En Sıcak Konular

''BU ANAYASAL BİR DARBE''

17 Ağustos 2014 20:21 tsi
''BU ANAYASAL BİR DARBE'' Anayasa Profesörleri 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan için muhalefetin "istifa etmeli" çağrılarını değerlendirdi.

'Bu bir anayasal darbe'

 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan için, muhalefetin istifa etmeli çağrılarını değerlendiren Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Başbakanlığın bırakılmaması durumunda "Anayasa'nın ihlal edileceğini" belirterek, "Bu, bir tür Anayasal darbe, Anayasa'nın askıya alınması, ülkenin 28 Ağustos'a kadar ara rejime girmesi anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu. 

Anayasa Profesörleri 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan için muhalefetin "istifa etmeli" çağrılarını değerlendirdi. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Başbakanlığın bırakılmaması durumunda "Anayasa'nın ihlal edileceğini" belirterek, "Bu, bir tür Anayasal darbe, Anayasa'nın askıya alınması, ülkenin 28 Ağustos'a kadar ara rejime girmesi anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Anayasa'nın 101. maddesinin son fıkrası "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer" hükmünü içeriyor. Turgut Özal, 31 Ekim 1989'da cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1 Kasım'da Meclis'e bir yazı göndererek, Özal'ın yerine hemen atama yapmış, devir teslime kadar başbakanlık yapmasını engellemişti. 

'Ara rejim demek'

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise maddeleri farklı yorumladı ve "seçilmenin ne zaman gerçekleştiğinin saptanması gerektiğini" söyledi. Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nun 20. maddesinde "bunun açıkça öngörüldüğünü" ifade eden Kaboğlu, "YSK tarafından seçim işleminin kesinleştirilmesi, Anayasa'nın 101 ve 102, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nun 20. maddesine göre adayın seçilmişlik anının saptanmasıdır. Bunun da sonucu, başbakanlık görevinin sona ermesi, partisiyle ilişkisinin kesilmesidir. (Bu tarih de) 15 Ağustos'tur" dedi. Başbakanlığın bırakılmaması durumunda "Anayasa'nın ihlal edileceğini" belirten Kaboğlu, "Bu, bir tür Anayasal darbe, Anayasa'nın askıya alınması, ülkenin 28 Ağustos'a kadar ara rejime girmesi anlamına gelir" diye konuştu. Bazı hukukçular, bu olayı ve Anayasa'nın ilgili maddesini göstererek Erdoğan'ın milletvekilliği, parti genel başkanlığı ve başbakanlık sıfatlarının 15 Ağustos'ta sona ereceğini belirtirken bir kısım hukukçu ise buna itiraz ediyor ve "28 Ağustos" diyor. 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ http://www.yenimesaj.com.tr/?haber,13008460/bu-bir-anayasal-darbe-


Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,737 µs