En Sıcak Konular

OMUZ ÇIKIKLARINA 3 MİNİK KESİDEN AMELİYAT

3 Haziran 2014 12:36 tsi
OMUZ ÇIKIKLARINA 3 MİNİK KESİDEN AMELİYAT Omzumuzda çeşitli nedenlere bağlı olarak çeşitli sorunlar çıkıyor ve böyle bir durumda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çünkü omuz cerrahisi alanında çalışan çok az hekim var.

Sporcularda sık görülüyor ama sporcu hastalığı değil!

OMUZ ÇIKIKLARINA 3 MİNİK KESİDEN AMELİYAT

Omzumuzda çeşitli nedenlere bağlı olarak çeşitli sorunlar çıkıyor ve böyle bir durumda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çünkü omuz cerrahisi alanında çalışan çok az hekim var. Ülkemizde son yıllarda artış göstermeye başlayan omuz cerrahisi ameliyatları, ortopedik cerrahi ameliyatlarının yüzde 15’ini oluşturuyor. Prof. Dr. Osman Güven omuz hastalıklarının ön plana çıkmaya başlamasının nedenini, spor yapan insan sayısındaki artışın yanı sıra, sağlık bilinci ve duyarlılığının da artmasına bağlıyor. 
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi, Travmatoloji ve Spor Yaralanmaları Uzmanı Prof. Dr. Osman Güven, son yıllarda omuz yaralanmaları ve omuz çıkıkları sorunlarının daha sık görüldüğüne dikkati çekiyor. Prof. Dr. Osman Güven, omuz çıkıklarının 20 yaş altındaki sporcu erkeklerde sık görülmesine karşın, bir sporcu hastalığı olmadığını, herkeste ortaya çıkabileceğini belirtiyor. 

Yıllarca çıkmayan omuz ters bir harekette yine çıkar
Kişinin omzunda sorun varsa, örneğin omuz çıkığı varsa günlük hayatında bazı kısıtlamalar oluşuyor. Prof. Dr. Osman Güven, hastaların bu durumda yaşadıklarını ve nelerden uzak durmaları gerektiğini şöyle özetliyor: 
“Kişinin omzunda bir gevşeme oluyor, belirli hareketlerde omzu hep çıkacakmış gibi bir his duyuyor ve güçsüzlük oluşuyor. Mutfakta tam bir rafa uzanırken, bir boşluk hissi doğabiliyor ve elindekini yere düşürüyor. Yerden bir taşı alıp hafifçe ileri atacak olsa bile omzu çıkabiliyor. Ağrıdan duramaz hale gelen hasta hemen acile başvuruyor. Bu durumda genel anestezi uygulanarak çıkan omuz yerine oturtulabiliyor. Omuz yerinden çıkarken; eklemleri, bağları ve oradaki yapıları da yırtarak, üstelik de hep aynı yerden çıkıyor. Hastalarımız bize ‘alışkanlık oldu’ diyorlar ve omuzlarının ne kadar çok kere çıktığından bahsediyorlar. Ameliyatla bunların hepsi iyileşebiliyor. Omzu çıkan bir kişide ağrı meydana geliyor ve kolunu bir süre kullanamıyor. Böyle bir durumda ters bir hareket yapmaması önemli. Bir çıkıktan sonra omzu yıllarca yeniden çıkmayan hastalar da mevcut. Ancak 20 yıl boyunca çıkmayan bir omuz, bir gün aniden ters bir hareketle yeniden çıkabilir. Omuz çıkıklarında tedavi için ameliyat şart. Bölgedeki problem ancak bu şekilde tamir edilebiliyor. Omuz artroskopisi ile sorunları giderebiliyoruz. Üstelik dışarıdan bakıldığında iz bile kalmıyor.” 

Omuz cerrahisi ortopedik ameliyatların yüzde 15’ini oluşturuyor
Omuz cerrahisi alanında ‘omuz artroskopisi’ne en fazla ihtiyaç duyulan sorunların başında gelen omuz çıkıkları ve tedavisi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Osman Güven, omuz cerrahisinin geçmişi ve bugününü kıyaslayarak şunları söylüyor: 
“Omuz artık ortopedik cerrahinin yüzde 15’ini oluşturuyor. En sık diz operasyonu yapılıyor. Omuz cerrahisi derken aslında hem omuz, hem de dirsekteki sorunları kastediyoruz. Eskiden omuz cerrahisi çok az hekim tarafından yapılıyordu, omuz konusunda teknik bilgiler azdı. Omuz hastaları fizik tedavi ve ilaçla idare ederdi. ‘Bu hastalık iyileşmez’ deyip eziyet çekerek yaşarlardı. Omuz daha karmaşık bir eklem, bu nedenle bir diz cerrahisi gibi yaygınlaşmadı. Hala bu işi yapanların sayısı oldukça az. Omuz cerrahisinin içine artroskopinin girmesi bu branşın ufkunu açtı diyebiliriz. Eskiden ameliyat dahi edilemez olarak görülen vakalar, omuz artroskopisi sayesinde ameliyat edilebilir hale geldi.” 

Omuz artroskopisinin nasıl uygulandığı hakkında bilgiler sunan Prof. Dr. Osman Güven, bunları şöyle sıralıyor: 
Artroskopi aslında eklem cerrahisi demek. Bu ameliyattan önce omuzda açtığımız 3 delikten içeri girerek tüm işlemlerimizi yapabiliyoruz. Önce ilk açtığımız delikten 4 mm çapında bir kamerayla omuzdaki boşluklardan ekleme giriyoruz, ardından yine boşluklardan diğer iki deliği açıyoruz. 
Ameliyatlarımızı yaparken tüm işlemleri hep ekrana bakarak ve orada görerek uyguluyoruz. Aslında bu hiç de göründüğü kadar kolay bir işlem değil. Göz ve iki elin aynı anda çalışması özel bir eğitimdir, yıllara dayanan bir deneyim gerektirir. 
Ortopedi alanında, özellikle de omuz ve kalça eklemlerinde ameliyat zordur. Omuzdaki operasyonlar çok kanlı olabiliyor, bu nedenle dokuyu en az kanatacak teknikleri kullanarak ameliyat yapmak gerekiyor.

Eskiden omuz cerrahisi ameliyatları 2 saat sürüyordu. Artık standart omuz çıkığını ameliyatını 25 – 30 dakikada yapabiliyoruz. Ameliyat genel anestezi altında olduğu için, ameliyattan sonra hastayı tedbir olarak bir gece hastanede tutuyoruz. Ardından hasta taburcu oluyor. Günlük hayatında belli bir süre bazı kısıtlamalar getiriyoruz ki, yine aynı sorunu yaşamasın.

 

Kaynak:  Acıbadem Basın Bülteni 




Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,104 µs