gibi görünen kimi oluşlar zamanla kitleselliğe bürünüyor. Coğrafyamızdaki bütün olaylara bu gözle bakıldığında nasıl sonuçların ortaya çıktığı anlaşılır. Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren önemli süreçler yaşandı, bunula da kalınmayacak. Sağ sol gerilimi geçen yüzyılın başında başladı bir kangrene dönüştü on binlerce genç öldü. Bunlar sekularizmin döngüsünde batılı bir ruha evrildiler. Bitmedi, şimdi de farklı isimler altında dönüşümler yaşanıyor. Kürtler sekülerleşmemişti. Onlar bir bakıma direnmişlerdi, ruhlarını ve özlerini büyük ölçüde korumuşlardı. Onları koruyan manevilikler vardı. Ne yazık ki öncelikle onlar ortadan kaldırıldı, yeni sürece ve oluşa bir düzlem hazırlandı. Kürt kavmiyetçiliği geçmiş zamanda küçük bir oluşumdu. Bu daha çok sol düşünce içinde kendine yer bulabiliyordu. 1980'lerin başında küçük bir örgüt iken Marksist ve solcuların öncülüğünde yer edinme çabasındaydı. Birden zaman içinde gelişti, palazlandı ve kitlesel bir oluşu gerçekleştirdi. Arap ırkçılığı da benzer bir şekilde geçen yüzyılın başında aynı şekilde oluştu. Türk kavmiyetçiliği de. İslâm milletinin ya da insanlığın en önemli boşluğu ırki durumlarıdır.
On yıllardır Orta Doğu'nun merkezi sayılan ve en çekici olan alan ateşler içinde. Öncelikle bölge insanının birbirine düşürülmesi kavimler arasında bir kan davası oluşturulması gerekiyordu. Bölge insanının psikolojisi çatışmalara hazır hâle getirildi. Nereye adım atılsa kan kokusu gelir oldu. Irak'ta öldürülen iki milyonu aşkın insanın ardından huzur geleceği, demokrasinin oturacağı beklendi. Bunların hepsi birer boş hayaldi öyle de oldu.
Orta Doğu dünyanın merkezi ve insanlığın çekim alanı. Her milletin kültürünün merkezidir de. Kudüs, hem Yahudilerin, hem Müslümanların hem de Hıristiyanların merkezi. İnsanlığın merkezi. Kültürlerin oluş merkezi. Böyle olunca her millet oraya sahip olmayı ister. Köklerini orada arar. 
Milletlerin kendi kültürlerinin dışındaki insanları ya asimile etmeye ya da yok ederek bölgeyi ellerinde tutmaya çalışmışlardır. Bunda bir tek Müslümanlar kendi kültürleri dışında kalanlara yaşama hakkı tanıdı. Tarih bunun başlıca kanıtı. Kudüs Müslümanların elinden çıktıktan sonra artık bir daha huzur ve sükûn bulmadı.
Son elli yıl içindeki örgütlerin silahlı savunmaya geçişleri de bir plan dahilinde. Pentagondan sızan bilgilere göre veya edinilen izlenimlere göre IŞİD örgütü otuz yıl ortadan kaldırılamayacak. Aslında bu, bu örgütlerin bir biçimde besleneceği anlamına geliyor. Bu savaşlar bitmeyecek denmek isteniyor. Zaten hedef de budur. Bölgedeki ateş dindirilmeyecek demektir aynı zamanda. Savaşın bitmesi ne emperyalizmin ne de ırkçı emperyalizmin işine gelir. Onlar savaşsız duramazlar ve beslenemezler. Onlar kanlı olandan ancak yararlanırlar.
Örneğin çok sıcak bir bilgi, İsrail, Suriye'deki muhalif örgütlere alttan alta hem silâh hem de lojistik destek sağlamış ve sağlamaya da devam ediyor. Bu, ne anlama geliyor, karşı gibi görünülen ve öyle algılatılan hâliyle Türkiye ile İsrail bir düzlemde buluşabiliyorlar. Bir zalim kral yok edilmeye çalışılırken başka belâlar başa sarılmış oluyor ve bundan da bir türlü kurtulunmuyor. Bu gidişle de kurtulunmayacak ve bu savaş böyle, ilanihaye sürüp gidecek. Nedense bu sadece Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda oluyor. Burada sadece bir insan soykırımı yaşanmıyor bir kültürle soy kırım yaşanıyor. Müslümanların ruh kökleri kurutulmadıkça durulmayacak ve savaşlar bitmeyecek.

 

Ali Haydar Haksal - Milli Gazete

Kaynak: MİLLİ GAZETE http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Orta_Dogu_Bitmeyen_ve_

Bitmeyecek_Savaslar/21869#.VEFk1SKsUTE




Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs