En Sıcak Konular

BAŞ AĞRILARINIZ BESLENME BİÇİMİNİZDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR

18 Temmuz 2014 13:51 tsi
BAŞ AĞRILARINIZ BESLENME BİÇİMİNİZDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelmektedir. Türk Nöroloji Derneği toplumun yüzde 90’ının baş ağrısı şikâyeti olduğunu vurgulamaktadır.

M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü uyarıyor:

BAŞ AĞRILARINIZ BESLENME BİÇİMİNİZDEN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR

- Dikkat: Yetersiz B vitamini baş ağrılarını tetikliyor…
- Dikkat: Diyet yapanlarda yetersiz beslenmeden kaynaklı baş ağrıları görülebilir…
-Dikkat: Bazı besinler baş ağrılarına yol açabilir: özellikle fermante ve işlenmiş ürünlerden uzak durmakta fayda var…
Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelmektedir. Türk Nöroloji Derneği toplumun yüzde 90’ının baş ağrısı şikâyeti olduğunu vurgulamaktadır.
Başağrısının tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalarda özellikle migren hastalarında vücudun enerji üretim metabolizmasının ve bu metabolizmada önemli bir rolü olan mitokondriyal fonksiyonun bozulmuş olduğunu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalar tıbbi tedavinin yanı sıra mitokondriyal aktiviteyi destekleyecek tarzda beslenmen programının tedavinin başarısını artırabileceği üzerinde durulmaktadır.
Tüm B grubu vitaminler ancak özellikle B2 (riboflavin) vitamininin migren görülme sıklığını %50’ye varan oranlarda azalttığı bildirilmektedir. Karbonhidrat, protein ve yağların metabolizmasında önemli rolü olan riboflavin bir enerji sistemi düzenleyicisidir. Günlük gereksinimi 1-1.5 mg arasındadır. Suda eriyen bir vitamin olduğundan yiyeceklerin pişirme sularının atılması kayba sebep olur. Yüksek ısıya ve ışığa da duyarlı bir vitamin olduğundan pişirme ve bekletme aşamalarına dikkat edilmezse kolaylıkla vitamin kaybı oluşur. Yoğurdun suyu da B2’den yana çok zengindir ve kesinlikle dökülmemelidir. En önemli kaynakları karaciğer, et, süt ve ürünleri, yumurta, peynir, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır.
Magnezyum içeren besinleri tüketmek de tedaviyi destekleyici olarak tavsiye edilmektedir. Magnezyum vücutta hem enerji metabolizmasının hem de kas ve sinir sisteminin düzenli çalışmasında rol alır. Sinir sisteminin aşırı duyarlılığının kontrol edilmesine yardımcı olarak özellikle menstruasyon dönemi gerginliğinin ve baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Magnezyumun en iyi kaynakları kuru baklagiller, yağlı tohumlar, tam tahıllar, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.
Aynı şekilde CoenzimQ10 de vücudun enerji üretiminde ve damar sağlığının korunmasında önem taşır.  Bunu güçlü antioksidan özelliği sayesinde mitokondriyi destekleyerek yapar. Bu sebeple de baş ağrılarının tedavisinde destek olarak alınmasının olumlu etkisi üzerinde durulmaktadır. En iyi kaynakları yumurta, ton balığı, brokoli ve ay çekirdeğidir.
Baş ağrılarının bir diğer önemli sebebi de kan şekerinin düşük seyretmesidir. Bu sebeple ana öğünlerin arasının en fazla 4 saat olmasına; aralarda ise mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeye dikkat edilmelidir. Hipoglisemi teşhisi alınmışsa bu konuda mutlaka bir diyetisyen tarafından beslenme programının düzenlenmesi gerekmektedir.
ŞU BESİNLERDEN İSE UZAK DURMANIZDA FAYDA VAR
M-Onep Klinikleri Beslenme Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü; Baş ağrılarını özellikle migren tipi ağrıları tetiklediği düşünülen bazı besinler olduğunu vurguluyor. Önemli olan kişinin ağrısını tetikleyen maddeyi kendisinin bulup, keşfetmesi.  Ancak genel olarak üzerinde ortak karar oluşmuş bazı besinler şöyle sıralanabilir:
Fermente olmuş besinler, turşular, MSG ya da Çin tuzu denilen çeşnileri içeren besinler,
Konserveler, çikolata, kuruyemişler, fıstık ezmesi,
Tyramine içeren besinler (kırmızı şarap, olgunlaşmış peynirler, tütsülenmiş besinler, tavuk ciğeri,  incir, bazı kurubaklagiller),
Avokado, muz, turunçgiller, soğan,
Nitrit nitrat içeren besinler yani her tür işlenmiş et ve şarküteri,
Mayalanmış süt ürünleri (tüm peynir türleri ama özelikle olgunlaştırılarak yenilenler). 

Sütün az yağlı ve yağsız içilmesinin baş ağrısını daha az tetiklediği tespit edilmiştir. Peynirlerden ise krem peynir, lor peyniri (aynı şekilde ricotta), süzme peynir ve Amerikan peyniri gibi mayalandırılmadan tüketilen peynirler yenebilir.

Bilgi için: www.m-onep.com 

M-Onep Etiler Tel: (0212) 352 32 33 

M-Onep Nişantaşı Tel: (0212) 247 41 40

 

 



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,429 µs